galéria megtekintése

Csak akkor jön uniós segítség a határra, ha kérjük

Ősszel megalakul a közös európai határ- és parti őrség. Magyarország 65 egyenruhással járul hozzá az 1500 fős új szervezethez.

A menekültválság az Európai Unió lassan őrlő malmait is képes volt sietségre ösztönözni. A brüsszeli döntéshozók rekordidő, mindössze hat hónap alatt fogadták el az Európai Unió közös határőrizeti szervének felállításáról szóló jogszabályt. Az Európai Határ- és Parti Őrség néven alapítandó új szervezet a jelenlegi határ- és partvédelmi szervezet, a Frontex szerepét veszi majd át, ám annál nagyobb szerepet játszik majd a gazdasági és illegális bevándorlók hazatoloncolásában, illetve a tengeri mentőakciókban. A varsói székhelyű Frontexnek négyszáznál kevesebb alkalmazottja van, feladata pedig a nemzeti határőrségek munkájának összehangolása.

Jelenleg a Frontex segít a menekültek kimentésében
Jelenleg a Frontex segít a menekültek kimentésében
YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Az EU az új, 1500 fős határ- és partvédelmi erő felállításával sem veszi át a tagállamoktól a határok őrizetét, de kérésre vagy a kormányok közös döntését követően hozzájárulhat a schengeni határok megfelelő őrizetéhez – tartalmazza az Európai Parlament által szerdán elfogadott rendelet.

 

Az új szervezetnek tehát nem lesz saját ereje, a határőröket a schengeni zóna tagországai által felajánlott egyenruhások alkotják majd. A legtöbb határőrt Németország adja, Magyarország 65 fővel járul hozzá a közös védelemhez.

Az eredeti javaslat olyan határőrség felállítását kezdeményezte, amelyet a vészhelyzetbe került tagállam akarata ellenére is a határaira vezényelhettek volna. A schengeni országok azonban elvetették a szuverenitásukat csorbító javaslatot.

A gyorsreagálású erőt így szükség esetén és csak az adott ország beleegyezésével lehet a határszakaszra vezényelni, legföljebb hét napon belül. Az akciót mindig alapos értékelésnek és az uniós intézmények közötti egyeztetésnek, közös döntésnek kell megelőznie. Ha a vészhelyzetbe került ország a többi tagállam ajánlása ellenére sem kér a segítségből és ezzel veszélybe sodorja a schengeni rendszert, a szomszédai átmenetileg újra bevezethetik a belső határellenőrzést a vele közös határszakaszokon.

A gyorsreagálású erő bevetését a kibővített hatáskörű uniós határőrizeti ügynökség fogja koordinálni. A hivatal feladata lesz a szükséges műszaki berendezések beszerzése és bérlése is. A tagországoknak – kétoldalú megállapodások alapján – a közös eszközállományhoz is hozzá kell járulniuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.