galéria megtekintése

Castróék már a melltartókat számolgatják

4 komment

K. I.

A kubai vámosok mától azt is megszabják, hány darab melltartót, férfinadrágot vagy mosóport vihetnek be az országba a külföldön élők. Az alapvető cikkek hiányával küszködő országban még a hivatalos fórumokon is kritizálták az utóbbi évek egyik legvitatottabb intézkedését.

Kubába tartó utas a miami reptéren.
Kubába tartó utas a miami repülőtéren. Melltartóból a felét, nadrágból a negyedét
Eric Thayer / Reuters

Az egy főre jutó csomagok száma vélhetően a havannai José Martí repülőtéren a legtöbb. A külföldön élő kubaiak bőröndjei mélyén a vécépapírtól kezdve a mosogatószeren át a televízióig vagy autókerékig minden megtalálható. A hazatérők általában annyi csomaggal érkeznek rokonlátogatóba, amennyivel csak tudnak, hiszen a reformok ellenére továbbra is gyakran üresek a boltok polcai, és ha mégis áru érkezik, a kubai átlagfizetés jelentős részét elkérik egy-egy cikkért. Néhány éve egy doboz tej egyhavi fizetés ötödébe, négy dollárnak megfelelő kubai konvertibilis pesóba került a valutás boltban.

Ennek a kubai kormány által mértéktelennek tartott árubehozatalnak szab most határt a kormány. Az új szabályok értelmében a 25 kilogrammos vámmentes súlykorlát marad –  bár sokan eddig is inkább kifizették a túlsúlyt csak, hogy többet vihessenek –, ám szeptember elsejétől bizonyos cikkek engedélyezett darabszámát lecsökkentik. A lista meglepően részletes: 48 melltartó helyett csak 24-et, 44 kilogramm mosópor helyett csak tízet, 40 nadrág helyett pedig szintén csak tízet lehet ezentúl bevinni az országba. A bőröndökben leggyakrabban megforduló elektronikai cikk, az LCD televízió behozataláért pedig most közel dupla árat kell majd fizetni.

 

Ennek az oka az – mondta  hivatalos pártlap, a Granma kérdésre Rosales Mila­nés, a vám- és pénzügyőrség igazgatóhelyettese – hogy az országba behozott árukból bőven jutott a feketepiacra is. Az „öszvéreknek" nevezett – most már illegális – áruszállításra szakosodott emberek egyike a kormány szerint egy év alatt 41 monitort és 66 televíziót vitt be Kubába. A BBC szerint 2009 óta évi kétmilliárd dollár értékű árucikk érkezett a szigetországba az utasok bőröndjeiben.

A Raúl Castro által nyolc éve indított reformintézkedéseknek köszönhetően azonban a közelmúltig a legálisan indított magánvállalkozásokban is külföldi cikkekkel kereskedtek a rosszabb minőségű és drágább kubai áruk helyett, ami vélhetőleg szintén szúrta a vezetés szemét. Az új szabályok azonban máris óriási felháborodást váltottak ki. Még a Granma honlapján is olvasni elégedetlen kommenteket, sőt, állítólag a vezetésen belül is kritizálják az intézkedést, amely sokak szerint nem szünteti meg az igazi problémát, vagyis az alapvető cikkek hiányát, illetve azt, hogy a meglévők gyakran megfizethetetlenek.

Bár a kormány szerint az, aki nem kereskedni akar a cikkekkel, meg sem érzi majd a változást, sokan aggodalommal várták a szigorítás. „Honnan fogunk ezentúl pumpát vagy szerszámokat szerezni az autók motorjainak megbütyköléséhez? Vagy olyan jó minőségű, válogatott ruhát, amely nem fél éve lóg az üzletben, mert senkinek sem kell" – idézi a BBC az egyik elégedetlen kubait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.