galéria megtekintése

Az MH17-es földhöz csapódva is tűzvonalban maradt

5 komment

NOL

Kijevi közlések szerint már van megállapodás a roncsok körüli biztonsági zónáról, a szeparatisták azonban egyelőre cáfolnak. A csütörtökön Donyeckben lezuhant repülőgép 298 áldozatának a holtteste szombatig a szabad ég alatt feküdt. A szeparatisták most viszik el őket, de a kormány szerint bizonyítékokat tüntetnek el.

Biztonsági zónát alakítanának ki a kelet-ukrajnai Donyeck megyében azon a területen, ahol csütörtökön lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata. Bár az erről szóló megállapodás hírét az AFP szombat reggel tényként közölte Valentin Nalivajcsenkóra, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjére hivatkozva, a területet ellenőrzés alatt tartó szeparatisták nevében Szergej Kavtaradze, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik tisztségviselője sietve cáfolt. Az ő elmondása szerint  megállapodás még nincs, a szeparatisták egyelőre csak tárgyalnak arról a kijevi kormánnyal, hogy a roncsok körüli húsz kilométeres körzetet biztonsági zónának nyilvánítsák.

A szeparatisták nem mindig mutatnak kellő tiszteletet mások vesztesége iránt
A szeparatisták nem mindig mutatnak kellő tiszteletet mások vesztesége iránt
Maxim Zmeyev / Reuters

Az EBESZ szerint a zóna kialakítása az első számú feladat, már csak azért is, mert pénteken még nem úgy nézett ki, hogy a szeparatisták áldásukat adnák a dologra. Egy idő után levegőbe leadott lövésekkel kényszerítették távozásra a világ legnagyobb biztonsági szervezetének azt a 24 fős küldöttségét, amely vizsgálatot indítani érkezett a zuhanás helyszínére. A Reuters szombati híre szerint a szeparatisták ma már hagyták, hogy az EBESZ-megfigyelők bemenjenek a zuhanás helyszínének az egyik részére, megvizsgálják a repülőgép motorját és beszélhettek a helyiekkel is.

 

Az egésszel a leginkább az a gond – jegyezte meg eközben Max Seddon, az AP volt moszkvai tudósítója a Twitteren –, hogy a személyes tárgyak és a roncsok egy része láthatóan nincs ott, ahol lennie kellene. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kormánya szombaton közleményt adott ki, amely szerint a szeparatisták próbálják eltüntetni azokat a bizonyítékokat, amelyek arra utalnak, hogy a Boeing 777-est ők lőtték le. Kijev szerint a szeparatisták „nemzetközi bűncselekményt” követtek el.

A repülőgép csütörtökön, tízezer méter magasból zuhant le a donyecki Torez, Sahtyarszk és Szizsnye körzetében 298 emberrel a fedélzetén. Az utasszállítót minden jel szerint a szeparatisták lőtték le egy eredetileg szovjet gyártmányú Buk föld-levegő rakétával, amelynek a modern változatai 25 ezer méterig képesek elmenni. Arról, hogy az MH17-est egy rakétával lőtték le, egy pénteki beszédben Barack Obama amerikai elnök is bejelentést tett.

Az ENSZ BT-ben megrendült diplomaták emlékeztek az áldozatokra
Az ENSZ BT-ben megrendült diplomaták emlékeztek az áldozatokra
Maxim Zmeyev / Reuters

A Pentagon szerint a Bukot a szeparatisták által ellenőrzött területről indították el, és bár Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet szerint nem zárható ki, hogy ez orosz segítséggel történt, a Fehér Ház megállt azelőtt, hogy részvétellel vádolja meg Oroszországot a merényletben.

A két kelet-ukrajnai megyében, Donyeckben és Luganszkban hetek óta folyik a harc az „antiterrorista" hadműveleten lévő ukrán egységek és a szeparatisták között. A szeparatisták korábban több katonai teherszállító repülőgépet is lelőtték már a két megye felett.

Az ENSZ BT-nek az ügyben tartott pénteki ülésén éles szóváltás tört ki Oroszország és Ukrajna képviselője között. Power orosz segítségről szóló megjegyzése kapcsán Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt hangoztatta, hogy országa minden felelősséget Kijevre hárít a merényletért, amire ukrán kollégája, Jurij Szergejev azzal vágott vissza, hogy Oroszország a terrorizmust támogatja. Kína – amely vétójoggal rendelkező állandó tagként rendszerint Oroszországgal szavaz például Basár el-Aszad  szír elnök rezsimjének az elítélése ellen – tisztességes és objektív vizsgálatot követelt.

Szombaton Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit újra kért, hogy éljen a szeparatistákra gyakorolt befolyásával. Putyin pénteken az ukrán hadsereget és a szeparatistákat is tűzszünetre, a két fél képviselőit pedig béketárgyalásokra szólította fel. Az orosz elnök vékony jégen táncol. Ha a 298 teljességgel ártatlan civil halála után is kitart a szeparatisták mellett, azzal a nemzetközi elszigetelődést kockáztatja.

Az ukrán kémelhárítás egy szombati sajtótájékoztaón jelentette be, minden kétséget kizáró bizonyítékokkal rendelkezik arról, a Bukot orosz állampolgárok indították el az MH17-es felé. Három Buk a háromfős kezelő személyzettel együtt kelt át nemrég az orosz-ukrán határon.

