galéria megtekintése

Egymást jelentgették fel Moszkvánál

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 16. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Szánalmas képet festenek a csehszlovák vezetőkről a KGB dokumentumai: megfigyelték egymást, és minden apró, kicsinyes állítással próbálták egymást kínos helyzetbe hozni a szovjet titkosszolgák előtt.

Husák volt pártfőtitkár képe egy tavalyi prágai kommunistaellenes tüntetésen
Husák volt pártfőtitkár képe egy tavalyi prágai kommunistaellenes tüntetésen
David W. Cerny / Reuters

A szovjet rezsim vezetői még azokkal a csehszlovák elvtársakkal szemben is bizalmatlanok voltak, akiket az 1968. augusztus 21-i katonai inváziót követően ők ültettek vezető párt- és állami tisztségekbe, ezért figyeltették őket is – derült ki a cseh lapokban közzétett dokumentumokból. De nem volt idilli a viszony a párteliten belül sem, Gustáv Husák volt prágai pártfőtitkár, majd pedig utódja, Milos Jakes és a többi tisztségviselő egymást jelentgette fel a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynökeinél.

Minderre Vaszilij Mitrohin aktáiból derült fény, a dokumentumok Csehszlovákiára vonatkozó részeivel az elmúlt hetekben ismerkedhettek meg neves prágai történészek.

 

Mitrohin három évtizeden át dolgozott a KGB külföldi hírszerzésért felelős moszkvai főigazgatóságán, ahol ezalatt 25 ezer oldalnyi titkos aktát másolt le, majd pedig kicsempészte a levéltárból, és nyaralójának padlója alatt rejtette el. 1992-ben kalandos körülmények között a dokumentumokkal együtt Londonba emigrált. Ott hunyt el tíz évvel ezelőtt.

Bilak többször figyelmeztette a KGB-tt, hogy az utódjául kiszemelt Jan Fojtík naponta lerészegedik, s szörnyű dolgokat kiabál

A dokumentumokból megtudhatjuk, hogy Jaromír Obzina belügyminiszter többször sírva panaszkodott a KGB embereinek, hogy ő még az életét is kész feláldozni Leonyid Brezsnyevért és a szovjet kommunistákért, ennek ellenére Gustáv Husák őt is lehallgatja, ahogy azt az egyik igazi elvtársa megsúgta neki.

Karel Gott zenéjét hallgatod??? Gyanús!!!
Karel Gott zenéjét hallgatod??? Gyanús!!!
Petr Josek / Reuters

Többször is büszkén jelentette a szovjet elvtársaknak, hogy Alexander Dubcekre öt ügynököt állított, akik éjjel-nappal figyelik őt pozsonyi lakásán, szemmel tartják minden lépését, természetesen a telefonjait is lehallgatják. Ennek ellenére a most nyilvánosságra került dokumentumok szerint a KGB saját embereivel is figyeltette az ’68-as prágai tavasz egyik élő jelképét, akit a normalizálás idején megfosztottak minden tisztségétől.

Nem meglepő ezek után, hogy Vasil Bilak ideológiai titkár egy fogadáson elmondta, hogy ő senkiben sem bízik, ezért minden fontos iratot abban a páncélszekrényben őriz, amelyhez csak neki van kulcsa. Elárulta azt is, hogy ha szabadságra megy, akkor ezt a bútordarabot a saját lakására szállíttatja. Többször feljelentette Husákot, mert szerinte kollektív vezetés helyett egyeduralomra tör, nem védi meg azokat az elvtársakat, akiket az osztályellenség képviselői alkalmatlannak kiáltottak kivezető beosztásaik betöltésére, és kirúgták őket.

Bilak a nyolcvanas években többször figyelmeztette a KGB magas rangú tisztjeit, hogy az utódjául kiszemelt Jan Fojtík naponta lerészegedik, s olyankor szörnyű dolgokat kiabál. Ráadásul olyan művészekkel is alkoholizál, akiket kirúgtak a kommunista pártból, mert elítélték a '68-as katonai inváziót.

Nem csak '68 szabadságharcosait figyelték, de elnyomóikat is
Nem csak '68 szabadságharcosait figyelték, de elnyomóikat is (Reuters/Libor Hajsky)

Ugyanilyen véleményre jutottak a szovjet ügynökök is Martin Dzúr védelmi miniszterrel kapcsolatban, akit jó kommunistának tartottak ugyan, de gyakorta berúgott, s akkor „trágár szavakkal sérteget mindenkit, még a pártvezetést is”.

Az orosz ügynökök saját polgáraikat is megfeddték. Keményen bírálták például Mark Zaharov filmrendezőt, aki a prágai tévé élő adásában Milos Forman Száll a kakukk fészkére című alkotásáról lelkendezett. Bűne az volt, hogy megfeledkezett arról: a világhírű cseh rendező 1968 után az Egyesült Államokba emigrált, emiatt filmjeit egészen a rendszerváltásig nem vetíthették szülőhazájában.

Egy másik jelentésben a szovjet újságíró-küldöttség egyik tagját hordták le, mert Prágában azt nyilatkozta, hogy egyik kedvenc száma Karel Gott Testvérem, Jan (Muj brat, Jan) című dala, amely burkoltan a katonai invázió miatt önmagát felgyújtó Jan Palachnak állított emléket.

Kijutott a szidalmakból Miroslav Válek egykori szlovák kulturális miniszternek is, aki az ügynök jelentése szerint nem véletlenül hagyta a moszkvai szállodában Brezsnyev önéletrajzi regényét, amelyet vendéglátójától ajándékba kapott.

– Vaszilij Mitrohin bátor, az igazságot végtelenül tisztelő ember volt, aki a csehszlovákiai kommunista rezsim tragikus, szánalmas bábfiguráiról pedig tragikomikus kordokumentumokat hagyott ránk – mondta Prokop Tomek, az aktákat tanulmányozó egyik cseh történész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.