galéria megtekintése

Durvuló hangon üzentek Athénból Berlinbe

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 17. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

„Az arany, amelyet a nácik Athénból Berlinbe vittek, sokat ért. Ezért kártérítést várunk” – közölte Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter, aki a lehető legrosszabb pillanatban vette elő a második világháborús német jóvátétel kérdését.

„Az arany, amelyet a nácik Athénból Berlinbe vittek, sokat ért. Ezért kártérítést várunk” – közölte Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter, aki a lehető legrosszabb pillanatban vette elő a második világháborús német jóvátétel kérdését. Igaz, nem ő az athéni kormány egyetlen tagja, aki megdöbbentő kijelentést tett. Nikosz Paraszkevopulosz igazságügyi miniszter azzal fenyegetőzött, hogy kárpótlás gyanánt német tulajdonban lévő athéni ingatlanokat (például a Goethe Intézetet és német iskolákat) foglalnak le.

Történik mindez Görögország és az euróövezet tárgyalásai közepette, amelyek tétje nem kisebb, mint a görögök megmentése az államcsődtől. S noha az EU belement a pénzügyi mentőprogram négy hónapos meghosszabbításába, továbbra is a baloldali Sziriza vezette kormánykoalíció épkézláb reformterveire vár.

Athéni panoráma tajgetoszi hatással. Varufakisz a nejével a Paris Match-ban
Athéni panoráma tajgetoszi hatással. Varufakisz a nejével a Paris Match-ban
parismatch.com

 

A sok milliárd eurós német kártérítés ügyével előhozakodott már Alekszisz Ciprasz kormányfő és Janisz Varufakisz pénzügyminiszter is, de a védelmi tárcát vezető Kammenosz – a jobboldali koalíciós partner, a Független Görögök politikusa – még továbbment. Azt ígérte, hogy bosszúból a Berlin által ráerőltetett megszorításokért, Görögország az odaérkező menekültek közül iszlám fundamentalistákat küld Németországba. „Ha ártanak Görögországnak, jobb, ha tudják, hogy papírokat adunk a bevándorlóknak, és Berlinbe küldjük őket. Ha az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai is köztük vannak, akkor Európa csak magát okolhatja, amiért így viselkedett velünk az adósság ügyében” – mondta a miniszter egy pártgyűlésen.

Éppen a görög GDP 180 százalékát kitevő államadósságról egyeztet Athén és az Európai Unió, miközben e fenyegetőzések elhangzanak. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter azt nyilatkozta, Görögország az euróövezeten kívül találhatja magát, ha nem sikerül megegyeznie a nemzetközi hitelezőkkel. Az athéni kormány „fenegyereke”, Kammenosz pszichológiai hadviseléssel vádolta Schäublét, aki szerinte megmérgezi a kétoldalú kapcsolatokat. A nyakkendő nélküli, kitűrt ingekről elhíresült Varufakiszt most már nemcsak a tekintélyes német kereszténydemokrata politikus bírálja, hanem a közösségi oldalakon is támadások kereszttüzébe került. A megszorítások okozta „humanitárius válságról” prédikáló minisztert a Paris Match francia hetilap mutatta be több oldalon: a miniszter az Akropoliszra néző, elegáns athéni lakása tetőteraszán pózol a feleségével. Az internetet elárasztották a dühöngő és gúnyolódó kommentárok. Az egyik – a terroristák által megtámadott Charlie Hebdo szatirikus hetilappal szolidáris „Je suis Charlie” mintájára – így szól: „Je suis Wolfgang Schäuble”. A felzúdulás hatására a politikában újonc, korábban brit, ausztrál és amerikai egyetemeken oktató Varufakisz azt nyilatkozta: „Bárcsak ne történt volna meg a fotózás, sajnálom.” Az 53 éves politikust a Sziriza belső újsága is kritizálta, amiért telenyilatkozza a médiát. Ciprasz kormányfő arra kérte a minisztereit, hogy beszéljenek kevesebbet, és cselekedjenek többet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.