galéria megtekintése

Dilma elvesztette a küzdelmet

4 komment


Körösi Ivett

Dilma Rousseff szerdán kénytelen volt végleg búcsút inteni az elnöki széknek, miután a szenátus 61-20 arányban bűnösnek találta őt. Korai lenne azonban temetni a baloldalt.

Szenvedélyes védőbeszéde ellenére Dilma Rousseff már érezte, hogy a szenátus ellene szavaz majd a felelősségre vonási eljárásban (impeachment), hiszen brazil lapértesülések szerint a költöztetők már a szerdai döntés előtt elkezdték áthordani a holmiját a brazíliavárosi elnöki palotából a Porto Alegre-i otthonába. A megérzése helyes volt: a 81 tagú szenátus 61 tagja bűnösnek találta a felfüggesztett munkáspárti (PT) elnököt.

Dilma Roussef elnököt leszavazták
Dilma Roussef elnököt leszavazták
Paolo Whitaker / Reuters

A 68 éves Dilma ellen pénzügyi machináció miatt indult kilenc hónapja eljárás: a vád szerint a két évvel ezelőtti újraválasztási kampánya idején állami bankoktól felvett hitellel tömte be a költségvetésben jelentkezett lyukakat. Dilma végig tagadta a vádakat, és hangsúlyozta, hogy puccs folyik ellene, hiszen elődei közül többen éltek már ezzel a trükkel, s tettüknek nem lett semmilyen súlyos következménye.

 

A szenátust azonban nem hatották meg az érvek. A testület úgy döntött, hogy a Brazília gazdasági mélyrepüléséért felelősnek tartott Dilma helyett a május óta ügyvivői posztot betöltő – 75 éves egykori alelnök – Michel Temer vezesse az országot a 2018-as államfőválasztásig.

Szerdán nemcsak Brazília első női elnökét menesztették – és tiltották el a politikától nyolc évre –, hanem a munkáspárt 13 éves aranykora is véget ért. Argentínához hasonlóan Brazília is jobbra tolódik, a konzervatív Temer ugyanis a jobbközép Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjának (PMDB) támogatását élvezi. Francisco Almeida, a Barral M Jorge tanácsadó cég politikai elemzője szerint azonban nem szabad temetni a baloldalt, a Munkáspárt koránt sem adta fel a küzdelmet.

– Nem is kérdés, hogy a PT már a 2018-as elnökválasztásra készül. Biztosan áldozatként mutatják majd be Dilmát, az impeachmentet pedig puccsként fogják kommunikálni a kampányukban – mondta a Népszabadságnak Brazíliavárosból Almeida. A Munkáspártnak sokat kell dolgoznia az elkövetkező két évben, hiszen a neve összeforrt az ország történetének legnagyobb korrupciós botrányával: a 2014-ben kezdett nyomozás szerint az állami olajvállalat számos túlárazott szerződést kötött az ország vezető építőipari cégeivel, majd a piszkos pénzek egyebek között munkáspárti politikusoknál landoltak. Az ügybe belekeveredett az ország valaha volt legnépszerűbb elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva is. A Brazíliát 2003 és 2011 között vezető munkáspárti elnök és felesége ellen épp a múlt héten javasolt vádemelést pénzmosás és korrupció miatt a brazil szövetségi rendőrség.

Almeida szerint ennek ellenére nem is kérdés, hogy a PT nyerő embere Lula lesz a 2018-as megmérettetésen. – A párt most minden erejével az ő imázsán dolgozik. Egész biztos, hogy Lula a szociális programokra fogja helyezni a hangsúlyt, hogy megnyerje az embereket. A párt pedig közben igyekszik elterelni a figyelmet a nyomozásról, hiszen az egykori elnök népszerűsége óriásit zuhant emiatt – teszi hozzá a szakértő, aki szerint a kihívás ellenére nincs más választása a pártnak. – A PT pontosan tudja, hogy Lula az egyetlen esélye arra, hogy visszaszerezze a hatalmat.

Temer már a tenyerét dörzsölte

Kormányzati források szerint Michel Temer annyira biztos volt abban, hogy a szenátus kétharmada Dilma Rousseff ellen szavaz, hogy jó előre megtervezte a szerdai gyors beiktatási ceremóniát. Ez azért is volt különösen fontos a számára, hogy az ország elnökeként képviselhesse Brazíliát a szeptember 4-én kezdődő G20 csúcson Kínában. Állítólag nagyon bízik az új kereskedelmi és befektetési lehetőségekben, amelyre a csúcs jó alkalmat kínál. Erre nagy szüksége is lenne, hiszen a brazil gazdaság már másfél éve zsugorodik, s a kormány közleménye szerint a GDP 0,6 százalékkal csökkent a második negyedévben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.