galéria megtekintése

Az EU és én: Dönts abortuszról, nyugdíjról!

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 29. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Bárki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló pártokat, és még közösséget is építhet.

Ki ne örülne, ha kikérnék végre a véleményét efféle dolgokról: „A Magyarországra történő bevándorlást korlátozni kellene.” „Az abortuszhoz való hozzáférést nehezebbé kellene tenni.” „A személyi jövedelemadórendszer Magyarországon maradjon egykulcsos.” Éppen ilyen kérdésekre várnak választ a most induló EU and I (Az EU és én) honlapon, és persze az időzítés sem véletlen. A május végi európai parlamenti választások előtt segítenek megtalálni a hozzánk legközelebb álló pártot, sőt – és ilyen még nem volt – a hozzánk hasonlóan gondolkodó szavazókat is.

EP-választási kampányplakát az Európai Parlament strasbourgi épületén
EP-választási kampányplakát az Európai Parlament strasbourgi épületén
Frederick Florin / AFP

– A közbeszédet meghatározó, a közvéleményt legjobban érdeklő kérdéseket igyekezett összegyűjteni az euandi.eu – mondja lapunknak Kiriazis Anna, a Magyarországért felelős társ-csoportvezető. Az internetes oldal ötletgazdája Alexander H. Trechsel, a firenzei Európai Egyetem Intézet professzora, akit szakértőkből és kutatókból álló testület segített összesen harminc kérdés kiválasztásában. Huszonnyolc minden tagállamban ugyanaz (a honlap az EU valamennyi hivatalos nyelvén elérhető), kettő pedig „nemzeti”. Magyarországon – az egykulcsos adó mellett – arról érdeklődik a kérdőív, hogy a külföldiek földvásárlását a jelenleginél nehezebbé kellene-e tenni.

 

Megéri válaszokat adni az euandi.eu oldalon, már csak azért is, mert érdekes témákban kell állást foglalni (mindig öt lehetőséget kínálnak fel: teljes mértékben egyetért, inkább egyetért, semleges, inkább nem ért egyet, egyáltalán nem ért egyet). Mindenki fantáziáját megmozgatják az ilyen állítások: „A nyugdíjakat az államadósság visszaszorítása érdekében csökkenteni kellene.” „A könnyű drogok személyes használatának engedélyezése üdvözlendő.” „Az EU rendelkezzen saját adókivetési hatáskörrel.” „A bűnözők büntetéseit szigorítani kellene.”

Nem hasraütés-szerűen sorolja be a szavazati tanácsadó alkalmazás (ez a hivatalos neve) a válaszadókat a különféle politikai mozgalmakhoz.

– Európa-szerte elküldtük a legnagyobb pártoknak a kérdéseket, hogy saját maguk meghatározhassák az álláspontjukat. A válaszadás önkéntes volt, a pártok többsége válaszolt. A besoroláshoz ugyanakkor a pártprogramokat és a sajtóban megjelent cikkeket is elemeztük – idézi fel Kiriazis Anna, aki éppen doktoranduszhallgató az Európai Egyetem Intézetnél.

Igazi csapatmunka volt Az EU és én honlap létrehozása. A firenzei intézet által irányított projektben tagállamonként legalább négy-ötfős csoportok vettek részt, bevontak politológusokat és más szakembereket is, s mindehhez természetesen komoly informatikai hátteret is biztosítani kellett. Így összesen több száz ember dolgozott azon, hogy az euandi.eu időben és zökkenőmentesen működni kezdjen.

Ám a fő újdonság nem a pártválasztás (noha kimondottan érdekes, hogy a kérdőív kitöltése után bármely EU-tagországban meg tudjuk nézni, melyek a hozzánk legközelebb álló politikai mozgalmak). A honlap ennél továbbmegy, és a manapság oly divatos közösségépítésre is lehetőséget nyújt. A felhasználók összekapcsolása menüpont ezt kérdezi: „Kíváncsi arra, hogy Európában hányan gondolkoznak hasonló módon?” Aki kíváncsi, elég, ha bejelentkezik a Facebookra, ahol – ismét országonként – megnézheti a hasonló nézeteket valló válaszadókat, és akár kapcsolatba is léphet velük. A projekt megálmodói abban bíznak, hogy a közösségi média segítségével párbeszéd alakul ki az európai „eszmetársak” között.

Még egy előnnyel járhat az euandi.eu. Ha elég sokan felelnek a kérdésekre – a szervezők legalább tízmillió kitöltőre számítanak –, az EP-választások után hatalmas adatbázis alakul ki, amely különféle kutatásokhoz biztosít értékes alapanyagot. (A kérdőív végén ezért kell megadni nemet, életkort és iskolai végzettséget.) S nemcsak a kutatóknak, hanem a politikusoknak is fontos üzenet lesz, miként gondolkodnak az európai polgárok a hétköznapokat érintő ügyekről. Ha akarják, meg is hallják majd az üzenetet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.