galéria megtekintése

Egy negyvenéves gyilkosság árnya

1 komment

R. Hahn Veronika

Négy napig volt az észak-ír rendőrség „vendége” Gerry Adams, a Sinn Fein 65 éves frontembere. Az eset alaposan felbolygatta a kedélyeket az Egyesült Királysághoz tartozó tartományban. Adamset kilencvennégy órán át tartották őrizetbe, állítólag volt, hogy napi tizenhét órán keresztül faggatták.

Adams békülékeny hangot ütött meg, de a Sinn Féin fenyegetőzik
Adams békülékeny hangot ütött meg, de a Sinn Féin fenyegetőzik
Paul Hackett / Reuters
A háttérben egy több mint negyven évvel ezelőtti gyilkossági ügy áll: Jean McConville-t, a harminchét éves protestáns özvegyet 1972-ben, nyugat-belfasti otthonából – tíz gyermeke többségének szeme láttára – hurcolták el az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) Ideiglenes Szárnyának tagjai.

A nő sorsáról sokáig semmit sem lehetett tudni, csak valószínűsítették, hogy ő is az 1969-1999 közti zavargásokban eltűnt, meggyilkolt és titokban elföldelt 3500 áldozat egyike. A brit hatóságok által évtizedeken át terrorszervezetként kezelt IRA csak 1999-ben ismerte be – nyolc másik áldozata mellett - McConville meggyilkolását. Az asszonyt a „republikánus harcosok" azzal gyanúsították, hogy jelentett az északír rendőrségnek, de arra, hogy besúgó lett volna, eddig nem került elő semmilyen bizonyíték. Egyetlen vétke az volt, hogy segített egy megsebesült brit katonának. McConville földi maradványai csak 2003-ban kerültek elő az írországi Shelling Hill partszakaszon. Az ír rendőrség megállapítása szerint a nőt nem sokkal az emberrablás után térdre kényszerítették és hátulról egyetlen pisztolylövéssel végeztek vele.

Adams váratlan őrizetbe vétele új információk felbukkanásán alapult. A korábban brit, jelenleg írországi parlamenti képviselő soha nem tagadta az IRA-val való kapcsolatát, de következetesen visszautasította, hogy köze lett volna McConville kivégzéséhez.

 
Adamst brit lojalista tüntetők is fogadták a szabadon engedésekor
A politikust brit lojalista tüntetők is fogadták a szabadon engedésekor
Paul Hackett / Reuters

Sajtójelentések szerint az északír rendőrség hozzájutott azokhoz a tanúvallomásokhoz, melyeket a massachusettsi Boston College történészei negyvenhat egykori IRA veteránnal folytatott beszélgetések során rögzítettek. A történészek azonban ígéretet tettek az egykori IRA-tagoknak, hogy az interjúkat az érintettek haláláig nem hozzák nyilvánosságra. A megállapodást egy amerikai bíróság két évvel ezelőtti döntése felülírta, és néhány magnókazetta leirata az északír rendőrségnél kötött ki. Állítólag többen is úgy vallottak, hogy a gyilkosságot Adams is jóváhagyta.

A politikust végül vasárnap este vádemelés nélkül szabadon bocsátották. Első nyilatkozatában békülékeny hangot ütött meg, de nem állta meg, hogy „régi sérelmek törlesztésével", illetve a helyhatósági és európai parlamenti választási kampány megzavarásával vádolja meg a rendőrséget. Súlyosabb probléma, hogy a Sinn Féin az elmúlt napokban többször is azzal fenyegetőzött, megvonja a rendfenntartó erőknek nyújtott politikai támogatást. Az északír konfliktust lezáró, 1998-as nagypénteki békemegállapodás kulcsfontosságú elemének megszegése beláthatatlan következményekkel járna. A koronahű Demokratikus Unionista Párt számára a biztonsági együttműködés a hatalommegosztáson működő autonóm kormányzás lényeges feltétele.

A Boston College informátorait elítélő graffiti Belfastban
A Boston College informátorait elítélő graffiti Belfastban
Paul Hackett / Reuters

Adams maratoni kihallgatása felcsillantotta az igazságszolgáltatás reményét a sokat szenvedett McConville család számára. Mint Jean lányai és fiai közül a napokban többen elmondták, továbbra is félelemben, szinte elbarikádozva élnek. Ők maguk ismerik a gyilkosokat, de rettegésük megakadályozza őket abban, hogy a rendőrség tudomására hozzák a neveket. McConville fia, Michael a BBC-nek azt is mondta, hogy évekkel ezelőtt maga Adams fenyegette meg, nehogy nyilvánosságra hozza a neveket.

A vádemelés elmaradása újabb bizonyíték arra, hogy az Észak-Írország számára gazdasági megélénkülést is hozó 1998-as békeszerződés súlyos kompromisszumokra épült. Komoly bűncselekményeket elkövetett terroristák, IRA-aktivisták hagyhatták el börtönüket. Sőt, mint nemrégiben kitudódott, az egyezmény keretében kidolgozott amnesztia alapján a félkatonai szervezet mintegy kétszáz (egykori) tagja levélben kapott biztosítékot a brit kormánytól afelől, nem kell rendőrségi eljárástól tartaniuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.