galéria megtekintése

Bosznia az Iszlám Állam előszobája

2 komment


Fekete Gy. Attila

Alig 200 kilométerre a magyar határtól, Bosznia hegyei között működnek azok a táborok, amelyekben az Iszlám Állam (IS) szelektálja a hozzá csatlakozni kívánó radikális európai fiatalokat.

Az erről szóló sajtóhíreket a titkosszolgálatok értesülésünk szerint megerősítették a parlament nemzetbiztonsági bizottságának minapi zárt ülésén.

Ház egy bosznia faluban, Gornja Maocában az Iszlám Államlogójával díszített kerítés mögött
Ház egy boszniai faluban, Gornja Maocában az Iszlám Állam logójával díszített kerítés mögött
Dado Ruvic / Reuters

Korábban Nyugat-Európából Isztambulon és Ankarán keresztül vezetett a magát Iszlám Államnak nevező szunnita szélsőséges terrorszervezethez csatlakozni vágyó, radikalizálódott euró­pai muszlim ifjak útja Kelet-Törökországba. Onnan már az IS ottani sejtjei utaztatták őket tovább Szíriába vagy Irakba. Az utóbbi időben azonban sokan egy boszniai kitérővel juthatnak el az IS ellenőrzése alatt álló területekre.

 

Úgy hírlik, Boszniában válogatják ki a toborzók azokat, akik nemcsak kalandvágyból, hanem vallási fanatikusokként akarnak részt venni az IS harcában. A bosnyák bíróság a múlt hónapban hét évre ítélte Husein Bilal Bosnicot, a szalafista mozgalom helyi vezetőjét, amiért egyebek között terroristákat toborzott az IS-nek.

Boszniából tehát még van visszaút. Végérvényesen megpecsételődik azonban azoknak a sorsa, akik túljutnak az első rostán. Már Boszniában eldől ugyanis, hogy katona vagy öngyilkos merénylő ­lesz-e belőlük, esetleg speciális szaktudásuk miatt különleges feladatokat kapnak. Nagy számban van szüksége az IS-nek informatikusokra, orvosokra, de az illegális olajszállítmányok elleni célzott orosz bombázások kezdete óta sofőrből is kevesebb van a kelleténél.

Eddig a hatóságok – legalábbis a magyarok – nem kommentálták vagy ellenőrizetlen sajtóhíreszteléseknek minősítették a boszniai szelekciós bázisokról szóló tudósításokat. Azonban lapunk úgy értesült, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának legutóbbi ülésein már a magyar titkosszolgálatok és a terrorelhárítás is megerősítette: léteznek a boszniai kiképzőtáborok. Ennek ellenére úgy vélik, hogy nem nőtt lényegesen Magyarország terrorfenyegetettsége.

Pedig a boszniai rendőrök és katonák állítólag kerülik a konfliktust a veszélyes fegyveresekkel, így egyes városokban és falvakban az iszlamisták lénye­gében háborítatlanul működhetnek. Már önmagában ez a szóbeszéd is adhatna okot aggodalomra, s akkor még nem említettük, hogy a Boszniába tartó radikális nyugat-európai fiatalok zömmel Magyarországon keresztül utaznak délkeletre. Nem véletlen, hogy a rendőrség, a terrorelhárítás és a titkos­szolgálatok is megkülönböztetett figyelemmel vizsgálják az M6-os és az M5-ös autópálya forgalmát.

Husein Bosnic a letartóztatása után
Husein Bosnic a letartóztatása után
sarajevotimes.com

Hazánk azonban az illetékesek szerint továbbra sem célterület az IS számára. Úgy tartják, hogy egy nálunk végrehajtott támadás „reklámértéke" nem akkora, hogy megérje a befektetést. Ráadásul Boszniában még „kedvelnek is minket", amiért a délszláv háborúk idején inkább mellettük, mint az ősellenségüknek tartott szerbek mellett tettük le a voksot. Más kérdés, hogy az IS „ölj, ahol vagy, azzal, amid van" (késsel, autóval, házi készítésű bombával) doktrínája kiszámíthatatlanná teszi a helyzetet. Információink szerint a boszniai helyzet és a párizsi merénylet magyarországi vonatkozásai is újra szerepelnek a nemzetbiztonsági bizottság mai ülésének napirendjén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.