galéria megtekintése

Megrengetnék Európát

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 30. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Újra azzal riogatnak, hogy Görögország kilép az euróövezetből, miután előrehozott választást írtak ki január végére. A győzelemre esélyes radikális baloldali párt felmondhatja az EU/IMF-megállapodást, ám európai politikusok máris küldik a figyelmeztetéseket.

– A politikai újév választásokkal kezdődik Görögországban. A reformokat az új kormánynak is folytatnia kell, a görögök még nem találtak ki a sűrű erdőből – írta a Twitteren Alexander Stubb finn miniszterelnök, mihelyst bekövetkezett az, amitől Európa-szerte féltek: fel kell oszlatni az athéni parlamentet. A kormány azért bukik, mert a törvényhozásban a harmadik, december 29-i fordulóban sem sikerült elnököt választani. A 155 mandátummal bíró koalíció csak 168 szavazatot tudott összegereblyézni, miközben jelöltje, Sztavrosz Dimasz volt EU-biztos kinevezéséhez legalább 180 voksra lett volna szükség.

A Sziriza diadalittas elnöke
A Sziriza diadalittas elnöke
Alkis Konstantinidis / Reuters

Azért figyelik európai vezetők lélegzet-visszafojtva a görögországi eseményeket, mert az egész eurózóna hatékonyságának tesztje az, ami ott történik. Két mentőcsomagban sosem látott összeget, 240 milliárd eurót öltek az államcsőd elkerülésébe, most viszont egy olyan radikális baloldali párt, a Sziriza kerülhet hatalomra, amely lefújná az EU–IMF-páros által megkövetelt reformokat és megszorításokat. – Bármilyen új kormánynak tiszteletben kell tartania az elődök szerződéses megállapodásait – figyelmeztetett egyértelműen Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.

 

– A Sziriza valóban súlyos kockázat, ha felmondja Görögország pénzügyi kötelezettségeit. Ám ehhez először meg kell nyernie a választást, utána pedig kormányt is kell alakítania, ami egyáltalán nem olyan könnyű – mondta lapunknak Jorgosz Cogopulosz politikai elemző. A felmérésekben 28 százalékon álló Sziriza biztosan nem számolhat a jelenlegi koalíciós pártok támogatásával (Antonisz Szamarasz miniszterelnök Új Demokráciája 24-25 százalékot tud felmutatni, a szocialista Paszok öt-hat százalékot), inkább a kisebb pártok közül a Független Görögökkel és az idén márciusban alakult, Potami (Folyó) nevű mozgalommal szövetkezhet.

Történelmi napról beszélt hétfőn a Szirizát vezető Alekszisz Ciprasz. – A kormány, amely két és fél év alatt kifosztotta a társadalmat, ma már a múlté. Az emberek akaratával a megszorítások memoranduma is a múlté lesz. (A memorandum a nemzetközi hitelezőkkel kötött egyezmény. – A szerk.) A jövő elkezdődött, legyünk boldogok és optimisták – tett közzé győzelmi jelentést a negyvenéves politikus. A január 25-re kiírt előrehozott voksolás kampányában feltehetően a tőle megszokott üzeneteket ismételgeti majd: győzelme esetén felhagy a megszorító intézkedésekkel, a fizetéseket a válság előtti szintre emeli, és a görög adósság egy részének leírását követeli.

– Az athéni tőzsde és a pénzügyi piacok máris érzékenyen reagáltak a hírekre. A pártok között továbbra sincs konszenzus, miközben a hitelezőkkel folytatott tárgyaláson egységfrontra lenne szükség. S végül újra napirendre került a „Grexit” – sorolta a Népszabadságnak a politikai válság azonnali következményeit Jorgosz Cogopulosz. A Grexit az eurózónából való görög kilépés „beceneve”. Szélsőséges, sokak szerint irreális forgatókönyvről van szó, amelynek a puszta emlegetése is súlyos gazdasági károkat okozhat.

A lehető legrosszabbkor jött a mostani káosz Görögországnak. A nemzetközi mentőprogram éppen ez év végén járt volna le, de az EU-pénzügyminiszterek nemrég két hónapos hosszabbításról döntöttek. Az utolsó részletet még át sem utalták, mert Szamarasz kormányfő nem volt hajlandó végrehajtani az ehhez megkövetelt nadrágszíjmeghúzást. Ha Ciprasz tényleg hatalomra jut, az EU–IMF-duó jóval keményebb tárgyalópartnert kap, ám az elhúzódó dráma legfőbb vesztesei csakis a görögök lehetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.