galéria megtekintése

Tizenöt éve örökre megváltozott a világ

12 komment


Dési András

Ma sincs olyan nap, hogy Dan Daly nyugalmazott tűzoltóparancsnok ne gondolna a terrormerényletekre, amelyek megváltoztatták Amerikát és a világot.

– Kapcsold be a tévét! Melyik csatornát? Bármelyiket! – Dan Daly számára e telefonbeszélgetéssel kezdődött 2001. szeptember 11. Egy barátja hívta fel a szabadnapos New ­York-i tűzoltóparancsnokot, aki a tévét bekapcsolva azt látta, hogy a második repülőgép csapódik be a Világkereskedelmi Központ (WTC) déli tornyába. – Miközben autóba vágtam magam és robogtam a parancsnokságra, éreztem, ez egy sorsfordító nap – mesélte lapunknak Daly, aki a merényletek 15. évfordulójára szervezett megemlékezésekre érkezett Budapestre.

8.45-kor csapódott be az első gép
8.45-kor csapódott be az első gép
STRINGER / Reuters

Állj, országos katasztrófahelyzet! – Daly így állított meg az utcán egy postásfurgont. Járműre volt szüksége, a rohamkocsival nem volt esélyük átvergődni a városon. A postás döbbenten nézte, ahogy a teljes bevetési szerelésbe öltözött Daly és emberei bepréselték magukat.

 

Bár New York felett ragyogott a nap, a WTC-nél a füsttől és a portól szinte semmit sem lehetett látni. Pontosabban csak egy harminc méter magas és húsz méter széles törmelékhegyet, amin százszámra égtek tüzek.

– Minket arra képeztek ki, hogy öt percen belül behatoljunk az égő épületbe. Az embereimmel döbbenten álltunk, azt se tudtuk, hol kezdjünk oltani – mesélte a 66 éves extűzoltó. Írországból származó családjával – apja ács volt – 1952-ben vándoroltak ki Amerikába.
Az eredetileg pedagógus végzettségű, 29 évesen pályát váltó Daly nem tagadja, hogy vannak rémálmai. Legtöbbször azt a képet látja maga előtt, amikor egy lezuhant acélgerendánál egy női kezet talált. Szerinte Dante pokla nyújthat hasonló apokaliptikus látványt. –

A terror napja és háborúja

2001. szeptember 11. reggelén 19 terrorista eltérített négy repülőgépet az Egyesült Államok légterében.

Két gép becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, amelyek hamarosan összedőltek.

A harmadik gép a ­washingtoni Pentagonba csapódott. A negyedik, szintén Washington felé tartó repülőn az utasok szembeszálltak a merénylőkkel, a gép Pennsylvaniában a földbe csapódott.

Csaknem háromezren vesztették életüket a támadásokban, és több mint hatezren sérültek meg.

Az al-Kaida volt az azonnali gyanúsított; a szervezet vezetője, Oszama bin Laden 2004-ben vállalta
a felelősséget a terrortámadásért.

Az Egyesült Államok a szep­tember 11-i terrortámadás nyomán hirdette meg „a terror elleni háborút”,
és indította el az offenzívát Afganisztánban a hatalmon lévő tálib rezsim ellen.

Oszama bin Ladent 2011. május 2-án, ­Pakisztánban ölték meg az amerikai haditengerészet különleges erői.

Senkinek se kívánom, hogy az áldozatok azonosításához emberi maradványokat gyűjtsön a romok között – mondta Daly, aki szerint szep­tember 11. emlékét sokkal jobban kellene ápolni és őrizni. A ­Ground Zeronál önkéntesként túravezetőként gyakran találkozik olyan tinédzserekkel, akik nem is hallottak a világot megváltoztató terrorakcióról.

Több tucat barátját veszítette el a tragédiában, azt a tanárát is, aki rábeszélte a tűzoltói hivatásra. Egykori bajtársain csak hónapokkal később jelentkeztek a heti százórás „pokoljárás” pszichés jelei. Házasságok mentek tönkre, sokan az italba mene­kültek.

Tűzoltók New Yorkban 2001. szeptember 11-én
Tűzoltók New Yorkban 2001. szeptember 11-én
STRINGER / Reuters

Daly 2002-ben vonult vissza, Colin Powell akkori amerikai külügyminiszter kérte fel, hogy kísérje el a 9/11-nek emléket állító fotókiállítást. Több tucat országban járt, s bár mindenhova azzal megy, hogy rombolás helyett építeni kell, nincs kétsége afelől, hogy lesz még paradigmaváltás. Úgy véli, a terroristák radioaktív anyaggal dúsított piszkos bombát fognak robbantani.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.