galéria megtekintése

Bosszú a taxi hátsó ülésén

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 10. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Szépségszalon, de itt csak az anyáknak készítenek szép frizurákat, csak őket sminkelik és manikűrözik. A lányoknak ez csúfságszalon.

Rövidre, fiúsra vágják hajukat, korommal kenik be az arcbőrüket. Szándékosan rondítják el őket, nehogy híre menjen eredendő szépségüknek. Mert könnyen szemet vethet rájuk valamelyik drogbáró vagy annak fia.

S már jönnek is az elsötétített üvegű luxusterepjárók és viszik el a kiszemelteket. A szépnek csúnyának kell lennie. Ez a szörnyű ellentmondás izgatott – mondta Jennifer Clement, a világsikert arató regény, az Elveszett lányok országa (Prayers for the Stolen) szerzője.

 

Az amerikai származású, 1960-ban Connecticutban született, kiskora óta Mexikóban élő Clement a latin-amerikai országban, főleg a déli Guerrero szövetségi államban gyakori lányrablásokat dolgozta fel irodalmi eszközökkel. A helyszínválasztás azért is „találó”, mert Thaiföld után Mexikóban a legszörnyűbb a helyzet a nőkereskedelem és az embercsempészet miatt.

– Nem oknyomozó riportot és nem szociográfiát akartam írni.

Mexikóban létezik kábítószer-irodalom (literatura del narco), de ez alapvetően férfiak uralta világ, a nők leginkább prostituáltként bukkannak fel.

Szerettem volna megérteni, hogy milyen sorsuk van az anyáknak és a lányoknak – hangoztatta a budapesti látogatása során lapunknak adott interjújában a mexikói PEN volt elnöke.

A 2014 februárjában megjelent regényt tizenegy év kutatómunka előzte meg. Veszélyes volt, két mobiltelefont hordott magával, ügyvédjét folyamatosan tájékoztatta tartózkodási helyéről. Aztán a drogvilágba őt bevezető ismerősei figyelmeztették: túl mélyre ásott, nem biztos, hogy meg tudják védeni. Eljárt a mexikóvárosi női börtönbe is. Egyetlen interjúalanya sem utasította vissza – a megkeresett nők mindenütt örültek, hogy valaki egyáltalán kíváncsi rájuk és történetükre. E nagyon mexikói, de egyben univerzális történetekre.

Utazásai során Clement sokat hallott a nyúlüregekről. A kukoricaföldeken kialakított rejtekhelyekről, ahova a 11–14 éves lányok menekülnek, ha felbukkannak a drogbandák luxusterepjárói.

Jennifer Clement. A nyúlüreg valójában egy sír
Jennifer Clement. A nyúlüreg valójában egy sír
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A nyúlüreg valójában sír. Az összekuporodó lányok elszáradt füvet és gazt szórnak magukra, így temetik el magukat élve. Ez olyan erős kép volt, hogy egyszerűen nem tudtam kiverni a fejemből – mesélte a szerző, aki bevallása szerint rekviemet, halotti misét írt az áldozatokról. Akik nem kizárólag helyiek. Az „ígéret földje”, az Egyesült Államok felé vezető tranzitút Dél-Amerikából Mexikón át visz. A migránsok közül sok fiatal lány és nő jut olyan sorsra, mint a regényben elrabolt szépség. A cselekménybe beleszőtt egy guatemalai indián lányt is. Ölt, de nem volt más választása.

Guatemalában évek óta népirtás folyik a bennszülöttek ellen, s ezzel a szörnyűséggel egyszerűen nem foglalkozik a világ

– fakadt ki Clement.

Az Elveszett lányok országa bekerült a hírekbe is. Amikor 2014. szeptember végén Guerrero államban elraboltak 43 egyetemista fiút, majd másfél hónappal később megtalálták a műanyag zsákokba rejtett tetemeket egy folyó partján, Clementet több újságcikk és tévériport is „látnoknak” nevezte. Az írónőt azonban zavarta, hogy az elrabolt, megerőszakolt, eladott, majd eldobott – értsd: megölt – lányokkal senki sem foglalkozik. Majd felidézte, hogy a Mexikói-öböl partján fekvő Veracruzban az anyáknak egyetlen eszközük maradt a tiltakozásra. A városi székesegyház lépcsőjére hosszú sorokban kitették elrabolt lányaik cipőit.

Ha holnap megölsz, megölhetsz ma is

– írja könyvében Clement. Az is foglalkoztatta, hogy elnyomott, kizsákmányolt hősnői hogyan tudnak mégis hatalmat gyakorolni. Elgondolkodtató bosszúk ezek. A regény főhőse, Ladydi García Martínez anyja folyamatosan lop. A néhai Lady Diana Spencerről elnevezett kislány odapisil az ingyenfuvarért szexuális ellenszolgáltatást kérő taxis autójának hátsó ülésére. Az elrabolt lány aztán a legősibb módszerhez folyamodik: patkánymérget kever fogvatartói italába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.