galéria megtekintése

Egy nő mellől vitték el az egyik legkegyetlenebb maffia vezérét

1 komment

NOL
NOL

Húsz évnyi körözés után vasárnap elfogták Olaszország második legkeresettebb maffiavezérét, Ernesto Fazzalarit.

A 'ndrangheta maffia főnökét a kora reggeli órákban tartóztatták le egy apartmanban, Molochioban. A húsz éve szökésben lévő 46 éves férfi egy nő mellett aludt, letartóztatásakor nem tanúsított ellenállást.

Fazzalari 1996 óta volt szökésben. 1999-ben távollétében ítélték el bűnszervezetben való részvételért, két gyilkosságért, zsarolásért, emberrablásért, illegális fegyverviselésért és más bűncselekményekért. A terhére rótt kettős gyilkosságot abban a véres leszámolás-sorozatban követte el, amely 1989-91 között zajlott szülővárosában, Taurianovában zajlott, s amelynek során 32 ember halt meg.

A maffiavezér letartóztatását a kormány szervezett bűnözés elleni harcának fontos győzelmeként értékelik. Matteo Renzi miniszterelnök a minap Twitter üzenetben mondott köszönetet a bíráknak és a rendfenntartó szerveknek.

 

Angelino Alfano belügyminiszter azt nyilatkozta: „Ez [az ügy] megmutatja, hogy nem lehet elfutni az igazságszolgáltatás elől. Az ilyen győzelmek ösztönöznek és támogatnak bennünket a szervezett bűnözés elleni nehéz, de megnyerhető küzdelemben."

A 'ndrangheta, amely óriási vagyonokat mozgat a dél-amerikai drogkartellektől beszerzett kokain Európába juttatásával, közismerten kegyetlenebb, mint a szicíliai Costa Negra és a a nápolyi székhelyű Camorra. A számos apró falu és családi klán alkotta szervezet központja hegyvidékes Calabria, az olasz csizma lábujjainál. A 'drangheta elnevezés a görög bátorság vagy lojalitás szavakból származik. A csoport rendkívül zárt, működésébe csak egy 2014 végén és 2015 elején lezajlott letartóztatás sorozat engedett bepillantani, amikor fény derült arra, hogy a déli maffia legális üzletek működtetésével mossa tisztára a kokainkereskedelemből származó pénzét Észak-Olaszországban.

Mint kiderült, a maffia úgy működik, mint egy szekta. Az új tagokat bizarr beavatási szertartással avatják fel, amelynek során a jelöltek esküt tesznek rá, hogy inkább megisszák a nyakukban hordott méregfiola tartalmát, mint hogy elárulják a szervezetet. Ennek ellenére számos 'ndrangheta szökevényt tartóztattak már le Olaszországban és a világ más részein.

Márciusban 15 'ndrangheta-szökevényt csuklóján kattant a bilibncs Svájcban, a kábítószer-kereskedelemért elítélt Rocco Gasperinit pedig a népszerű pizzériából vitték el, amelyet a hollandiai Scheveningenben működtetett – írja a Daily Mail.

Az 'ndragheta maffiózói néha még kegyetlenebb véget érnek. Francesco Raccostát például elevenen falatták fel éhes disznókkal 2013-ban egy rivális főnök meggyilkolásáért, Rocco Zitot pedig idén januárban lőtték agyon Kanadában. 

Az olasz körözési lista élén továbbra is a szicíliai Cosa Nostra első számú vezetőjefőnöke, Matteo Messina Denaro áll.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.