galéria megtekintése

Élesítik a pengésdrótot Szlovéniában is

6 komment


Veres Dóra

Szlovénia is úgy döntött, hogy műszaki határzárral próbálja megfékezni a végeláthatatlan migráns­áradatot. Miro Cerar kormányfő kedden bejelentette: a 670 kilométer hosszú szlovén–horvát szakaszon szögesdrótos részek is ­lesznek.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, napokon belül megkezdik a „műszaki akadály” építését a Horvátországgal közös határon. Mint mondta, a 670 kilométer hosszú határon szögesdrótos szakaszok is lesznek.

„Nem zárjuk le teljesen a határt, de biztosítani akarjuk a migránsok biztonságos és ellenőrzött áramlását, szeretnénk megelőzni egy humanitárius katasztrófát” – nyilatkozta Cerar. Azzal folytatta, hogy jelenleg is harmincezer menekült tart Szlovénia felé, s miután Ausztria bejelentette, naponta csak hatezer migránst fogad a területén, akár több ezren is feltorlódhatnak az országban. „További lépéseket is teszünk, ha úgy látjuk szükségét. Például nem leszünk képesek garantálni, hogy ilyen nagyszámú menekült túléli a telet Szlovéniában" – jegyezte meg. Mint mondta, beszélt Zoran Milanovic még hivatalban lévő horvát miniszterelnökkel is, aki elfogadta és tudomásul vette döntését.

Miro Cerar azzal is érvel, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát
Eric Vidal / Reuters

 

Vesna Györkös Znidar belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a schengeni határok védelme nemcsak Szlovénia, hanem az Európai Unió számára is kulcsfontosságú. A kétmillió lakosú Szlovénián október közepe óta több mint 170 ezer menekült haladt keresztül. A jugoszláv utódállamok egyike a legkisebb területű és lakosságú ország a balkáni migrációs útvonalon. Györkös Znidar napi 770 ezer euróra becsülte a menekülthullám kezelésének költségeit. Az Európai Bizottság november elején tízmillió eurós rendkívüli segélyt szavazott meg Ljubljanának a hatalmas migrációs nyomás kezelésére.

NATO-drót a magyar–horvát határon. Lehet, hogy Szlovéniában folytatódik
Veres Viktor / Népszabadság

Angela Merkel német kancellár a szlovén kormányfő bejelentésére reagálva azt mondta, „ha meg lehetne oldani a problémákat a görög–török külső határon”, Szlovénia sem kényszerülne ilyen rendkívüli intézkedésekre. Mint mondta, a szlovén fejlemények is jól mutatják, hogy mielőbb összeurópai megoldást kell arra találni, hogyan biztosíthatnák a görög–török uniós külső határt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a hírre úgy reagált, Magyarország szívesen együttműködik Szlovéniával, és támogatja intézkedéseit. A Bild című lap online kiadásában kedd este azt írta, hogy a szlovén kormány már be is szerzett 100 kilométer drótkerítés felhúzásához elegendő anyagot Magyarországról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.