galéria megtekintése

Éhezők százezrei özönlenek át a határon élelemért

NOL
NOL

Venezuela ismét megnyitotta Kolumbiával közös határátkelőjét, hogy az éhező helyiek a szomszédos országban intézzék el a bevásárlást. 

A hétvége folyamán mintegy százezer ember özönlött a csőd szélén álló Venezuelából Kolumbiába, hogy bevásároljon a szomszédos országban.

Hatalmas a roham
Hatalmas a roham
Carlos Eduardo Ramirez / Reuters

Az elmúlt hónapokban a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező Venezuela olyan mélypontra jutott, hogy az alapvető élelmiszerek is eltűntek a szupermarketek polcairól. Az emberek arról számolnak be, hogy a több órás sorbanállás ellenére sem tudnak elegendő mennyiségű élelmiszert vásárolni, s ezért vannak, akik naponta már csak egy-két alkalommal étkeznek.

 

A helyzet enyhítése érdekében a caracasi vezetés a múlt héten engedélyezte a határ megnyitását – hivatalosan a két országban működő bűnszervezetek visszaszorítása érdekében zártak le tavaly augusztusban –, aminek hírére mintegy 35 ezer ember sietett Kolumbiába. 

Venezuela az olaj világpiaci árának zuhanása, és a kormány vitatott gazdasági döntései után jutott mélypontra. Az állami kassza kiürülése után az importközpontú gazdaság megbénult, hiszen nem tudtak fizetni a külföldi beszállítóknak.

A kolumbiai határőrök cipelni is segítenek
A kolumbiai határőrök cipelni is segítenek
Carlos Eduardo Ramirez / Reuters

Nicolás Maduro elnök azonban azt állítja, hogy azért nem lehet a dél-amerikai országban alapvető élelmiszereket – köztük vécépapírt, lisztet – és gyógyszert kapni, mert az ellenzék gazdasági háborút vív a szocialista vezetéssel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.