galéria megtekintése

Bosszút hozhat az Iszlám Állam ellen indított offenzíva

6 komment


Miklós Gábor

Még az idén visszafoglalnák Moszult és Rakkát. Aleppó bevétele az Aszad-rezsim mérsékelt ellenfeleinek felszámolását is jelentheti.

Feltehetően az elnökválasztási kampány csúcspontján akar az amerikai hadvezetés nagyobb katonai győzelmeket produkálni Irakban és Szíriában, ahol most több fronton is támadják ellenfelei az Iszlám Állam (IS) terrorszervezetet. A nagy offenzíva így még várat magára. Az amerikaiak óvakodnak attól, hogy a katonai műveletek miatt újabb humanitárius vészhelyzet keletkezzen a térségben.

A szunnita arabok lakta központok elfoglalása további ellenségeskedéseket, terrorcselekményeket okozhat – ezúttal a bosszúszomjas síita és kurd fegyveresek részéről. Az amerikaiaknak sikerült az IS elleni koalícióba bevonni a szunnita hatalmakat, de, ha az iraki síita különítmények vérengzésbe kezdenek Moszulban, vagy a kurd fegyveresek Rakkában, akkor széteshet a nehezen összehozott katonai szövetség.

 

Kurd pesmerga harcosok egy olajlétesítményt ért légitámadás után Kirkukban
Kurd pesmerga harcosok egy olajlétesítményt ért légitámadás után Kirkukban
Ako Rasheed / Reuters

A török részvétel eközben bizonytalan, márpedig Ankara nélkül lehetetlen megsemmisíteni az IS-t. A katonai puccskísérlet viszont szétzilálta a fegyveres erők vezető struktúráit, és diszkreditálta a hírszerzést. Ezek nélkül a szervezetek nélkül pedig nehezen elképzelhető a művelet, az utánpótlási és menekülési útvonalak lezárása. Az IS nemzetközivé válásához is az kellett, hogy Törökország sajátos átjáróházzá lett a terroristák számára.

A katonai műveletben 15 ezernél több iraki katona és törzsi harcos vesz majd részt a Stripes.com amerikai katonai hírportál szerint. A támadás egyik feltétele volt a Moszultól hatvan kilométerre fekvő al-Qayyarah Nyugat légitámaszpont elfoglalása. Itt máris néhány száz amerikai katonai állomásozik, akik feltehetően támogatják majd a milliós város visszafoglalását. Északról az iraki kurd hadsereg pesmerga harcosai indulnak a Moszul ellen.

A múlt hónapban a marylandi Andrews légibázison tartott egyeztetésen Ash Carter amerikai védelmi miniszter további amerikai csapaterősítéseket helyzett kilátásba, s hasonló vállalásokat tettek más nyugati hatalmak, így Ausztrália és az Egyesült Királyság is.

Franciaország a Charles de Gaulle repülőgéphordozóról nyújt támogatást. Ugyanitt hangzott el az is, hogy Moszult feltehetőleg előbb beveszik, mint Rakkát, az IS „fővárosát". Az amerikaiak eközben Dél-Szíriában is frontot nyitnak az IS ellen a jordániaiakkal közösen.

Kiégett kamion egy aleppói légitámadás után
Kiégett kamion egy aleppói légitámadás után
Ammar Abdallah / Reuters

Katonai és egyben humanitárius szempontból a térség legfontosabb hadszíntere Aleppó. A városnak azokat negyedeit, amelyeket még felkelők ellenőriznek, a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű csapatok és az oroszok ostromolják. Nemrég lelőttek egy orosz helikoptert, öt katona meghalt, és a holttesteiket orosz források szerint megbecstelenítették. A felkelők viszont azt állítják, hogy nem messze a helytől, ahol a helikoptert lezuhant, gázfegyvert vetettek be, s korábban több kórházat bombáztak szét.

A Szabad Szíriai Hadsereg harcosa egy tankot próbál álcázni Aleppóban
A Szabad Szíriai Hadsereg harcosa egy tankot próbál álcázni Aleppóban
Abdalrhman Ismail / Reuters

Aszad Aleppó elfoglalásával gyakorlatilag megsemmisítené az IS-en kívüli mérsékelt és iszlámista ellenfeleit. Ezt viszont mindenképpen szeretné megakadályozni Törökország, az Öböl-államok és azok a nyugati hatalmak, amelyek jelentős tőkét fektettek a „mérsékelt erőkbe". Bizonytalansági tényező lenne az is, ha a szíriai kurd hadsereg (YPG) sikeresen kiverné az IS-t a két kurd „kanton" közötti területről. Ekkor nagy valószínűséggel a török fegyveres erők páncélosokat vetne be szír területen a kurdok ellen.

Afgánokat küld Irán Szíriába

Már több afgánokból álló dandárt vetett harcba a szíriai frontokon az Aszad-rezsimet támogató Irán. A katonákat korábban a hazara (síita) kisebbségből származó vendégmunkások között toborozták, de már Afganisztánban is vannak ilyen irodák. A The New York Times szerint elsősorban a nyomor viszi a háborúba az afganisztáni hazarákat. A sebesültek letelepedhetnek Iránban, s ugyanez a kiváltság jut az elesettek családtagjainak is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.