galéria megtekintése

Európai turnén próbál erőt mutatni Obama

0 komment


Kőműves Anita

Nem vesztegette az időt Barack Obama Varsóban, aki kedden kezdett négynapos európai körútján arról igyekszik meggyőzni az ukrán helyzet miatt egyre feszültebb térségbeli szövetségeseit, hogy az Egyesült Államok nem hagyja őket cserben.

Az elnöki különgépből kiszállva Obama azonnal sajtótájékoztatót tartott, szimbolikus háttér előtt: amerikai F16-os vadászgépek között, ötven amerikai és lengyel katona előtt. Közölte, hogy Lengyelország és szomszédainak biztonsága az USA nemzetbiztonságának is sarokköve, és szent és sérthetetlen.

Majd bejelentette, hogy ha a kongresszus is jóváhagyja, az Egyesült Államok egymilliárd dollárt költ a térség biztonságának megerősítésére. Emelné a térségben ideiglenesen állomásozó amerikai csapatok számát, ám az állandóan idetelepítettekét nem. Növelné az amerikai részvételt a kiképzésekben és a gyakorlatokban a térségben. Gyakrabban járnának amerikai hadihajók a Fekete-tengeren és a Balti-tengeren, ami mellett támogatná Ukrajna, Moldova és Grúzia, azaz Oroszország három, a Nyugat felé „húzó" szomszédjának védelmi fejlesztéseit is.

Obama kedden Varsóban találkozott közép-kelet-európai államfőkkel, köztük Áder János magyar köztársasági elnökkel is. Szerdán beszédet tart az első demokratikus lengyel választások 25. évfordulójáról megemlékező ünnepségen, és találkozik Petro Porosenko megválasztott ukrán elnökkel is.

 

Este Brüsszelbe utazik tovább, ahol az immár Oroszország nélkül megrendezett G7 csúcstalálkozón vesz részt. Majd ellátogat Normandiába, a D-Day, azaz a partraszállás 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésére. Az ennek tiszteletére rendezett ebéden ott lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A Fehér Ház ugyan hangsúlyozta, hogy nem terveznek bilaterális tárgyalást, minden bizonnyal alkalma lesz néhány szót váltani a két elnöknek, akik az ukrajnai konfliktus kiéleződése óta nem találkoztak.

Obama és Komorowski kézfogása. Az USA megvédi a szövetségeseit – ha a kongresszus is úgy akarja
Kevin Lamarque / Reuters

Kérdés, hogy a négynapos utazás és a fenti felajánlások elegendőnek bizonyulnak-e ahhoz, hogy lecsendesítsék az amerikai elnök külpolitikájának kritikusait – otthon és Európában egyaránt. Republikánus politikusok, köztük John McCain arizonai szenátor is azzal vádolják, hogy elnöksége alatt Amerika elvesztette globális vezető szerepét és megbízhatatlan lett – olyan esetek miatt, mint amikor előzetes ígérete ellenére nem csapott oda a szíriai elnöknek, amikor az vegyi fegyvert vetett be saját népe ellen.

Lengyelországban pedig többek közt Lech Walesa, a Szolidaritás egykori vezetője, volt köztársasági elnök nyilatkozta a múlt hónapban az AP hírügynökségnek, hogy szerinte miközben a világ szétbomlóban van, a szuperhatalom nem irányít.

Az amerikai elnök már múlt héten, a West Point-i katonai akadémián elmondott évzáró beszédében védelmébe vette külpolitikáját. Elmondta, hogy hisz Amerika vezető szerepében, amelyet vállalnia kell az országnak. Ám a világban fennálló biztonsági problémákat elsősorban diplomáciai és gazdasági eszközökkel kell megoldani. Emellett az USA-nak folyamatosan együtt kell működnie partnereivel, nem egyedül kell megoldania a felmerülő konfliktusokat.

A nagy elnöki kerekasztal Varsóban, a jobbszélen Áder Jánossal. Hivatalban lévő amerikai elnök – George W. Bush – utoljára 2006-ban járt Magyarországon
Jacek Turczyk / EPA

Azt is közölte, hogy amerikai csapatokat csak akkor vet be külföldön, ha valami közvetlenül veszélyezteti az USA biztonságát. Fehér házi források az amerikai sajtónak úgy fogalmaztak: az elnök külpolitikáját a „nem szabad butaságokat csinálni" elve vezérli. Ezt fogja hangsúlyozni ezen a héten Európában is.

Az első akadályt mindenesetre sikeresen vette. Bronislaw Komorowski lengyel elnök korábban úgy nyilatkozott, az állandó amerikai katonai jelenlét növelését várja el. Obamával tartott közös sajtótájékoztatóján azonban már azt mondta, elégedett az amerikai elnök felajánlásával. Azt is bejelentette, az együttműködés jegyében, hogy Lengyelország a GDP 1,8 százalékáról 2-re emeli a védelmi költségvetését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.