galéria megtekintése

Egyszerűen senki nem tudja, mit gondol Trump

3 komment


Kőműves Anita

Folyamatosan változtatja véleményét a bevándorlásról a republikánus elnökjelölt. Mexikóban békülékeny, később újra harcias volt.

Gúny, értetlenkedés és vitriolos megjegyzések fogadták Mexikóban, hogy az ország elnöke vendégül látta Donald Trumpot. Az amerikai republikánus elnökjelöltet pénteken hívta meg Enrique Pena Nieto, és az ingatlanmilliárdos szerdán már landolt is az országban. „Ez történelmi léptékű hiba. A diktátorokkal szembe kell szállni, nem békülni velük” – mondta a legnépszerűbb reggeli televíziós interjúban a neves mexikói történész, Enrique Krauze. „Nem bátor dolog magántalálkozót tartani valakivel, aki megsértette a mexikóiakat” – idézte a The New York Times Krauzét. A lap szerint a megbeszélés utáni reggelen a sajtó csípős hangvételű anyagokban azt találgatta, vajon miért találta Nieto jó ötletnek meghívni Trumpot.

A mexikói elnök számára ugyanis nem feltétlenül végződött jól a látogatás. Nieto korábban Hitlerhez és Mussolinihez hasonlította a republikánus elnökjelöltet, és többször is kifejtette: országa nem fog fizetni semmilyen, az amerikai határra tervezett kerítésért. A konfliktusok ellenére a találkozót követő sajtótájékoztatón Trump visszafogottan viselkedett, a hangnem már-már békülékeny volt. Olyannyira, hogy még akkor sem „ütött” vissza, amikor Nie­to arra utalt: a Mexikóból az Egyesült Államokba tartó illegális migránsok száma drámaian visszaesett, és védelmébe vette a jelölt által sokat kritizált szabadkereskedelmi egyezményt, a NAFTA-t. Trump pedig közölte, a határra tervezett falról, illetve annak finanszírozásáról nem esett szó.

Két órával később azonban jött a cáfolat: Nieto a Twitteren azt írta, hogy Trumpnak értésére adta, Mexikó bizony nem fogja kifizetni a falat. Aztán néhány óra elteltével, az arizonai Phoenixben elmondott, gyújtó hangú beszédben Trump kontrázott, mondván: még ha nem is tud róla, Mexikó fogja állni a fal költségeit. A helyi idő szerint szerda este elmondott Trump-beszéd pedig már olyan messze volt a békülékenységtől, hogy Nieto egy interjúban, majd az El Universal napilapban cikkben magyarázta a bizonyítványát: igenis elmondta Trumpnak, hogy kijelentéseivel gyakran megsértette Mexikót, és elvárják, hogy partnernek tekintse őket.

 

A republikánus jelölt arizonai beszédét pedig még egy nappal később is próbálták értelmezni az elemzők. Csak az biztos, hogy Trump most éppolyan hangulatban volt, amikor keményen fel akart lépni az illegális bevándorlókkal szemben. Arra a kérdésre viszont megint kitérő választ adott, hogy elnökként megkezdené-e az összes, papírok nélkül az országban tartózkodó migráns kitoloncolását. Becslések szerint 11 millióan élhetnek így az USA-ban.

Trump Arizonában beszél. Éppen keménykedő hangulatban volt
Trump Arizonában beszél. Éppen keménykedő hangulatban volt
Carlo Allegri / Reuters

A beszédet azért várták sokan, mert Trump az elmúlt hetekben szinte mindennap tett valamilyen kijelentést az illegális bevándorlásról. A történet akkor kezdődött, amikor két hete a spanyol ajkú közösségből származó tanácsadók előtt, zárt ajtók mögött arra utalt, hogy puhulhat a korábbi álláspontja, és a kitoloncolás helyett „humánus” megoldást választana a helyzet kezelésére. Feltehetően az volt ezzel a célja, hogy megnyerje magának a mérsékelt, bizonytalan szavazók egy részét. Ám egy nap sem telt el, visszatért kemény, idegengyűlölő álláspontjához, és azóta gyakran változtatja véleményét. Így még a szerda esti beszéde után sem világos, mit is gondol valójában az illegális bevándorlásról.

Erős mondatok

Donald Trump: Egy nagyszerű, nagyszerű falat fogok építtetni a déli határra, és kifizettetem Mexikóval. (2015. tavasz)

Enrique Pena Nieto: A két ország stratégiai partner, együtt dolgozunk Észak-Amerika biztonságáért. Mexikó semmiképpen sem tud kifizetni egy ilyen falat. (2016. nyár)

Donald Trump: Mexikó olyanokat küld hozzánk, akikkel nagyon sok a gond. Drogokat hoznak. Bűnözést. Nőket erőszakolnak. Felteszem, van köztük jó ember is. (2015. tavasz)

Enrique Pena Nieto: Trump retorikája harsány, éppen így jutott hatalomra Mussolini és így győzött Hitler is. (2016. tavasz)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.