galéria megtekintése

Drónt lőtt le az izraeli légierő

0 komment

NOL

A pilóta nélküli repülőgép Gázából repült Izrael déli partjai felé.

Hétfőn drónt lőtt le az izraeli légierő az ország déli partjainál – jelentette be hétfőn az IDF, izraeli hadsereg. A pilóta nélküli repülőgépet Gázai övezetből indították el, és a kikötőváros, Asdód felé tartott, amikor egy Patriot rakétával megsemmisítették a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász és Izrael között háborúvá fajuló konfliktus hetedik napján. Azt, hogy a drónon volt-e fegyver, az IDF nem árulta el, palesztin részről pedig egyelőre nem fűztek kommentárt az incidenshez.

Vita Havara mellett. A ciszjordániai palesztinok folymatosan tüntetnek a gázai hadművelet ellen
Vita Havara mellett. A ciszjordániai palesztinok folymatosan tüntetnek a gázai hadművelet ellen
Abed Omar Qusini / Reuters

Hétfőn az IDF zárt katonai zónának nyilvánította az övezettől közvetlen északra fekvő területet, a Hamász pedig más célpontok mellett huszonnégy órás csend után újra célba vette Tel-Avivot a reggeli csúcsforgalom idején. A palesztin szélsőségesek hétfőn eddig húsz rakétát lőttek ki Izraelre, amivel párhuzamosan az IDF vadászgépei és hadihajói a Hamász gázai állásait támadta.

A konfliktus hét napja alatt a Hamász és más szélsőséges palesztin szervezetek 971 rakétát lőttek ki a zsidó állam területe felé, az első palesztin rakétákra válaszul elindított hadműveletnek, a Protective Edge-nek pedig 173 halálos áldozata volt Gázában. Az IDF szerint az iráni szállítmányok jóvoltából a Hamásznak körülbelül tízezer rakétája lehet, amihez a katonai szakértők a maguk részéről annyit fűznek hozzá, hogy mivel ezeket a rakéták a Hamász lakóházakban rejti el, a palesztin szélsőségeseket nehéz lesz leállítani az övezet elleni szárazföldi offenzíva nélkül. Erre az IDF egységei már napok óta készen állnak.

 

A palesztin rakéták többségét az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola leszedi, és bár egyelőre nincs halálos áldozat, egy tinédzsert válságos állapotban szállítottak kórházba egy askeloni benzinkutat érő találat után.

Palesztin mentő Rafahban egy izraeli támadás után
Palesztin mentő Rafahban egy izraeli támadás után
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Annak egyelőre nincs jele, hogy akár a Hamász, akár Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya hajlana a tűzszünetre. Az izraeliek azt mondják, hogy ha a Hamász leállítja a rakétatámadásokat, akkor az IDF is felhagy a légicsapásokkal, de ebbe a palesztin szélsőségesek egyelőre nem mentek bele. Hétvégi közlések szerint zátonyra futott egy egyiptomi közvetítési kísérlet, amely negyvenórás átmeneti tűzszünet alatt ültette volna tárgyalóasztalhoz a két felet. Puhatolózik állítólag az a Katar is, amely szerint a palesztin szélsőségesek irreális feltételeket támasztanak a tűzszünethez. Bár az Európai Unió minden érinbtettel kapcsolatban áll, az egészből a Hamász csak a katari erőfeszítésekről tett említést.

Ennek a hallgatásnak többek között az lehet az oka, hogy a palesztin szélsőségesek nincsenek jóban Abdel Fattah el-Sziszi elnök Egyiptomával a konzervatív iszlamista szervezet, a Muzulmán Testvériség egyiptomi ágának a betiltása óta, Sziszi pedig élvezi a nyugati hatalmak ha nem is nyílt, de hallgatólagos támogatását. A katariakat – írja a Reuters –egyébként John Kerry amerikai külügyminiszter kérte fel a közvetítésre egy esetleges tűzszünet érdekében.

A Hamász hétfőn egyébként beszélt feltételekről. Egy parlamenti képviselő, Musir al-Maszri az AFP hírügynökség gázai riporterének úgy nyilatkozott, a tűzszünethez Izraelnek fel kellene oldania az övezet blokádját, megnyitnia a rafahi határátkelőt, és elengednie azokat a palesztin foglyokat, akiknek Izrael a túszul ejtett tizedesért, Gilad Salitért adta vissza a szabadságát, később azonban újra letartóztatta őket.

A palesztinok Nabluszban is az utcákra mentek
A palesztinok Nabluszban is az utcákra mentek
Abed Omar Qusini / Reuters

Ami a drónt illeti, a Los Angeles Times emlékeztet, hogy pilóta nélküli repülőgépből húsz éve nem kaptak el egyet sem Izrael felett. A kilövéséhez használt Patriot hétfőn az egyik ritka sikerét arathatta. Az Öböl-háború alatt az IDF ezekkel az amerikai gyártmányú föld-levegő rakétákkal védekezett az iraki Scudok ellen is – vajmi kevés sikerrel.

Izrael és a Hamász között utoljára 2012 novemberében fajult háborúig a konfliktus. Az IDF akkor nyolc napig tartó hadműveletének akkori palesztin közlések szerint 158 halálos áldozata volt, a többségük ugyanúgy civil, mint most. A Protective Edge 173 halottjának állítólag a 80 százaléka civil, amiért az IDF Noam Tibon vezérőrnagy vezetésével belső vizsgálatot indított. Az izraeliek szerint az ok egyébként az, hogy a Hamász vezetősége előszeretettel helyez el fegyverraktárakat lakóházak és mecsetek tövében, és a vezetőségi tagok pedig ahelyett a családdal együtt bujkálnak ahelyett, hogy óvnák a hozzátartozókat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.