galéria megtekintése

Csempészcigiből van pénz bombákra

Jean-Louis Bruguiere francia vizsgálóbíró szerint a finanszírozás elvágása a kulcs.

Pitiáner bűnözésből, elsősorban cigarettacsempészetből finanszírozzák a terrortámadásokat a Szíriából Európába visszatért merénylők – nyilatkozta lapunknak a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai fórumon Jean-Louis Bruguiere nyugalmazott francia vizsgálóbíró. A nemzetközi hírű terrorizmus-szakértő szerint ehhez nagy szükség van az uniós országokban nevelkedett terroristák helyi kapcsolataira, beágyazottságára. – Újabban a csempészetből származó jövedelem használható fel legkönnyebben a terrorakciók finanszírozására, ezek közül is az alapvetően legális árucikkek, elsősorban a cigaretta és más dohányáruk illegális terjesztése a legnépszerűbb – magyarázta Bruguiere.

Jean-Louis Bruguiere
Jean-Louis Bruguiere
Charles Platiau / Reuters

Ám a rendőrség kevés energiát szentel a kisstílű csempészet felszámolására, miközben nyilvánvaló az összefüggés az Európában működő szervezett bűnözés és a terroristamerényletek között.

 

Bruguiere szerint a határokon átívelő azonnali információáramlás elengedhetetlen a hatékony bűnüldözéshez, ám Európában ez nem valósul meg. – Az egyes országok fenyegetettségérzete nagyon eltérő. Magyarország máshogy értékeli a terrorveszélyt, mint Franciaország. Ez hibás, mert a globális terrorizmus nem francia probléma és legyőzése is kollektív felelősség – érvelt.

Az Európát rettegésben tartó Iszlám Állam (IS) finanszírozása nemcsak Európában, de Szíria és Irak területén is olajozottan működik. Bruguiere szerint az IS elsősorban abban különbözik más terrorszervezetektől, hogy ellenőrzése alatt tart egy adott földrajzi területet, ahol hatalma van az ott élő lakosság felett, azaz ennyiben valóban államról van szó. Ez azt jelenti, hogy a váltságdíjak beszedésén és a külső támogatók adományain kívül a hódoltságban beszedett adókból, kőolaj-kitermelésből és (­fekete-) kereskedelemből is van jövedelme. A több lábon állás pénzügyileg stabilabbá teszi az IS-t, ugyanakkor  megnehezíti a dzsihadisták elleni küzdelmet.

Bruguiere szerint ha sikerülne elvágni a finanszírozási csatornákat, az megbénítaná az IS működését. A pénzügyi tranzakciók követése már a 2001. szeptember 11-i merényletek óta része a (globális) terrorizmus elleni fellépésnek. Bruguiere  az Európai Unió főképviselője a Terrorista Pénzügyi Tranzakció-Figyelő Programban (TFTP), amely az EU és az USA közötti egyezségen alapszik. Lényege, hogy megfelelő indoklás alapján  az Europol átad az amerikai pénzügyi tárcának olyan banki-pénzügyi tranzakciókról szóló információkat, amelyek hozzásegíthetik a hatóságokat a terroristák azonosításához.

– Ugyanilyen rendszer kiépítésére lenne szükség az EU-n belül is. Felkerestem minden tagállamot, így Magyarországot is, hogy meggyőzzem erről a titkosszolgálatok ­vezetőit, de nem jártam sikerrel – árulta el Bruguiere, hozzátéve: az EU-n belüli rendőri együttműködés messze van az optimálistól. – Ez egy fragmentált rendszer, amelyet szuverén államok alkotnak. Az Europol és az igazságügyi együttműködésért felelős Eurojust fontos szerepet játszik, de nem lehet őket az amerikai szövetségi nyomozóhivatalhoz, az FBI-hoz hasonlítani – mondta.

Névjegy

JEAN-LOUIS BRUGUIERE 1943-ban született Tours-ban, tíz generációra visszamenőleg bíró-, illetve ügyészcsaládban. Vizsgálóbírói karrierje 1976-ban indult. Első terroristaügye az 1982-ben egy párizsi zsidó étterem elleni fegyveres támadás felderítése volt. Nevéhez fűződik az Ilich Ramírez Sánchez, alias Carlos, a Sakál elleni nyomozás. Már a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek előtt nyomozott iszlamista hálózatok után. 2007-ben a jobbközép UMP színeiben indult a nemzetgyűlési választásokon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.