galéria megtekintése

Egy egyre zártkörűbb esemény Orbánnal

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 23. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Történetekből történelem! címmel, a számvetés és a múltidézés jegyében zajlik a hivatalosan szerdán megnyíló, 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Történelem a magyar–magyar és magyar–román vitafórum is, aminek indult negyedszázada a szabadegyetem, közismert nevén a Tusványos, amelyen többnyire csak a Fidesz és erdélyi barátai lesznek jelen.

Orbán 2011-ben a táborban, a bal oldalán Németh Zsolttal. A kerekasztal idén sem lesz kerek
Orbán 2011-ben a táborban, a bal oldalán Németh Zsolttal. A kerekasztal idén sem lesz kerek
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A mottónak megfelelően kedden, a „nulladik” napon „Történelmet írtunk: negyedszázados a bálványosi folyamat” címmel tartottak pódiumbeszélgetést az első, 1990-ben rendezett szabadegyetem ötletgazdái és alapítói, mégpedig az eredeti helyszínen, a Tusnádfürdőhöz közeli Bálványosfürdőn. (A két település nevének összeolvasztásából alakult ki a kilencvenes évek közepén a tábor mai neve.) Az eseményre a közmédia Tusványos 25 évére visszatekintő dokumentumfilmmel készült.

 

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton tartja meg szokásos záró előadását. A Fidesz elnöke mellett a színpadon idén is Tőkés László ül majd. Többéves „száműzetés” után ismét a meghívottak között szerepel Szász Jenő, Kövér László házelnök kedveltje. A fideszes támogatással gründolt Magyar Polgári Párt korábbi elnöke új minőségében, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetőjeként beszélget csütörtökön Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral.

Korábban felmerült, hogy Szász is helyet foglalhat harmadikként Orbán és Tőkés mellett a szombati záró előadáson, de Tőkés tiltakozása miatt meg kell elégednie a csütörtöki előadással. Ez is óriási előrelépés ahhoz képest, hogy pár éve kénytelen volt egy vendéglőben, a tábor területén kívül sajtótájékoztatót tartani. Egyes hírek szerint a Szász „helyéről” folyó vita miatt került nyilvánosságra szokatlanul későn, a zászlóbontás előtt alig egy héttel a Tusványos programja.

A szervezők szerint a rendezvény célja továbbra is a párbeszéd, azonban a különböző nézeteket valló politikusok vitáját meghallgatni ezúttal sem lesz sok alkalom. Sándor Krisztina programfelelős mindenesetre jelezte: rajtuk nem múlt, meghívták valamennyi magyar európai parlamenti képviselőt, illetve a magyar pártok vezetőit. Utóbbiak közül visszajelzést mindössze Schiffer Andrástól kaptak. A Lehet Más a Politika elnöke szerdán Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel és Rogán Antal frakcióvezetővel vitázik Magyarország jobban teljesít!? címmel. A moderátor Stumpf András lesz a Heti Választól.

A péntekre tervezett nemzetpolitikai kerekasztal idén sem lesz kerek, ugyanis hiányozni fog a legjelentősebb határon túli magyar szervezet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Kelemen Hunort főleg Toró T. Tibor, a Fidesz-barát törpepárt elnöke várta nagyon. Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke jelezte, hogy Tusványos jó alkalom lenne közös nevezőre jutni a romániai államfőválasztás kérdésében. Toró ezt egy nappal azután nyilatkozta, hogy múlt csütörtökön az RMDSZ eldöntötte, Kelemen Hunort, a szövetség elnökét indítja a novemberi államfőválasztáson. De Kelemen elhárította a meghívást, így a Tusványos kiemelt politikai témái közé sorolt őszi romániai államfőválasztásról az egyetlen magyar jelölt távollétében beszélgetnek majd. Sándor Krisztina szerint szinte valamennyi magyarországi minisztériumot képviseli egy-egy államtitkár, Bukarestből viszont csupán Dinu Zamfirescu liberális újságíró érkezik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.