galéria megtekintése

Naponta több mint száz gyermeket fenyeget az alultápláltság miatt halál

1 komment

„Naponta több mint száz gyerek halhat meg súlyos alultápláltság következtében, ha nem lépünk” - mondta  Manuel Fontaine, az UNICEF nyugat- és közép-afrikai regionális igazgatója. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint is humanitárius katasztrófa fenyeget Nigériában.

A kameruni határhoz közel fekvő Banki városában mintegy 15 ezer ember él, elvágva a külvilágtól, élelmiszer és gyógyszer nélkül. Többségük ide menekült a szélsőséges iszlamista szervezet, a Boko Haram és a nigériai hadsereg kegyetlenkedései elől.  Csakhogy az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezet szerint, noha ezek az emberek menedékre találtak a harcok elől, most majd nem a fegyveresek, hanem az éhínség és a megfelelő gyógyszerek nélkül a gyorsan terjedő betegségek végeznek velük.

Fotó: Andreea Campeanu / Reuters

„A helyszínen lévő csapatunk szerint a gyerekek mintegy 15 százaléka akut alultápláltságtól szenved, az életük veszélyben van. Bankiban minden harmadik gyerek éhezik” - írták szerdán közleményükben.  

 

Borno államban közel negyedmillió gyerek szenved az alultápláltságtól, és az UNICEF szerint hamarosan mintegy 49 ezer, vagyis minden ötödik gyermek veszíti majd életét, hacsak nem történik valami.

Az UNICEF és az MSF nemzetközi összefogást sürget. „A terület nem biztonságos, a fegyveres konfliktus mellett a taposóaknák is megnehezítik a segélycsomagok elszállítását. A logisztikai nehézségek csak fokozódnak az esős évszak beköszöntével, az utak csúszósak, sárosak, járhatatlanok lesznek” - írták közleményükben, szorgalmazva a több tízezer ember elhelyezését más, biztonságosabb területen, akár Nigériában, akár a környező országokban. 

Az ENSZ szerint a nyugat-afrikai országban 3 millióan szenvednek az éhínségtől, azonban a segélykonvojok épp a fenti körülmények miatt nem jelenthetnek megoldást, ahogy a tüneti kezelés sem. Múlt héten az MSF több mint 4900 gyereknek juttatott el élelmiszercsomagot és oltotta be őket kanyaró ellen. 3600 család kapott segélycsomagot, hat, kritikus állapotban lévő beteget pedig Kamerunba szállítottak kórházi kezelésre.

Hiába osztogatnak azonban gyógyszert és tiszta vizet Bankiban, és hiába juttatott el a városba 31 tonnányi segélyszállítmányt a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala, az élelmiszerellátmány a szakemberek szerint alig több mint egy hétig lesz elég a falu lakói számára.

A Boko Haram 2009 óta legalább 20 ezer embert ölt meg, továbbá két és fél millió lakost űzött el otthonából. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR szerint több százezren menekültek Kamerunba, Csádba és Nigerbe. Nigerből sokan Líbiába veszik az irányt, remélve, hogy onnan Európába juthatnak. Az UNHCR adatai szerint a Földközi-tengeren keresztül érkező menekültek mintegy 5 százaléka nigériai.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.