galéria megtekintése

Kilométerekről lebuktatja a pixel-emberkéket az amerikai kémrepülő

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 17. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Nem látni és nem hallani – a kémrepülő viszont mindent lát, kilométerekről kiszúrja a bűnözőket.

Ciudad Juárezben egy munkába induló rendőrnő kocsiját több autó közrefogta, megállásra kényszerítette, és lelőtték a nyomozót. Az amerikai határon, a kábítószercsempészek fő útvonalán fekvő mexikói városban az eset mindennaposnak, egyben megoldhatatlannak tűnt. Csakhogy – amiről a bűnözők nem tudhattak – éppen a levegőben volt a Persistant Surveillance Systems (PSS – Állhatatos Felderítő Rendszerek) nevű amerikai cég repülőgépe.

Ilyen volt, ilyen lett: Dayton felülről
Ilyen volt, ilyen lett: Dayton felülről
Persistant Surveillance Systems

A 192 megapixeles kamerarendszert hordozó kisgép egyszerre 64 négyzetkilométert tud megfigyelni, és hosszú órákig kering több mint három kilométeres magasságban. Nem nagyon látni és hallani. Az égi szem felvételein megkeresték a gyilkosság helyszínét és pillanatát, majd az előző és a következő órák kockáit követve megnézték, honnan érkezett és hová távozott az akcióban részt vevő négy autó. Mint kiderült, egy másik gyilkosság is történt azokban a percekben egy sikátorban.

 

Azonosították a 12 házat, ahonnan a bűnözők érkeztek, és a két másikat, ahol utóbb összegyűltek. A rendőrök rajtaütöttek a kábítószer-maffia központjain, és az aznapi gyilkosságokon túl több másik tetteseit is elfogták.

A PSS rendszerét az amerikai légierő akadémiáján kezdték kidolgozni még 2004-ben, az iraki háború idején. Falludzsában próbálták ki, azt figyelték, honnan jönnek és hová távoznak az utak mellé pokolgépeket telepítő fegyveresek. A felvételeken egy-egy ember csak egyetlen pixel. Nem látszik az arca, haja színe, nem lehet leolvasni az autók rendszámát. A PSS alapítója, elnöke és tulajdonosa, Ross McNutt a Népszabadság kérdésére azt válaszolta az ohiói Daytonból:

„Csak onnan lehet tudni, hogy a kérdéses pötty nem bokor, hogy mozog. Azt, hogy nem kutya, onnan, hogy beül egy autóba, és azzal megy tovább.”

További megfigyelés: a bűnözők tettük után általában ön- és közveszélyesen vezetnek.

Az amerikai légierő, továbbá a Pentagon modern technológiákkal foglalkozó programja, a DARPA is fejleszt hasonló rendszereket. A légierő eddig egymilliárd dollárt költött, kevés eredménnyel, míg a DARPA egy 1,8 milliárd pixel (gigapixel) felbontású kamerarendszeren dolgozik, amely kilenc pixellel tudna mutatni egy-egy személyt. Egyetlen kamerájuk áráért a PSS huszonötöt ígér.

Mint világszerte, az Egyesült Államokban is élénk vita folyik arról, nem ad-e a kormányoknak túlságosan is csábító, a szabadságjogok korlátozásához vezető lehetőséget a modern technológia. McNutt Baltimore példájával érvel: a városban naponta átlagosan száz súlyos bűncselekmény történik, ami csaknem hárommilliárd dollárral veti vissza a települést. Ennyi a közvetlen kár és a veszélyes környezet miatt elmaradt befektetések potenciális haszna. A PSS technológiájával hosszabb távon akár 30-40 százalékkal is csökkenthető a súlyos bűncselekmények száma, ami nagyobb pezsgést, virágzóbb gazdaságot, jobb életminőséget tenne lehetővé. Csakhogy még saját városában, Daytonban sem sikerült meggyőznie a közvéleményt arról, hogy az egypixelnyi foltok követése még nem végzetes betolakodás a polgárok magánszférájába.

A mindenkori kormányzattal szembeni gyanakvásból fakadó lakossági ellenállás megnehezíti vagy akár lehetetlenné is teszi szolgáltatásaik értékesítését, ezért a PSS az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) nevű tekintélyes jogvédő szervezet segítségével fogalmazta meg saját, a magánszférával kapcsolatos politikáját.

Mint Ross McNutt rámutatott, minden technológiát lehet rossz célokra használni, de ők a felelősségteljes kormányzatú országok bűnüldöző hatóságaival keresik a kapcsolatot. Amúgy pedig szigorúan nyilvántartják, milyen felvételükbe kik tekintettek bele. Szolgáltatásuk nem csupán a repülőgép és a kamerák működtetésére, hanem az adatok értékelésére, kezelésére is kiterjed. A technológia egyébként nemcsak bűnüldözésre, hanem közlekedésbiztonsági fejlesztésekre is felhasználható, és infravörös érzékelőkkel éjszaka is működik.

Magyar kapcsolat

Ross McNutt mintegy negyven alkalmazottat foglalkoztató cége sok város rendőrségével áll kapcsolatban. Konferenciákon és kiállításokon magyar tiszteknek is bemutatták már rendszerük képességeit, de konkrét tárgyalásokra eddig nem került sor. „Kis vállalat vagyunk, főleg a hazai, amerikai városokra, illetve a nagyon magas bűnözési rátájú országokra koncentrálunk” – nyilatkozta lapunknak a PSS elnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.