galéria megtekintése

Khan hódított Londonban

11 komment


Fenes Gábriel

Először került London élére muzulmán hitű főpolgármester. A munkáspárti Sadiq Khant tory ellenfele végig a származásával és vallási nézeteivel támadta, ennek ellenére fölényes győzelmet aratott a Nagy-Britanniát kormányzó konzervatívok jelöltje, Zac Goldsmith felett.

Európa „legerősebb” muszlim politikusává lépett elő Sadiq Khan, miután csütörtökön London főpolgármesterévé választották. A szavazatok összesítése a bonyolult rendszer miatt a pénteki lapzártakor még nem fejeződött be, de a 45 éves munkáspárti politikus győzelme már teljesen biztos. Több mint 9 százalékkal vezet tory ellenfele, Zac Goldsmith előtt. Már csak az a kérdés, hogy sikerül-e akkora győzelmet aratnia, mint Ken Livingstone-nak, aki 2000-ben a voksok 58 százalékával nyerte meg a főpolgármester-választást.

Sadiq Khan és hívei
Sadiq Khan és hívei
Paul Hackett / Reuters

A pakisztáni bevándorló családban született Khan édesapja buszsofőrként dolgozott Londonban. Mielőtt a jogi diplomát szerzett Sadiqból parlamenti képviselő lett, ügyvédként emberi jogi ügyekkel foglalkozott. 2008-ban Gordon Brown kormányában a közlekedési tárcát kapta, ezzel ő lett a szigetország történetében a második pakisztáni származású, és az első muszlim kormánytag.

 

Származása miatt konzervatív vetélytársa, Zac Goldsmith többször támadta a kampány hajrájában. A tory alsóházi képviselő a szélsőségesekkel való barátkozással vádolta, miután kiderült, hogy Khan együtt mutatkozott egy radikális imámmal. A munkáspárti jelölt azzal vágott vissza, hogy ő pont a szélsőségesek ellen harcol. Annyira, hogy miután 2013-ban megszavazta az azonos neműek házasságáról szóló törvényt, a bradfordi mecset imámja azt mondta, többé nem számít muszlimnak. Több halálos fenyegetést is kapott.
Khan végig pozitív kampányt folytatott, a 8,6 millió lakosú metropolisz sokszínűségét dicsérte. Esélyt kért a londoniaktól, amit korábban a szülei is megkaptak. A lakhatási problémák megoldása mellett azt ígérte, hogy  2020-ig befagyasztja a méregdrága tömegközlekedési jegy- és bérletárakat. Ezzel szemben Goldsmith – a negatív kampány mellett – azt ajánlotta a választóknak, hogy „Londont a Föld legzöldebb városává teszi”.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban regionális parlamenti választásokat, 124 angliai településen önkormányzati választásokat tartottak. Az eredmények összesítése szombatig eltarthat, a voksolás komplex rendszerben zajlik. A Munkáspárt valószínűleg kevesebb mandátumot vesztett, mint amennyit a közvélemény-kutatók jósoltak. A Labour gyengén szerepelt Skóciában, és Walesben sem sikerült többséget szereznie, ellenben az EU-ellenes UKIP hét képviselőjével először kerülhetett be a cardiffi nemzetgyűlésbe.

Keserédes győzelem Edinburghben

„Történelmi győzelemnek” nevezte Nicola Sturgeon miniszterelnök, hogy a Skót Nemzeti Párt (SNP) sorozatban harmadszor nyerte meg a helyhatósági választásokat. Az abszolút többségét azonban elveszítették az edinburghi parlamentben, 129 mandátumból 63-at szereztek, hattal kevesebbet, mint 2011-ben. Sturgeon nem kíván senkivel sem hivatalos koalíciót alakítani. „Befogadó kormányt” akar, amelyben konszenzusos döntések születhetnek olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint például az oktatás. A skóciai választások nagy vesztese a Munkáspárt, 2007 előtt a Labour az edinburgh-i parlament főszereplőjének számított. Most be kellett érnie 24 képviselői hellyel, s így a harmadik helyre csúszott vissza. A Konzervatív Párt viszont 2011-hez képest 16-tal több mandátumot szerzett, így 31 képviselőjével erős ellenzéke lesz az SNP alakította kormánynak, amely továbbra sem mondott le Skócia függetlenségéről. A pártban ugyanakkor tiszteletben tartják a skótok döntését, akik 2014 szeptemberében a maradás mellett voksoltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.