galéria megtekintése

Csak pár másodperc a rakétáig

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 28. számában
jelent meg.

Makádi Péter
Népszabadság

Alig pár másodperc – a Gázai övezet közelében fekvő dél-izraeli településeken, Szderotban, Netivotban, Kfár Ázában vagy Jám Mordehájban a civil lakosságnak a légvédelmi sziréna hallatán legjobb esetben még negyed perce sincs arra, hogy biztos óvóhelyet keressen, mielőtt becsapódik a Gázából kilőtt rakéta.

Askelóni óvóhelyen. Egy kislány sírva fakad, amikor a közeli robbanásokat hallja
Askelóni óvóhelyen. Egy kislány sírva fakad, amikor a közeli robbanásokat hallja
A szerző felvétele

Már ha egyáltalán van sziréna, mivel az alacsonyan repülő, aknavetőkből kilőtt lövedékek esetén nem szólal meg a riasztás. Gyorsan megtanulja az idegen is: amennyiben hallja a jellegzetes sípolást, azonnal rohannia kell, hiszen a rakéta 5-6 másodperccel később robbanni fog. Ezek után elkezd mindenféle sípolásra így reagálni, bármerre jár.

 

Szderot, Netivot és a többi gázai határ menti település picit olyan, mintha szellemvárosok lennének. A fenyegetettség miatt az ott élők csak akkor hagyják el otthonaikat, ha mindenképpen szükséges.

Szderot városából rálátni Gázára
Szderot városából rálátni Gázára
Ronen Zvulun / Reuters

Az északabbra fekvő Askelónban valamivel jobb a helyzet – ott általában legalább tíz másodperc van menedéket keresni. Családokat is látni az utcán, az emberek bár 24 órás készenlétben, de megszokott munkarendben dolgoznak. A Gázához közeli településeken általában a bombák ellen menedéket nyújtó óvóhelyeken alszanak, amiket Izraelben 1951 óta kötelező kialakítani minden ház építésekor.

Askelónnál szirénázó rendőrautókra lettem figyelmes. A szderoti vasútállomáshoz hajtottak, ahol hosszú tűzpárbajt vívtak az egyik titkos alagútból előbújt vagy tucatnyi palesztin fegyveressel. Az izraeli biztonsági erők az elmúlt időszakban több mint ötven ilyen alagutat fedeztek fel, ezek közül harmincat meg is semmisítettek. A föld alatti járatokat a Hamasz emberei a nemzetközi segélyszállítmányok keretében érkező cementből építették.

Ber Séva utcáin sem látni annyi embert, mint az megszokott. Amikor ott jártam, éppen háromórás kijárási tilalom volt, mivel terroristák jutottak be a városba, de a biztonsági erők hamar ártalmatlanították őket.

A vas kupolának nevezett védelmi rendszer rakétája a levegőben semmisít meg egy Gázából érkező robbanótöltetet Szderot felett
A vaskupolának nevezett védelmi rendszer rakétája a levegőben semmisít meg egy Gázából érkező robbanótöltetet Szderot felett
Baz Ratner / Reuters

Tel-Aviv érdekes helyzetben van, hiszen a Hamasz a 2012-es háborúban még nem rendelkezett olyan rakétákkal, amelyekkel a nyüzsgő tengerparti nagyvárost is elérhették volna. Most viszont naponta négy-öt rakétát lőnek ki a 420 ezer lakosú városra és annak nemzetközi repülőterére. A palesztin szélsőségesek ugyanakkor rendelkeznek olyan iráni gyártmányú rakétákkal, amelyekkel a Gázától 150 kilométerre fekvő Haifát is elérik.

Tel-Avivban egy fiatal lány azt meséli: korábban sosem hallott légvédelmi szirénát, most viszont az élesen sípoló hang mindennapossá vált.

A háborúban a megosztott izraeli társadalom láthatóan összezár. Tízezrek küldenek adományokat a harcoló katonáknak, ételt, csokoládét, pólót, zoknit, bármit, ami hasznos lehet. Rengeteg ember szabadságot vett ki, hogy önkéntes munkát végezzen. Az egyetemeken a záróvizsgák elmaradtak, mivel a diákok felét katonai szolgálatra hívták be, a másik felük pedig nekik segít önkéntesként.

Egy Gázából kilőtt rakétát szednek össze izraeliek a vasárnapi tűzsszünet alatt Szderot határában
Egy Gázából kilőtt rakétát szednek össze izraeliek a vasárnapi tűzszünet alatt Szderot határában
Nir Elias / Reuters

A harci morál fokozása érdekében a nagy közösségi oldalon alakult egy csoport is: fiatal lányok alsóneműre vetkőzve készítenek selfie-ket, ezzel fejezik ki a hadsereg iránti elkötelezettségüket. A megkérdezett izraeliek egybehangzó véleménye az, hogy a Netanjahu-kormánynak és a hadseregnek folytatni kell a katonai akciót, mert máshogy nem lehet véget vetni a Hamasz-féle terrornak. Civil áldozatokat azonban egyik oldalon sem akarnak látni, de ez a Hamasz „élő pajzs”-taktikája miatt sajnos szinte elkerülhetetlen.

– A háború egy káosz, és káoszban az emberek hibáznak. De a hibák nem háborús bűnök – hallani. Itt szinte mindenki elveszített már valakit a háborúban vagy terrortámadások következtében. Mindenki békét szeretne, és minden huszonéves abban bízik, hogy az ő gyereke már nem a rakéták és buszrobbantások árnyékában nő majd fel.

Szderot–Tel-Aviv, 2014. július 27.

Gyorsan szétlőtt fegyverszünet

Gyorsan szertefoszlottak vasárnap egy újabb tűzszünet reményei. Előbb Izrael jelentett be egy 24 órás egyoldalú tűzszünetet, amihez azonban a Hamasz nem csatlakozott: a radikális palesztin szervezet tegnap reggel is rakétákat lőtt ki izraeli területre. Majd a Hamasz szóvivője a késő délelőtti órákban azt közölte, hogy csapataik közép-európai idő szerint vasárnap 13 órától 24 órára szüneteltetik támadásaikat. Ehhez képest a megadott időpont után jó két órával is aknavetőkkel támadtak izraeli településeket. – Az ENSZ kérésére, valamint a ramadán végére való tekintettel vállaljuk az egyoldalú tűzszünetet – nyilatkozta Sami Abu Suhri a Hamasz nevében. Benjamin Netanjahu nevetségesnek nevezte a bejelentést. – Most is folyamatosan lőnek minket, miközben beszélünk – mondta vasárnap délután az izraeli miniszterelnök, amikor a CNN-nek adott interjút. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.