galéria megtekintése

Csekély jelentőségű külügy

0 komment


Miklós Gábor

Magyarország vesztes állam volt a második világháborúban. Az átállás és az új államszervezet létrehozása sem saját erőből, kezdeményezésből történt, hanem a győztes hatalmak jóvoltából, s a Magyarországról a nácikat kiverő szovjet csapatok szigorú és gyanakvó felügyelete alatt.

Az új állam nem kizárólagosan a szovjetek embereiből jött létre: a külügyi apparátus esetében ez azt jelentette, hogy jó ideig jelen voltak a minisztérium állományában a „régi" munkatársak. Sokan aktív vagy passzív antinácik, angolbarátok, sőt demokraták voltak. Amennyiben ez a Horthy-korszak államgépezetében lehetséges és ildomos volt.

Több ilyen volt diplomata pályáját vázolja fel a Nemzeti Emlékezet Bizottsága külügyi munkacsoportjának tanulmánykötete. Nem állítom, hogy izgalmas olvasmány a könyv. A diplomáciai iratok, jelentések és emlékiratok összegzése ritkán hoz megdöbbentő újdonságokat. A diplomáciának a kor hatalmasai nem tulajdonítottak nagy jelentőséget: a magyar kommunisták tudták, hogy az ő feladatuk betagozódni a szovjet rendszerbe, illetve a külpolitika eszközeivel gyorsítani a hazai hatalomátvételt. Ritkán léptek önállóan – például a csehszlovákiai magyarellenes kurzus ellen.

 

Hiába dolgozott sok kiváló elme a minisztérium béke-előkészítő osztályán, a végső döntéseket a magyar érvek nem befolyásolták.

A könyvbe mégis belekeveredtek szinte izgalmas és kortörténetileg fontos tanulmányok, így M. Madarász Anita hármas portréja, amely Barcza György londoni követ, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós és Sir Alvary Frederick Gascoigne angol diplomata működésén keresztül elemzi a brit–magyar háborús kapcsolatokat.

Érdekes, ahogy a tapasztalt külügyi tisztviselő lavírozik a történelemben és az angliai politikában. Ő dolgozott a háború előtt is Budapesten, s főnökeinek kellett bizonygatnia, hogy nem áll a Horthy-rend embereinek oldalán. Kirajzolódnak persze érdekes magyar alakok is a negyvenes évek diplomáciájából.

Pödör László, az Eötvös Collegiumban végzett franciatanár, aki később a miskolci antifasiszta ellenállás tagja, az Ideiglenes Nemzetgyűlés képviselője lett kommunista színekben. Így jutott a külügyminisztériumba, majd a római nagykövetségre. Túl művelt volt, túl sok világot látott ahhoz, hogy vakhitűvé váljon.

A párt kizárta, becsukta, internálta. Pödör feltehetően soha nem tört meg, és nem lett sem vádlottja, sem tanúja koncepciós pernek. Viszont lett a francia irodalom kiváló fordítója.

A NEB az államszocialista rendszer működési mechanizmusának feltárására alakult. Néha úgy tűnik, a feltárók ott is titkot keresnek, ahol nincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.