galéria megtekintése

„A patriarchális rendszerrel van a gond”

4 komment


Körösi Ivett

Négy nő, két tandem bicikli, 400 nap, 15 ezer km és 30 ország – ez a mérlege annak a túrának, amely során négy holland fiatal Indonéziától Hollandiáig teker, hogy felívja a figyelmet a nők jogaira. A vállalkozó szellemű frissdiplomások budapesti megállójukon meséltek élményeikről.

„Előfordult, hogy zaklattak a kerékpárjainkon. A közelmúltig tilos volt nőknek biciklire ülni Iránban, és a konzervatívabb emberek nem szívesen láttak minket kerékpározni. Pedig fejpántból fejkendőt rögtönöztünk, és a hőség ellenére tetőtől talpig elfedtük a testünket. Mégis volt, hogy nem illendő helyen akartak hozzánk nyúlni, mert úgy érezték, megtehetik” – meséli a Népszabadságnak Lidewij Ponjee, a Ride for women's rights (R4WR – Bringázz a nők jogaiért) alapítvány egyik tagja, aki társaival együtt – Sophie van Hoof, Monique van der Veeken és Carlijn Bettink – Jakartától Amszterdamig teker, közben pedig minél többet igyekszik megtudni a nők jogairól az útba ejtett országokban. Az incidensek ellenére a fiatalok életre szóló élményként emlegetik az Iránban töltött napokat, amelyek igen tanulságosak voltak.

„Közkeletű feltételezés, hogy a fejkendő viselése sérti a nők jogait. Sok iráni nővel beszéltünk, és legnagyobb meglepetésünkre azt mondták, a fejkendő valójában nem is zavarja őket. Sokan divatos kiegészítőként tekintenek rá. A valódi probléma mélyebben gyökerezik. Az ottani nők szerint a patriarchális rendszerrel van a gond”

– magyarázza a csapat budapesti megállója alkalmával a 24 éves egykori irodalom szakos hallgató, Ponjee, majd rámutat az előtte heverő csésze kávéra: „Minden reggel forró feketekávéval indítjuk a napot, hogy bírjuk a távokat!”

 

A négyfős csapat tagjai nem is tudják, hány liter kávét ihattak meg a hosszú út során, amely alig több mint egy éve kezdődött. Az egyetem elvégzése után az egymást hatéves koruk óta ismerő lányok szerettek volna egy fontos ügy mögé állni, és hamar közös nevezőre jutottak.

„Nekünk nagyon pozitív tapasztalataink voltak azzal kapcsolatban, hogy otthon milyen lehetőségeik vannak a lányoknak. De sokat hallottunk más országokról, ahol gyakoriak a bántalmazások, jogsértések. Szerettünk volna tanulni, és felhívni a figyelmet, hogy nem minden lány olyan szerencsés, mint mi Hollandiában – magyarázza a 25 éves, antropológus végzettségű Bettink, hogy miért vágtak bele a saját zsebből és szponzorok által finanszírozott projektbe.

Minden országban helyi szervezetek segítségével igyekeznek megtudni, hogy milyen nehézségekkel küzdenek az adott régióban élő nők: Szingapúrban emberkereskedelem áldozatainak létesített védett házban jártak, Azerbajdzsánban a nők politikai szerepvállalásáért küzdő szervezetnél vendégeskedtek,

egy indonéz gombafarmon pedig ők voltak az első külföldiek, akikkel a helyiek életükben találkoztak.

Projektjük során a családtervezésre, a nemek közötti egyenlőségre és az oktatásra fókuszálnak. Nőjogi szempontból Banglades volt számukra a legsokkolóbb. „Rengeteg történetet hallani csoportos nemi erőszakról Indiában, de Bangladesben hasonlóan szörnyű a helyzet. Ez megdöbbentő volt számunkra” – mondta Ponjee, aki szerencsésnek tartja magukat, amiért egyszer sem érezték magukat veszélyben.

A négy holland lány - itt éppen Thaiföldön
A négy holland lány – itt éppen Thaiföldön
Forrás: r4wr.org

Elővigyázatosak voltak, napnyugta előtt mindig leszálltak a nyeregből, és sosem váltak szét. Heti rutinjuk igen szigorú volt: általában öt napot kerékpároztak, kettőt pihentek. Egy-egy nehezebb hegyi terepen letették a biciklit, és buszra vagy vonatra szálltak. Volt, hogy ismeretlenek csatlakoztak hozzájuk, de többnyire maguk voltak. A karácsonyt Vietnamban töltötték, de tekertek Nepálban, Üzbegisztánban és Törökországban is.

Ponjee azt mondja, otthon folytatják majd a megkezdett munkát, egyetemeken, konferenciákon tartanak majd előadást. A sok élmény ellenére azonban már alig várja, hogy október 30-án együtt ünnepelje meg hazatérésüket a szeretteivel, és végre egyen egy szelet hosszan érlelt Old Amsterdam sajtot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.