galéria megtekintése

"Blair hazudott, sokezren meghaltak"

9 komment

R. Hahn Veronika

Szaddám Husszein nem jelentett közvetlen veszélyt a világ biztonságára 2003-ban, az iraki háború megindításával nyugodtan lehetett volna még várni, ahogyan azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is javasolta. A katonai beavatkozást nem „utolsó mentsvárként" alkalmazta a brit kormány, mert előtte nem merítettek ki mindent lehetőséget az Irakban sejtett tömegpusztító fegyverek leszerelésére. Ráadásul utóbbiak létét és azok rejtegetését sem sikerült igazolnia a londoni kormányzatnak – áll Sir John Chilcotnak a 2003-ban megindított iraki háborúhoz vezető lépésekről írott jelentésében.

Sir John Chilcot
Sir John Chilcot
Jeff Mitchell / Reuters

A dokumentum hét éven át készült, a kutatás pedig tízmillió fontba került. A végeredmény egy tizenhárom kötetes, 2,6 millió szó hosszúságú munka, amely elveri a port az akkori brit vezetésen, elsősorban Tony Blair munkáspárti miniszterelnökön.

 

Chilcot szerint, aki a brit parlamenttől nem messze személyesen mutatta be munkáját, az invázió következményeit is alábecsülték. A „Szaddám utáni" Irakkal kapcsolatos tervek kidolgozatlanok és elégtelenek voltak, a háborúval kapcsolatos döntések pedig hibás hírszerzési információkon alapultak.

Peter Brierley, Matthew Jury, Roger Bacon, Roger Keys, Rose Gentle és Sarah O'Connor, az iraki háborúban elhunyt brit katonák hozzátartozói hallgatják a jelentést
Peter Brierley, Matthew Jury, Roger Bacon, Roger Keys, Rose Gentle és Sarah O'Connor, az iraki háborúban elhunyt brit katonák hozzátartozói hallgatják a jelentést
Jeff Mitchell / Reuters

A háború utáni adminisztrációt az ENSZ-nek kellett volna felügyelnie, de ezt az Egyesült Államok nem helyeselte. A brit politika azon a téves meggyőződésen alapult, hogy az USA majd úgyis a helyzet magaslatán áll majd. A brit kormány számára viszont az iraki belső feszültség és az al-Kaida jelentette veszély ismert volt. Az intervenció "katasztrofális következményei mind a mai napig kihatnak" – állítja a jelentés. Mindennek a jövőre vonatkozó tanulsága az, hogy "bármilyen intervenciót a lehető legalaposabban elő kell készíteni és megvitatni, amikor pedig megszületik a döntés, teljes mértékben végre kell hajtani. Irakkal kapcsolatban ez nem történt meg".

George W. Bush és Tony Blair 2005-ben Brüsszelben
George W. Bush és Tony Blair 2005-ben Brüsszelben
Kevin Lamarque / Reuters

A jelentés bemutatásának helyszíne előtt több százan tüntettek a Stop the War, azaz Állítsátok meg a háborút elnevezésű mozgalom szervezésében. Sokan a háborút elindító Blair álarcát viselték és többek között "Blair hazudott, sokezren meghaltak" felkiáltással bélyegezték meg még a jelentés ismerete nélkül, előre az akkori munkáspárti kormányfőt. A háború 179 brit katona és becslések szerint százhatvanezer iraki polgári személy életét követelte, és egymillió ember vesztette el otthonát.

Az iraki háborúban meghalt brit katonák hozzátartozói tüntettek Lonmdonban
Az iraki háborúban meghalt brit katonák hozzátartozói tüntettek Lonmdonban
Paul Hackett / Reuters

Blair egyik 'szerelmeslevele' Bushnak
Blair egyik 'szerelmeslevele' Bushnak
Jeff Mitchell / Reuters

Chilco sem kímélte Blairt, aki a jelentés szerint már Irak megtámadása előtt nyolc hónappal megígérte George W. Bush akkori amerikai elnöknek, hogy akármi is történjen, mellette áll majd.

Fontos körülmény, hogy a brit legfőbb ügyész törvényesnek minősítette az iraki beavatkozást, és a jelentés nem állítja, hogy Blair szándékosan hazudott volna.

A volt kormányfő néhány órával később reagált a jelentésre. Teljes felelősséget vállalt az iraki háború elindításáért. Mint közölte, „senki nem tudja elképzelni, mennyire sajnálja" a történteket és miniszterelnöksége legsúlyosabb döntését. 

Blair-mszkos tüntető
Blair-mszkos tüntető
Peter Nicholls / Reuters

Két dologgal nem értett egyet. Az egyik, hogy Szaddám elmozdítása vezetett volna az Iszlám Állam megerősödéséhez. Az iraki zsarnok nélkül a világ szerinte jobb hely. Nem fogadja el azt sem, hogy az elesett katonák feleslegesen áldozták volna fel az életüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.