galéria megtekintése

Buldózerekkel bontják a Dzsungelt

7 komment


Veres Dóra
NOL

Konténervárosba helyeznék el a calais-i sátortábor lakóit a francia hatóságok, azonban sokan nem akarnak költözni. Szerdán este több száz menekült csapott össze a rendőrökkel, akik végül könnygázt vetettek be, hogy megfékezzék az indulatokat.

„Tiszteletben tartjuk a törvényeket, és amúgy sem tehetünk semmit a rendőrök ellen. Néhányan azt mondták, nem hajlandóak elmenni, de aztán végül beleegyeztek” – idézi a Reuters a 38 éves Mohamedet, aki Szudánból menekült Európába a jobb élet reményében.

Fotó: Pascal Rossignol / Reuters

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén létesült táborban, a hírhedt Dzsungelben nagyjából négyezren élnek. A maga módján szervezetten működik, van két templom, öt-hat mecset, néhány iskola, üzletek, négy-öt étterem és bárok is. Csakhogy a hatóságok a kormány határozata alapján hétfőn megkezdték a tábor részleges elbontását, ugyanis még a múlt héten megnyitotta kapuit az a konténerváros, amely 1500 embert tud befogadni. 

 

A 12 férőhelyes szállásokban van fűtés és áram, sokan azonban ódzkodnak a költözéstől. Susan Moore, a Guardian riportere, aki novemberben maga is ellátogatott a hírhedt sátorvárosba, úgy véli, hogy az új tábor inkább hasonlít egy börtönre. E mellett az új létesítményben kevés lehetőség adódik a közösségi elfoglaltságokra, márpedig a Dzsungel olyan volt, mint egy város.

Fotó: Benoit Tessier / Reuters

„Kétségbeesett és veszélyes hely, de az emberek összegyűltek és közösen ettek, imádkoztak, osztották meg egymással a legújabb információkat. Mindent együtt csináltak” – írja Moore, hozzátéve, sok, az ott élő menekültek által készített rajzot látott, és noha talán a legtöbben arra számítottak volna, hogy a hazájukban és a hosszú út során átélt szörnyűségeket örökítik meg, a bombázások, a kínzások, a gyilkosságok és a kivégzések, valamint a süllyedő hajók képe mellett rengeteg kép a francia rendőrség brutalitását ábrázolta. „A könnygáz bevetését, a gumilövedékeket. A franciák ellenséges hozzáállása az egyik legfőbb oka annak, hogy ennyire elszántan szeretnének Angliába jutni” – jegyzi meg az újságíró. 

Szerdán este ismét összecsapások voltak a francia rendőrség és a tábor lakói között, és a hatóságok könnygázt is bevetettek. Az eredmény: sikerült az előzőleg a tábor melletti, kikötőhöz vezető úton kijelölt 100 méteres szakasz nagy részét kiüríteniük. 

Fotó: Pascal Rossignol / Reuters

Az észak-franciaországi Pas-de-Calais megyei önkormányzat szóvivője szerint január 20-áig mintegy 500-700-an egyeztek bele, hogy elhagyják rögtönzött otthonaikat. A kérdés, hogy mi lesz a többiekkel. Hol fogják elszállásolni azokat, akiknek nem jut elég hely a konténervárosban? A Calais-től közel 50 kilométerre északra fekvő Dunkerque-ben az állapotok még borzasztóbbak, mint a Dzsungelben voltak. Beszámolók szerint nincs ott más, mint sár, mocsok és káosz. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet egy új menekülttábor építésén fáradozik, ám időbe telik, míg az felépül. Addig azonban egyre többen fagynak meg, hiszen a víz és a hömpölygő iszap mindent elmos, az emberek ki vannak téve az elemeknek. Vicky Hawkins, az MSF brit munkatársa szerint humanitárius katasztrófa fenyeget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.