galéria megtekintése

Ciprasz veszélyes játékot játszik

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 09. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Ultimátumot kapott Görögország: ha a vasárnapi rendkívüli EU-csúcson sem születik egyezség, hagyják összeomlani a bankrendszerét. A lapunknak nyilatkozó athéni elemző szerint bármi történik is, Ciprasz kormányfő stratégiája sikertelen marad.

„Már csak öt nap maradt a végső egyezség megtalálására. Eddig nem beszéltem határidőkről, de most világosan ki kell mondanom, hogy a végső határidő e hét végén lejár” – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután a kedd esti rendkívüli EU-csúcson sem jutottak semmire a görög kormánnyal.

Az uniónak tett gesztusként hiába menesztették a közutálatnak örvendő Janisz Varufakisz pénzügyminisztert, az utódja, Euklid Cakalotosz sem hozott új reformjavaslatokat Brüsszelbe. Ezt unta el az unió, és csütörtökre kérte az új vállalásokat, amelyekre a végső áldást a vasárnapi EU-csúcs adhatja meg.

Alekszisz Ciprasz az Európai Parlamentben
Alekszisz Ciprasz az Európai Parlamentben
Vincent Kessler / Reuters

 

„Görögországnak olyan megállapodásra van szüksége, amely megmutatja, hogy van fény az alagút végén” – ezt már Alekszisz Ciprasz miniszterelnök mondta szerdán az Európai Parlamentben. Visszavett a harcias hangnemből, már csak azért is, mert aznap Athén hivatalosan is hároméves hitelcsomagot igényelt (a korábbi EU–IMF-mentőprogram lejárt). Cserébe reformokat ígért, például a görög adó- és nyugdíjrendszerben: ezek részleteit kell csütörtökig benyújtania.

– A világon egyetlen ember tudja, hogy van-e esély vasárnapig egyezségre jutni: Ciprasz. Éppen ezért képtelenség bármit is megjósolni – mondta lapunknak Jorgosz Cogopulosz politikai elemző.

Az EU mindenesetre igyekszik megpuhítani az athéni vezetést. „Részletesen kidolgozott forgatókönyvünk van a Grexitre” – mondta Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök, jelezve, hogy egyáltalán nem zárják már ki Görögország távozását az euróövezetből.

Hideg zuhanyként hatott az a kijelentése is, hogy az adósságelengedésről az ősszel tárgyalhatnak majd, előbb azonban kérik a reformterveket. Angela Merkel német kancellár is kerek perec elutasította Athén fő kérését, az adósságleírást. Most már veszélyben vannak a görög polgárok mindennapjai is.

Uniós vezetők hangsúlyozzák, hogy az Európai Központi Bank vasárnapig annyi sürgősségi támogatást ad, amennyi a görögországi pénzintézeteket a felszínen tartja. Értsd: ha a vasárnapi csúcstalálkozón sincs megállapodás, a bankrendszer óhatatlanul összeomlik, és ez beláthatatlan következményekkel járhat.

– Azzal, hogy az utolsó pillanatig kivár, Ciprasz veszélyes játékot játszik – vélte Jorgosz Cogopulosz. Ennek a játéknak ráadásul nincs szerencsés végkimenetele. Ha Görögország az eurózónában marad, nagyon kemény feltételek várnak rá; ha viszont kilép, az kész katasztrófa.

– Így aztán Ciprasz stratégiája sikertelen. De, ha akarja, a legrosszabbat még mindig el lehet kerülni – tette hozzá a politikai elemző. A helyzet komolyságát érzékelteti az EU azzal is, hogy vasárnapra már nem csak a 19 euróövezeti tagállam, hanem mind a 28 tagország kormányfőit Brüsszelbe hívta.

Azt sulykolják, hogy az unió történetének legkritikusabb pillanatához érkezett. Kérdés, hogy ezt Athénban is így gondolják-e. Ahogy Dalia Grybauskaite litván elnök megjegyezte, „a görög kormány mindannyiszor azt mondja: manana” (spanyolul „holnap”, illetve „majd”).

Spanyol kormányfő: máshogy szól a dal

Máshogy szól a dal, és ez pozitív, a szöveget meglátjuk holnap – így reagált a spanyol miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján arra a beszédre, amelyet Alekszisz Ciprasz görög kormányfő mondott szerdán az Európai Parlamentben. Mariano Rajoy szerint a görög kormány hangvétele most különbözik a korábbiaktól, és elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Ciprasz „tett egy lépést előre”, reformokat tervez az adók és a nyugdíjak terén. Mint Rajoy mondta, Görögország nagyon sok időt elvesztegetett eddig, ez az utolsó esélye. Hozzátette, hogy a görög helyzet „szerencsére” nem érintette komolyan Spanyolországot, de más lenne a helyzet, ha Görögország távozna az euróövezetből. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.