galéria megtekintése

Demilitarizált övezettel biztosítanák az ukrajnai tűzszünetet

2 komment

NOL

Az ukrán kormány és az oroszbarát lázadók képviselői szombaton megállapodtak egy demilitarizált övezet kialakításáról, hogy ezzel ösztönözzék a stabil fegyverszünetet Donyeck és Luhanszk térségében.

Kucsma volt államfő az aláírt megállapodással Minszkben
Kucsma volt államfő az aláírt megállapodással Minszkben
EPA

Éjszakába nyúló, több órás tárgyalás után kötötték meg a fehéroroszországi Minszkben azt a kilenc pontos megállapodást, amelyben egy 30 km-es semleges zóna kijelöléséről döntöttek az ukrán kormány és az oroszbarát szeparatisták képviselői. A Fehérorosz fővárosban szeptember ötödikén már megállapodás született a tűzszünetről, de azt már másnap részlegesen megszegték az ukrán szakadárok és az oroszbarát katonák egy csoportja, épp ezért volt szükség egy részletesebb terv kidolgozására.

A kilenc pontos megegyezés alapja, hogy a nehéztüzérségi csapatokat 15 kilométerrel hátrébb vonják a frontvonalról, így létrehoznak egy 30 kilométeres semleges zónát. Ezen kívül a harcoló felek felfüggesztik a támadó hadműveleteiket, és nem indítanak légi támadásokat a demilitarizált területen belül.

 

Egyúttal a szakadárok és a kormányerők is visszavonják a nagyobb hatótávolságú tűzérségi fegyvereket, valamint nem hoznak létre új aknamezőket.

A harmadik orosz konvoj már elérte Donyeck városát
A harmadik orosz konvoj már elérte Donyeck városát
Reuters

Az egyezség előirányozza a külföldi fegyveres egységek visszavonását, valamint az Oroszországból érkező fegyveresek erők és zsoldosok áramlásának megszüntetését a lázadók oldalán.

A pénteki tanácskozáson részt vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője, Heidi Tagliavini is. A szervezet fogja felügyelni a megállapodást és ellenőrzi a feladatok végrehajtását. Az EBESZ emberei a szerződés életbe lépése után elutaznak a fegyverszüneti zónába, és figyelemmel követik a katonai leszerelést.

Az ukrán kormányt Leonyid Kucsma képviselte a minszki tárgyalásokon. A volt államfő elmondta, mindkét fél egyetértett a nehéztüzérségi csapatok visszavonásában. Alexander Zakharchenko, a szakadárok vezetője azonban hozzátette, a két fél nem tárgyalt a lázadók által felügyelt területek helyzetéről.

Kilőtt tüzérségi jármű Kelet-Ukrajnában
Kilőtt tüzérségi jármű Kelet-Ukrajnában
Reuters

A Moszkvát képviselő Mikhail Zurabov a tanácskozás után elmondta: zsoldosok mindkét fél oldalán harcolnak, nem csak a szakadárokén. Az ukrajnai orosz nagykövet megismételte, hogy ha bármely orosz állampolgár a szakadárok oldalán harcol, azt saját maga miatt teszi, és nem Oroszország felhatalmazásából.

Az Itar-Tass orosz hírügynökség mindeközben azt írja, hogy szombaton egy újabb humanitárius segélykonvoj lépte át az orosz-ukrán határt. A 200 kamion az oroszok szerint már megérkezett Donyeckbe. Az orosz média szerint a járművek élelmet, generátorokat, egészségügyi eszközöket, ruhákat és palackozott vizet szállítanak.

A Donyeck és Luhanszk megyében folytatott harcokban hozzávetőlegesen 3000 ember halt meg április óta. A megállapodás megkötésével az áldozatok száma is csökkenhet a kelet-ukrajnai régióban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.