galéria megtekintése

Halálosabb akadály a berlini falnál

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 25. számában
jelent meg.

Kovács Bettina
Népszabadság

Pénzüket luxusautókra vagy nagy értékű ingatlanokra is költhették volna. Két keletnémet származású vállalkozó, Harald Höppner és Matthias Kuhnt azonban egy hajót vett.

Nem jachtot, hanem egy nagyobb halászbárkát. A Sea-Watchnak, azaz Tengeri Őrszemnek nevezett hajót átalakították úszó kórházzá és önkéntes orvosokkal, ápolókkal, tengerészekkel és a humanitárius küldetésre jelentkezőkkel a fedélzeten a Földközi-tengerre küldték. Azzal a feladattal, hogy segítsenek az olasz, a máltai és a görög haditengerészetnek a Líbiából lélekvesztőkön érkező menekülteket megmenteni.

A Sea-Watch ötlete tavaly novemberben, a berlini fal leomlásának huszonötödik évfordulóján merült fel. Höppner és Kuhnt szomorúan állapította meg, hogy

a Földközi-tengerben 2014-ben többen haltak meg, mint a hidegháború egyik emblematikus jelképének számító falnál az építmény huszonhét éves története során.


Több nyilatkozatban is elmondták: úgy érzik, a Földközi-tenger még halálosabb akadállyá válik, mint a fal.

 

A Sea-Watch az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén alakította ki főhadiszállását, innen koordinálják a hajó mozgását. Bár a nemzetközi jogi előírások miatt menekülteket nem vehetnek fel a fedélzetére, a vészhelyzetről értesítik az illetékeseket, kiérkezésükig a legénység mentőcsónakokba szállítja át, orvosi segítséget nyújt, valamint vizet és élelmet ad a bajbajutottaknak. – A menekültek leginkább kimerültségtől és kiszáradástól szenvednek, de gyakoriak a pszichés traumák is, olykor súlyos égési sérüléseik vannak, de orvosaink felkészültek minden helyzetre. A migránsokat szállító „úszó koporsók” túlterheltek, gyakran bokáig áll bennük a beszivárgó víz – ecsetelte lapunknak a helyzetet Daniel Shepherd, a Sea-Watch szóvivője.

Segítő kezekre várva. Afrikai menekültek a líbiai partok közelében
Segítő kezekre várva. Afrikai menekültek a líbiai partok közelében
Darrin Zammit Lupi / REUTERS/MOAS

A menekültek helyzete az EU területén sem lesz könnyebb. – A menekülteknek nyújtott, zsúfolt tömegszállásokkal a hatóságok kirekesztik, megbélyegzik a segítségre szorulókat. Mi azt gondoljuk, hogy inkább nyílt szívvel kellene üdvözölnünk őket – nyilatkozta lapunknak Mareike Geiling, a német Flüchtlinge Wilkommen (Menekültek Üdvözölve) elnevezésű civil szervezet alapító tagja.

Tavaly novemberben Geiling és lakótársa, Jonas Kakoschke közös berlini albérletében megüresedett egy szoba, ezért úgy döntöttek, hogy felajánlják azt egy menekült, a Maliból érkezett Bakary számára.

Családtagok és barátok kis összegű adományaiból alig két hét alatt kilenc hónapnyi bérleti díjra elég pénzt gyűjtöttek össze. Az ötlet annyira bevált, hogy az egész Németországra kiterjedő lakásmegosztó kezdeményezéssé nőtte ki magát.

Eddig 1240 szobafelajánló és 1200 menekült jelentkezett, közülük nagyjából fél év leforgása alatt kilencvenketten jutottak szobához.

Rengeteg pozitív visszajelzést kapnak azoktól, akik segíteni szeretnének, a menekültek is rendkívül hálásak. – Az én vallásom prófétája azt mondja: aki nem hálálja meg az emberek jó cselekedeteit, az nem hálálja meg Istennek sem. Köszönet azért, hogy segítettek a nélkülözőkön. Kívánom, hogy egy nap eljussak Berlinbe, és személyesen hálálhassam meg – írta egy muszlim menekült a szervezetnek, aki a honlapon keresztül Frankfurtban talált szállást.

Geiling tapasztalatai alapján azt mondja, a mindennapokat tekintve nincs semmi különleges abban, ha valaki egy diáktársával vagy egy menekülttel lakik. „Sokat tanulunk egymástól. Most már igazi barátok vagyunk, ezt halljuk a többi lakótárstól is. Hiszünk abban, hogy sokkal emberibb kultúrát tudunk teremteni, ha befogadjuk a menekülteket”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.