galéria megtekintése

Jótékonysági pénz a főügyésznél - csalás miatt indulhat eljárás Trump ellen

4 komment


Kőműves Anita
NOL

A republikánus elnökjelölt jótékonysági alapítványa kevés célra ad pénzt, de a floridai legfőbb ügyésznek jutott belőle. Pam Bondi hivatala pedig épp akkor döntötte el, hogy mégsem indít vizsgálatot a kétes hírű oktatási vállalkozás, a Trump Egyetem ügyében. A demokraták törvénysértést kiáltanak.

Bajba kerülhet Donald Trump az alapítványának zűrös ügyei miatt. A New York-i főügyész közölte, hogy vizsgálódnak, vajon a republikánus elnökjelölt jótékonysági szervezete, a Trump Alapítvány minden rá vonatkozó szabályt betart-e. A képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata tagjai pedig arra kérték az igazságügy-minisztériumot, vizsgálja ki az alapítvány kérdéses ügyeit.

Konkrétan egyet: A Trump Alapítvány 2003-ban 25 ezer dollár támogatást adott a floridai legfőbb ügyész, Pam Bondi újraválasztási kampányához. Bondi hivatala épp ekkoriban fontolgatta, hogy vizsgálatot indít a Trump Egyetem nevű oktatási vállalkozás ellen, amely nagy összegekért ígért üzleti tudást, hogy később rengeteg panasz érkezzen az órák rossz minősége miatt. Bondi végül nem indított eljárást. A bizottság demokrata tagjai által aláírt levélben az áll, hogy az adomány „befolyásolhatta”  Bondi döntését, hogy nem perelte be Trumpot.

A képviselők arra kérik Loretta Lynch legfőbb ügyészt és igazságügyi inisztert, hogy vizsgálja ki, Trump és alapítványa nem sértett-e szövetségi korrupcióellenes vagy más törvényeket – írja a The Washington Post. Ha ez bebizonyosodik, az Trump és Bondi számára is súlyos politikai következményekkel járhat.

 

Az igazságügy-minisztérium szóvivője közölte, hogy a levelet megkapták, és vizsgálják. Hope Hicks, Trump szóvivője szerint semmi sem igaz az egészből, és csak politikai támadásról van szó, hogy eltereljék a figyelmet Hillary Clinton ügyeiről.

Alapítvány nem is adhat politikai célokra

A Bondi-féle támogatással az is gond, hogy a nonprofit Trump Alapítvány nem is adhatott volna pénzt politikai célokra. Sőt, az adóhivatal nem is tudott róla, mivel az adóbevallásban az alapítvány egy a Bondiéhoz nagyon hasonló nevű, kansasi alapítványt tüntetett fel, mint kedvezményezettet. A kansasi alapítvány egy fillért sem kapott a Trump Alapítványtól.

Trump nagy bajba kerülhet az ügy miatt
Trump nagy bajba kerülhet az ügy miatt
Mike Segar / Reuters

Amikor ez kiderült, a szervezet közölte, hogy véletlen elírásról van szó, majd kifizették a 2500 dolláros büntetést, amelyet a nem megengedett politikai támogatásért róttak ki rájuk. Az alapítvány egyik magas rangú tisztségviselője a The Washington Postnak elmondta: Trump saját zsebből térítette meg a 25 ezer dollárt az szervezet számára. Ezzel elintézettnek tekintik az ügyet.

Bondi stábja azt közölte: az ügyész maga kérte Trump támogatását, és amikor így tett, fogalma sem volt a Trump Egyetem elleni panaszkoról.

Saját alapítványának sem ad a fukar milliárdos

A Trump-alapítvány egyébként nem hasonlít a milliárdosok által létrehozott alapítványokra. Az utóbbi években egyre több szupergazdag döntött úgy, hogy vagyona jelentős részét jótékony célokra áldozza, és ezt alpítványon keresztül osztja el. Erre példa Bill és Melinda Gates vagy Marck Zuckerberg Facebook-alapító is.

Trump a nyolcvanas években hozta létre a magáét, mivel az akkor megjelent könyve, az Art of the Deal hasznát jótékony célra akarta felajánlani. Mint arra a WP emlékeztet, továbbra is Trump az alapítvány elnöke, ám az utóbbi években abba semmilyen saját pénzt nem tett. Az adóhivatali papírok szerint 2008 óta nem adott pénzt az alapítványnak, amelynek a bevételei csak a republikánus elnökjelölt barátaitól és üzletfeleitől származnak.

Az alapítvány bankszámláján pedig 2014 végén összesen 1,3 millió dollár volt, és nem túl sok adományt osztott ki. Az adományok nagy részét pedig olyanok kapják, akiket Trump ismer, vagy olyan jótékony szervezetek, amelyek New Yorkban vagy Floridában tartják gálavacsoráikat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.