Azt, hogy a merénylők szeparatisták voltak, eddig egy VKontaktye-bejegyzés és egy hangfelvétel bizonyítja. Az orosz Facebookra a szeparatista egységek egyik katonai parancsnoka, Igor Girkin nevű férfi csütörtökön a merénylet után írt arról, hogy Donyeck felett sikerült lelőni az ukrán hadsereg egyik An-26-os katonai teherszállítóját. Amint kiderült, hogy nem An-26-osról, hanem egy Boeing 777-esről van szó, a bejegyzést törülték. Az ukránok még csütörtökön előálltak egy hangfelvétellel, amelynek a tanúsága szerint a szeparatisták csak a roncsok földet érése után jöttek rá, hogy egy polgári utasszállítót sikerült lelőniük.

Az MH17-es fedélzetén utazó 298 ember közül 189-en holland, 44-en maláj, 27-en ausztrál, 12-en indonéziai, tízen brit állampolgárok voltak, de rajtuk kívül életét vesztette 4-4 belga és német, három fülöp-szigeteki, illetve egy-egy új-zélandi, amerikai és kanadai is. A teljes utaslistát a Malaysian Airlines szombaton hozta nyilvánosságra. A zuhanás helyszínén szerteszét heverő tárgyakból és plüssállatokból ítélve a többség vakációzni indult, A MH17-es 80 gyermekkel és három csecsemővel zuhant le.

Virágok egy holland család háza előtt, amelynek minden tagja a maláj gépen vesztette életét
Virágok egy holland család háza előtt, amelynek minden tagja a maláj gépen vesztette életét
Reuters

Az áldozatok között van hat – és nem száz, ahogyan a korábbi információk szóltak – AIDS-kutató, akik egy melbourne-i konferenciára tartottak, és a holland törvényhozás egyik szenátora is. Obama a merényletről szóló pénteki beszédében kimondhatatlan gyalázatról beszélt, amelynek ébresztőként kell hatnia Európára. Ez az ébredés egyelőre a gyásznál tart. Hollandiában a 189 áldozat miatt félárbocon lengenek a zászlók. Sokan az ország 9/11-ének nevezik, ami történt.

A Malaysian Airlines szombaton bejelentette, hogy MH17 jelzéssel többé nem indít el járatot a merénylet miatt. Az Amszterdam és Kuala Lumpur közöttit jövő péntektől MH19-re keresztelik át. A légitársaság egyelőre nem gondolkodik azon, hogy a 298 halálos áldozat hozzátartozóit Ukrajnába vigye. Ezt a biztonsági kockázatokkal indokolták.

Malajzia hatalmas felhördüléssel fogadta az MH17-es elleni merénylet hírét. A ellenzéki alakulat, a Demokratikus Akciópárt (DAP) elnöke, Lim Guan Eng előre megfontolt gyilkosságról beszélt, amely elkövetőinek nem járhat kegyelem. A maga 27 halottja miatt háborog Ausztrália is. Bill Shorten, az ellenzéki Munkáspárt elnöke megpendítette, hogy Oroszországot kizárhatnák a G20 következő csúcsáról, amelyet november 15-16-án Brisbane-ben rendeznek meg. Hollandiához hasonlóan mind a két országban félárbocra vonták a zászlókat.

Kegyelet nélkül

A gép roncsai egy tizenöt kilométeres körzetben szóródtak szét. Bár szó van arról, hogy a holttesteket Harkovba szállítják, ez még nem történt meg, a zuhanás után szombatig a szabad ég alatt feküdtek az ukrán nyárban. A harmincfős EBESZ-küldöttség szóvivője, Michael Bociurkiw a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy némelyikükön már látszanak az oszlás jelei. A szeparatisták ma kezdték el hullaházba vinni őket. Eddig 186 holttestet szállítottak el, de hogy hova, azt a helyszínen lévő újságíróknak kérdésre sem mondták meg. A szállításra váró holttesteket fekete hullazsákokba bújtatják, és egy karóra tűzött fehér szalaggal jelzik, hogy hol hagyták őket. A leszakadt testrészeket – amelyekből a szemtanúk szerint rengeteg van –, zsákokban gyűjtik össze.

A szeparatisták kegyén múlik egyelőre, mit lehet vizsgálni a tragédia helyszínén, és mit nem
A szeparatisták kegyén múlik egyelőre, mit lehet vizsgálni a tragédia helyszínén, és mit nem
Maxim Zmeyev / Reuters

Frans Timmermans holland külügyminiszter szombaton az ukrán elnököt, Petro Porosenkót kérte fel közbelépésre, hogy Hollandia kegyelettel temethesse el a 189 halottját. Dühösek vagyunk – mondta Timmermans.

A pénteken eldördült figyelmeztető lövések tanúsága szerint a szeparatisták teljes ellenőrzést követelnek maguknak a zuhanás helyszíne felett, Az MH17-es fekete dobozának a sorsáról senki nem tud – Andrij Liszenko. az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerint az adatrögzítőt Kijvnek nem küldték el –, de az EBESZ-megfigyelők azt ígérik, minden nap visszamennek, ha kell. 

A Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke, Alekszandr Borodaj szombaton egyébként tagadta, hogy a szeparatisták megállították volna az EBESZ-küldöttséget. Ezt szerinte az ukrán hadsereg egységei tették, és amúgy is – fűzte hozzá –, az EBESZ feladata a helyszínelők munkájának a megfigyelése, és mivel a helyszínelők még nem érkeztek meg, a küldöttségnek kevés keresnivalója lehetett a környéken.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.