galéria megtekintése

Darabokban találtak Abaaoudra

9 komment

V. D.

Végeztek a saint-denis-i rendőrségi akcióban a november 13-ai merényletek értelmi szerzőjével, Abdelhamid Abaaouddal – közölte a párizsi főügyészség. Holtteste golyókkal és repeszekkel volt tele, végül az ujjlenyomata alapján azonosították a marokkói származású, belga állampolgárságú 27 éves férfit.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint Abaaoudnak az idén tavasz óta megakadályozott hat terrorcselekményből négyhez köze lehetett. Ezek között volt például a Thalys szuperexpresszen meghiúsított támadás. Tavaly áprilisban Villejuifben terveztek robbantást egy templomban.

A francia belügyminiszter hozzátette, hogy Abaaoud ellen európai és nemzetközi elfogatóparancs volt, miután Belgiumban húsz év börtönre ítélték, amiért terrorakciókhoz verbuvált embereket. Hangsúlyozta, egyetlen európai titkosszolgálat sem közölte Franciaországgal, hogy Abaaoud visszatért Európába, a támadások után három nappal olyan információt kaptak egy nem európai titkosszolgálattól, hogy a férfi Görögországban van. Rendőrségi források azt is megerősítették, hogy a magát szerdán Saint-Denis-ben felrobbantó nő a 26 éves Hasna Aitboulahcen, Abaaoud unokatestvére.

A francia kormányfő, Manuel Valls a parlamentben arról beszélt: fennáll a veszélye, hogy vegyi fegyvert vethetnek be a terroristák Franciaország ellen. A francia miniszterelnök hivatala később hangsúlyozta, a vegyi fegyverekkel kapcsolatos aggodalom nem új információkon alapul, mint fogalmaztak, ez csupán egy realista meglátás.

 

Valls környezetéből a Le Monde-nak azt mondták, a szakértők régóta tudják, hogy az Iszlám Állam használ vegyi fegyvereket, hiba lenne nem számolni ezzel a lehetőséggel.

A beszéd után a képviselők jóváhagyták a múlt pénteken, a 129 áldozatot követelő merényletsorozat után kihirdetett rendkívüli állapot három hónapos meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot.

A felsőház, a szenátus pénteken szavaz arról, hogy a rendkívüli állapotot november 26-tól február végéig hosszabbítanák meg.

A képviselők áldásukat adták arra is, hogy a szükségállapotról szóló törvény módosításával a kormánynak lehetősége legyen a terrorizmust hirdető honlapok és közösségi médiaprofilok letiltására. Ezt is jóvá kell még hagynia pénteken a szenátusnak.

Belgiumban több házkutatást is tartottak. Az egyik terroristára, a november 13-án a Stade de France előtt magát felrobbantó Bilal Hadfira összpontosítottak, sajtóértesülések szerint családját, barátait is kikérdezték.

A Reuters szerint kilenc embert vettek őrizetbe. S miközben a belga és a francia rendőrség még mindig nagy erőkkel keresi a támadásokat „logisztikai koordinátorként” segítő Salah Abdeslamot, a Bataclan vezetője, Dominique Revert közölte, a klub, amelyben pénteken 89 embert mészároltak le, hamarosan újra kinyit. „Nehéz lesz a szívünk néhány hónapig, vagy néhány évig, de nem adjuk meg magunkat” – mondta a Billboard zenei magazinnak.

Hamis útlevelekkel fogtak két szíriait

Hamis útlevéllel akart Bergamóból Málta szigetére utazni két szíriai férfi, akit az észak-olaszországi város repülőterén csütörtökön őrizetbe vettek. Mobiltelefonjaikon az Iszlám Államhoz (IS) köthető felvételeket találtak. Egyikük norvég, a másik osztrák útlevelet mutatott fel, de kiderült, hogy mindkét úti okmány hamis volt.

Az olasz határőrségnek az tűnt fel, hogy két különböző ország állítólagos állampolgáraként arabul beszéltek egymással. A 30, illetve 19 éves férfi mobiltelefonján több róluk készült felvételt találtak, amelyeken gépfegyverrel, valamint háborús helyszíneken láthatók. Az olasz terrorizmusellenes nyomozók szerint számos fotó az Iszlám Állammal hozható kapcsolatba. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.