galéria megtekintése

Csata a köztévé elfoglalásáért

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 11. számában
jelent meg.


Szilvássy József, Pozsony
Népszabadság

Két cseh politikai nagyágyú nyitott össztüzet a cseh közszolgálati tévére (CT). Milos Zeman államfő és Andrej Babis kormányalelnök, gazdasági miniszter egyaránt azt állítja, hogy a csatorna híradói és oknyomozó riportjai nem tárgyilagosak –sokkal inkább a Karel Schwarzenberg vezette TOP 09 legerősebb ellenzéki párt szócsövei. Prágai szakértők szerint a támadás időzítése nem véletlen: rövidesen tisztújítás lesz a cseh médiatanácsban, ahová a politikusok a saját híveiket szeretnék bejuttatni.

A támadást a cseh elnök kezdte, aki kifejtette: elfogultak és egyre silányabbak a CT műsorai, ezért támogatja több szenátor törvénymódosító javaslatát.

– Akinek nem tetszik a közmédia műsora, ne fizessen üzemben tartási díjat, hanem fordíthassa a megszabott összeget az általa kiválasztott múzeum, színház vagy más művészegyüttes havi támogatására

– közölte. Indítványához azonnal csatlakozott Andrej Babis, aki szerint az is megoldás lenne, ha a szerinte pazarló közmédiának a polgárok csak a jelenlegi díjak felét fizetnék.

 

Babisnál a CT oknyomozó riportsorozata verte ki a biztosítékot, amelyben a politikusnak – az ország második leggazdagabb emberének – páratlan hatalmát mutatták be, amelyet állítólag a törvényesség határát súroló, olykor azt is túllépő eszközökkel épített ki.

Rávilágítottak, hogy Babis továbbra is tulajdonosa az immár huszonnyolcezer alkalmazottat foglalkoztató, Magyarországon is üzleti érdekeltséggel rendelkező, Szlovákiában és Németországban pedig tovább terjeszkedő Agrofert Holdingnak, amelynek két éve az adózás utáni bevétele 136 milliárd koronát tett ki.

Nagyot kaszált Babis a médiapiacon is, amikor tavaly a Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft társaságtól megvette a Mladá frontadnes és a Lidové noviny napilapokat, internetes portáljaikat, továbbá a Metro újságot és az Ocko tévétársaságot. A riporterek megszólaltatták Václav Klaus exelnököt, aki azt hangoztatta, hogy a milliárdos politikai szerepvállalásával „szörnyűséges fejezet kezdődött, amely a jogállam alapjait kezdheti ki”.

Az elnök óriásképernyőn a prágai várban
Az elnök óriásképernyőn a prágai várban
Petr Josek / Reuters

Az Agrofert vezetői rosszindulatú hazugságokkal vádolták meg a riportereket, és azonnali menesztésüket követelték, de a médiatanács erre nem talált okot. – Babis képtelen belenyugodni abba, hogy nem basáskodhat valamennyi cseh médiumban – magyarázta Jirí Pehe cseh politológus. Közvetve beleszólt a vitába Bohuslav Sobotka kormányfő is, aki a cseh szocdemek (CSD) márciusi kongresszusán koalíciós partneréről kifejtette:

– Akkora hatalom összpontosul a kezében, amelyre a rendszerváltás óta Csehországban nem volt példa. Miniszterként, nagyvállalkozóként és egy nagy médiabirodalom főnökeként állandó érdekütközést kockáztat. Bennünket azonban nem tud lekenyerezni, a szocdemek sosem süllyednek vállalkozói érdekcsoportok valamiféle divíziójává. Maradunk továbbra is a demokrácia és a szólásszabadság bevehetetlen bástyája – hangsúlyozta Sobotka.

A kormányfő nem hagyta szó nélkül Milos Zeman elmeszüleményét sem. – A közmédia a reklámidő korlátozása miatt a költségvetése csaknem nyolcvan százalékát az üzemben tartási díjból fedezi. Éppen ezek a pénzek szavatolják a függetlenségét és a szólásszabadságot. Ha ezt a tételt megnyirbálnák, akkor valóban különböző politikai és gazdasági érdekcsoportok hálóznák be a köztévét és -rádiót is – szögezte le.

Zeman nem megy a díszszemlére

Milos Zeman cseh elnök május elején Moszkvába utazik a második világháború befejezésének 70. évfordulójáról megemlékező ünnepségre, de a katonai díszszemlén nem vesz részt. „A díszszemle idején a cseh elnök Fico szlovák kormányfővel tárgyal” – közölte az elnöki szóvivő. Zeman moszkvai útját élesen ellenzi a cseh jobboldal, és a hárompárti kormánykoalíció is megosztott ez ügyben. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.