galéria megtekintése

Csúcsra törő jelöltek

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 29. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Sokszereplős politikai társasjátékot játszanak az EU-tagállamok: győzteseket szombaton, a brüsszeli csúcstalálkozón hirdetnek. Az uniós csúcsposztok szétosztásánál egyáltalán nem mindegy, hogy valaki nő vagy férfi, baloldali vagy jobboldali.

Donald Tuskot már a német kancellár és a brit kormányfő is támogatja
Donald Tuskot már a német kancellár és a brit kormányfő is támogatja
Slawomir Kaminski / Reuters

A megújulás éve 2014 az Európai Unióban, legalábbis az intézmények élén. Az EP-választások után a nyáron megalakult az új Európai Parlament, elnöke ismét Martin Schulz lett.

Az új parlament megszavazta az Európai Bizottság következő elnökét, Jean-Claude Junckert, aki most állítja össze az EU-biztosok új csapatát. Szombaton pedig azért gyűlnek össze Brüsszelben az állam- és kormányfők, hogy befejezzék a „főszerepek” kiosztását, megnevezve az unió külpolitikai főképviselőjét (Catherine Ashton utódját) és az Európai Tanács állandó elnökét (aki Herman Van Rompuy helyére lép).

 

Egyszer már kísérletet tettek erre július közepén, de akkor kudarcot vallottak. A fő gond az volt, hogy több (elsősorban kelet-közép-európai) tagország ellenezte a külpolitikai csúcsposztra jelölt olasz külügyminisztert, Federica Mogherinit, mert túlzottan oroszbarátnak és tapasztalatlannak találták.

Ám a mostani EU-tanácskozás előtt változatlanul őt tartják a legesélyesebb versenyzőnek, amire két magyarázat is van. Matteo Renzi olasz kormányfő azóta is hatékonyan lobbizik érte, és a női-férfi/baloldali-jobboldali megfontolások szintén Mogherini kezére játszanak.

Federica Mogherini tapasztalatlan, de minden más követelménynek megfelel
Federica Mogherini tapasztalatlan, de minden más követelménynek megfelel
Tony Gentile / Reuters

S itt kerül képbe Donald Tusk lengyel kormányfő, akit az Európai Tanács elnöki posztjának várományosaként emlegetnek. Ő háromszorosan is ellentéte Federica Mogherininek: nemcsak férfi és jobboldali, hanem ráadásul „új”, azaz kelet-európai tagállamból érkezik. A sikertelen júliusi csúcstalálkozó után Angela Merkel német kancellár – akinek a véleménye személyi kérdésekben is meghatározó – közölte, hogy a külpolitikai posztot szociáldemokrata jelöltnek kell adni. Azért is mondta ezt, mert hírek szerint már akkor győzködte Tuskot, hogy vállalja el Van Rompuy pozícióját.

Beállt a lengyel jelölt mögé David Cameron brit miniszterelnök is, állítólag azért támogatja Tuskot, mert – reményei szerint – ellensúlyozná a túlságosan föderalistának tartott Jean-Claude Junckert. (A luxemburgi Juncker kinevezésére mindössze két tagállam szavazott nemmel: Nagy-Britannia és Magyarország.) Cameron szóvivője szűkszavúan annyit mondott, hogy London olyan jelöltet pártol, aki nyitott a brit reformelképzelésekre. A Cameron-kormány azzal az ígérettel próbálja ugyanis elnyerni a választók szimpátiáját, hogy újratárgyalja Nagy-Britannia és az unió viszonyát.

Az EU-csúcsokon persze minden borulhat az utolsó pillanatban, de ellenjelöltek erre az esetre is készen állnak. A külpolitikai főképviselő pozíciójára esélyesnek tartják még Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert és Krisztalina Georgieva bolgár EU-biztost is, csakhogy ők jobbolda liak, azaz csupán akkor jöhetnek szóba, ha Van Rompuy utódja baloldali lesz.

Baloldaliként az Európai Tanács állandó elnökévé válhat Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő, akinek az erőssége, hogy nő, a gyengéje viszont, hogy országa nem tagja az euróövezetnek. Felmerült Enda Kenny jelenlegi ír és Valdis Dombrovskis egykori lett miniszterelnök neve is.

Bár hivatalosan nem szerepel a brüsszeli csúcs napirendjén, minden bizonnyal szóba kerül a tárcák szétosztása az EU-biztosok között.

Az európai kormányok gőzerővel lobbiznak a legfontosabb területekért, Jean-Claude Juncker azonban jelezte, hogy a végső felállásról csak szeptember első felében tud dönteni. Már csak azért is, mert előbb ki kell derülnie, hogy ki ülhet a külpolitikai főképviselő székébe: a szerencsés nyertes automatikusan az Európai Bizottság alelnöki posztját is megszerzi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.