galéria megtekintése

Csak idő kérdése, hogy az oroszok mikor zárják el a gázcsapot?

2 komment


Dési András

Ez akár heteken belül is megtörténhet. Minden attól függ, hogy mikor ürülnek ki az ukránok gázkészletei és mikor kezdik el megcsapolni az Európába irányuló szállítmányokat – így kommentálta lapunknak Deák András, a Magyar Külügyi Intézet energia-ügyekben jártas külső munkatársa a hírt, miszerint az ukrán válság nyomán Vlagyimir Putyin orosz elnök földgázellátási kiesésekkel fenyegette meg az Európai Uniót.

Az Ukrajna körüli hatalmi játszmában a földgáz olyan fegyver, aminek használatától Putyin egy pillanatig sem riad vissza. Az orosz elnök tizennyolc EU-tagország vezetőihez intézett levélben fejtette ki, miért tartja elfogadhatatlannak Kijev árcsökkentési követeléseit. Azt is részletesen megindokolta, hogy az orosz gázipari óriás, a Gazprom – amelynek az ukránok mintegy 2,3 milliárd dollárral tartoznak – miért kizárólag előzetes fizetés után hajlandó szállítani. – Oroszország a továbbiakban nem köteles és nem is képes egyedül az ukrán gazdaság támogatását viselni, kedvezményeket biztosítva és elengedve a tartozásokat. Ezzel ugyanis az Ukrajna és az Európai Unió országai közötti kereskedelem deficitjét támogatnánk – fogalmazott Putyin.

Nyomásmérő egy Kijev melletti falu, Bojarka továbbító állomásán
Nyomásmérő egy Kijev melletti falu, Bojarka továbbító állomásán
Konstantin Chernichkin / Reuters

Az orosz államfő fenyegetése téma volt Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár telefonbeszélgetése során is. Obama elítélte, hogy a Kreml a gázszállításokat próbálja nyomásgyakorlási eszközként felhasználni. Az amerikai elnök kemény választ, azaz további gazdasági szankciókat helyezett kilátásba, jelentette a Reuters.

 

Ukrajna a földgázszükségletének a felét szerzi be Oroszországból. A Gazprom most áprilistól ezer köbméterenként 480 dollárra emelte az ukránoknak szállított gáz árát, a lépést a többi között a felhalmozott adósággal magyarázták. Az Európai Uniós tagállamok ezer köbméterenként 370-380 dollárt fizetnek, az EU gázimportjának negyven százalékát szerzi be Ukrajnán átszelő vezetékeken. – A 2009-es válság, az akkori csapelzárás idején ez az arány még hetven százalék volt. Azóta a Gazprom erőteljesen dolgozott azon, hogy találjon Nyugat-Európa felé szállítási-kompenzációs megoldásokat – mondta Deák.

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter szerint hazája francia és német forrásból, a Gaz de France-tól (GdF) és az RWE-től – úgynevezett ellentétes irányú áramoltatással – szeretne földgázhoz jutni. Az esseni székhelyű RWE konszern – amelynek fő szállítója egyébként a Gazprom – nem zárta ki, hogy Csehországon és Szlovákián keresztül pumpáljon gázt Ukrajnába. Berlinben viszont a szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője azt nyilatkozta: az ellentétes irányú pumpálással lehetetlenség az ukránoknak kellő mennyiséget biztosítani – írta a dpa.

Günther Oettinger, energiaügyekben illetékes EU-biztos szerint nincs ok a pánikra. Brüsszel a Nemzetközi Valutaalappal karöltve igyekszik megoldást találni. A 2,3 milliárd dolláros adósságon kívül még legalább ötmilliárd dollárra volna szükség. Putyin levele szerint ugyanis ennyibe kerülne az a 11,5 milliárd köbméter gáz, amellyel a már jövő őszi-téli biztonságos szállítás érdekében be kellene pumpálni az ukrajnai tárolókba.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával. 2009-cel ellentétben ma teljesen bizonytalan, hova fut ki a válság
Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával. 2009-cel ellentétben ma teljesen bizonytalan, hova fut ki a válság
RIA Novosti/Kremlin/Dmitry Astakhov / Reuters

Deák András a Népszabadságnak nyilatkozva arra emlékeztetett: míg a 2009-es gázcsapelzárás idején lehetett tudni, hogy mi lesz a konfliktus kimenetele, addig most fordított helyzettel kell szembenézni. Senki se tudja, hogy hova fut ki a szembenállás, azzal kapcsolatban teljesen bizonytalanság tapasztalható. Az viszont egyértelműen látható, hogy Moszkva mit üzen a Nyugatnak: ha beleszóltok az ukrajnai ügyekbe, akkor oldjátok is meg azt, fizessétek ki az ukránok gázszámláit. Az ukránok most minden egyes köbmétert betárolnak, de miután leálltak az orosz földgázvásárlással, egy idő után biztosan meg fogják csapolni a nyugat-európai szállítmányokat. Ami ürügy Moszkva számára, hogy meglépje, amit kilátásba helyezett. – Az oroszokat nem izgatja, hogy az elzárással a nyugat-európai szállítmányok is odavesznek. Egyáltalán nem érdekli őket az a pár milliárd dollár, a gazdasági veszteséget a Krím elfoglalásakor is bekalkulálták – mondta a Közép-európai Egyetem kutatási igazgatója. Arra is felhívta a figyelmet, Moszkva és az orosz költségvetés számára a kőolaj-export sokkal fontosabb és jövedelmezőbb üzlet, illetve bevételi forrás, mint a földgáz – arányaiban ez négy az egyhez.

Az Európai Unió megbízható földgázvásárló, és elvárja, hogy szállítói teljesítsék kötelezettségeiket, közölte pénteken a bizottság szóvivője. Pia Ahrenkilde Hansen emlékeztetett, Oroszország költségvetési bevételeinek körülbelül fele az energia-exportból származik, amelynek körülbelül 70 százaléka irányul az Európai Unió tagállamaiba. Az EU tavaly összesen 35 milliárd euró értékben vásárolt 133 milliárd köbméter földgázt Oroszországtól, amelynek mintegy fele érkezett Ukrajnán keresztül, írta az MTI. Brüsszel egyúttal igyekezett megnyugtatni a közvéleményt; egyrészt közölte, hogy az Oroszország felől érkező gázellátás zavartalan, másrészt azt is tudatta: az uniós tagállamoknak jelenleg mintegy 37 milliárd köbméter földgáztartalék áll rendelkezésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.