galéria megtekintése

„Egy fejfájásba is bele lehet halni”

1 komment


Körösi Ivett

A hétéves Victor hirtelen betegedett meg. Az életéért aggódó család azonnal magánkórházba vitte a kisfiút. Ott azonban egy napot kellett várniuk a sürgősségin, mire felvették az intenzív osztályra, mert nem volt megfelelő szoba, ahol el tudták volna látni.

Három nappal később kiderült, hogy ritka betegségben, hemolitikus urémiás szindrómában szenved. Az antitestek ahelyett, hogy védenék, megtámadják a szervezetét. – Ki tudja, hogy mi lenne vele, ha akkor állami kórházba visszük – mondja a Népszabadságnak a venezuelai fővárosból, Caracasból nővére, Maria Gabriela. – Venezuelában jelenleg olyan súlyos a helyzet, hogy egy egyszerű lázba vagy fejfájásba is bele lehet halni – teszi hozzá a 24 éves politológus. És nem túloz.

A világ legnagyobb bizonyított olajtartalékával rendelkező országban humanitárius katasztrófa van kibontakozóban. A csőd szélén álló Venezuelában nemcsak az alapvető élelmiszerek tűntek el a polcokról, hanem az egészségügyi rendszer is összeomlott. Számos állami kórházban nemhogy szabad ágy, de lázcsillapító és fertőtlenítőszer sincs. Az Andok Egyetem Kórházában tavaly ősszel ment tönkre az intézmény vízvezetékrendszere. Hónapokig nem javították meg, mert nem volt rá pénz, ahogy a többi alapvető cikkre sem. Volt olyan vakbélműtét, amit folyóvíz, gumikesztyű, szappan és antibiotikum hiányában végeztek el – derül ki a The New York Times helyszíni beszámolójából.

Orvosi vizsgálat egy caracasi kórházban
Reuters

 

A legnagyobb problémát azonban a gyógyszerhiány jelenti. Az állami kassza kiürült, így a gyógyszerimport részben leállt. Egyes, a rák kezeléséhez szükséges orvosságokat csak a feketepiacon lehet beszerezni – sokszoros áron. – Május elején Kolumbiába kellett utaznom, hogy az öcsém életben maradjon, mert itt nem lehetett kapni a megfelelő gyógyszert – meséli Maria Gabriela, aki szerint régóta érezni lehetett, hogy a hajdan oly híres egészségügyi rendszer színvonala esik.

A helyzet azonban az év elején kritikussá vált. Míg évekkel ezelőtt „csak” ágyakból volt hiány, most már villany sincs: az állam heti több áramszünettel igyekszik pénzt megtakarítani. Ott, ahol tönkrementek a generátorok, az orvosok manuálisan helyettesítik a lélegeztető gépeket. Kevés sikerrel. Három év alatt 0,02 százalékról 2 százalékra, vagyis a százszorosára emelkedett az egy hónaposnál fiatalabb csecsemők halálozási aránya az állami kórházakban – olvasható egy kormányzati jelentésben.

A caracasi J. M. de los Ríos gyermekkórházban mára rendkívüli sajtótájékoztatót hívtak össze. A közelmúltban a rákbetegek vonultak az utcára. A kormány azonban tudomást sem vesz a helyzetről. Maria Gabriela szerint nemcsak az olaj világpiaci árának zuhanása vezetett a jelen állapothoz, hanem a kormányzati harácsolás is. – Rengeteg a korrupciós botrány, és nem fektettek elég pénzt az egészségügybe. Mindig az „új emberrel” és a „forradalommal” jöttek. Most pedig órákat kell sorban állnunk élelmiszerért, és képtelenség meggyógyulni... Az élelmiszerhiánnyal még meg lehet küzdeni. Az ember levesz egy mangót a fáról és kész. De az egészségen az életünk múlik – mondja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.