galéria megtekintése

Biztonsági kockázat a korrupció

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 11. számában
jelent meg.

Hargitai Miklós, Poór Csaba
Népszabadság

A Roszatomnál politikai indítékokat sejtenek amögött, hogy az Egyesült Államokban a közelmúltban őrizetbe vették az orosz állami atomenergetikai konzorcium egyik leányvállalatának amerikai cégvezetőjét korrupció gyanújával. Bármi is a mostani eset tényleges oka, a Roszatom korrupciós ügyeinek könyvtárnyi irodalma van.

A Roszatom építi az egyik finnoroszági atomerőművet
A Roszatom építi az egyik finnországi atomerőművet
Aira Vehaskari / AFP

Az urántermékek kereskedelmével foglalkozó, a külpiacokon Tenex márkanév alatt működő a Tyehsznabekszport amerikai vállalatát, a Tenamot igazgató Vagyim Mikerint azzal gyanúsítják, hogy 1,7 millió dollár kenőpénz fejében adott 33 millió dolláros szállítási megrendelést egy amerikai társaságnak. További információt kérnek az ügyről Washingtontól – idézte a Roszatom szóvivőjét, Szergej Novikovot a TASZSZ orosz hírügynökség, amely azt is hangoztatja, hogy Mikerint olyan cselekményekkel gyanúsítják az USA-ban, amelyekkel voltaképpen a saját anyavállalatának (vagyis a Roszatomnak) okozhatott kárt.

Az ügy nem egyedi, és nem is számít ritkaságnak. 2012-ben az oroszországi Szövetségi Biztonsági Szolgálat letartóztatta Szergej Sutovot, a Roszatom reaktorberendezéseket gyártó leánycégének vezetőjét azzal a váddal, hogy a vállalat rendszeresen az előírtnál alacsonyabb minőségű, olcsó alkatrészeket épített be az általa szerelt reaktorokba, az árkülönbséget pedig zsebre tette. Hogy pontosan mely atomerőműveket érintette a rendkívül súlyos biztonsági kockázatokat felvető csalás, az máig nem derült ki, az viszont tudható, hogy az üzem Oroszország, India, Bulgária, Irán és Kína területén is részt vett az adott időszakban reaktorszerelési munkálatokban.

 

Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója most mindenesetre a nemzetközi atomenergetikai piac politikai befolyásolására panaszkodik. A moszkvai Atomex fórumon – a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint – arról beszélt, hogy az orosz cégcsoportnak Európában „tisztességtelen, sőt szemtelen konkurenciával”, olyan módszerekkel kell megküzdenie, amelyek még a megbízhatóság és a referenciák elsődlegességével sem törődnek. Szavai szerint a Roszatom partnereire nyomást gyakorolnak, hogy mondjanak le a közös programokról. Példaként a Finnországba az orosz cég részvételével tervezett Hanhikivi–1 atomerőmű ügyét idézte, mondván: Helsinkiben kormánytagok fenyegetőztek lemondással arra az esetre, ha a projekt jóváhagyást kap. Szavai szerint a versenytársak „politikai csomagolásban” valójában gazdasági kérdéseket akarnak megoldani, és a Roszatomnak a nemzetközi tendereken nem elegendő két százalékkal a konkurensek alá kínálnia, hanem a győzelemhez 10-15 százalékkal kell olcsóbbnak lennie.

Az árleszorítást ugyanakkor megnehezítheti, ha a vállalat forrásai elapadnak. Noha a nyugati szankciók formálisan nem érintik az atomenergetikát, Nyikolaj Szolomon, a Roszatom első vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy az ázsiai tőkepiacokon is keresnek hitelforrásokat a külföldi beruházásaik (így valószínűsíthetően például a paksi bővítés) finanszírozásához. Még ebben az évben megkezdik a lehetőségek felmérését – közölte, és arról is beszámolt, hogy a Roszatom részesedni szeretne a nemzeti jóléti alapban összegyűlt pénzből is. A magas olajárak idején az olaj- és gázbevételből felhalmozott állami alapban a moszkvai pénzügyi tárca adatai szerint október elsején csaknem 3280 milliárd rubel, azaz több mint 83 milliárd dollár volt, de ebből egyedül a Rosznyefty olajtársaság több mint 2000 milliárdra pályázik, és a Roszatom mellett olyan társaságok is számítanak onnan támogatásra, mint az orosz vasúttársaság vagy a földgázkitermelésben érdekelt Novatek.

A Greenpeace szerint az orosz vezetők a biztonság rovására szereznek jelentős magánprofitot

A Greenpeace múlt hónapban megjelent tanulmánya (A Roszatom kockázatai) szerint az orosz atomenergetikai és hadászati vállalatbirodalom háza táján igen gyakoriak a hasonló típusú korrupciós ügyek, amelyek lényege, hogy a megfelelő pozícióban lévő vezetők a minőség és a nukleáris biztonság rovására érnek el jelentős magánprofitot. Az említett jelentés is tartalmazza, hogy 2009 és 2012 között a vállalat 68 felső és 208 középvezetője került korrupciógyanúba. Ez azonban nyilvánvalóan csupán a jéghegy csúcsa, a szervezet átláthatatlan működése úgyszólván garancia rá, hogy a visszaélések többsége ne derüljön ki. A Roszatomot az orosz elnök és az orosz kormány irányítja, a vezérigazgatót és a vállalat felügyelőbizottságának összes tagját közvetlenül az elnök nevezi ki, a cég a kiadásaira, vagyonfelhasználására vonatkozó adatait nem köteles közzétenni, a vezérigazgató pedig a pénzügyeken túl is jogosult bármely adat vagy információ államtitokká minősítésére.

Az említett tanulmány szerint a minőségi kompromisszumok mellett jellemző pénzkiszivattyúzási módnak számít az eredetileg szerződött költségek és a határidők túllépése is, ami a Greenpeace által az utóbbi évtizedben vizsgált összes Roszatom-projektnél előfordult. A csúszás oka igen gyakran az alacsony minőségű anyagok és részegységek beépítése – a kínai Tianwan atomerőmű Roszatom-kivitelezésű reaktorainak mindegyike két-két évet késett, mert az ellenőrök több mint 3000 esetben jeleztek minőségi kifogást. A finnországi Olkiluotónál a 3,2 milliárd eurós vállalási ár helyett – többszöri kényszerű visszabontás után – most 8,5 milliárd eurónál tartanak. De említhetünk magyar példákat is. A két tervezett paksi reaktor költségét az MVM 2009-ben 3–5 milliárd euróra becsülte, most viszont a magyar állam nettó 10 milliárdos áron (plusz 20 százalék magyar önrész) kötött megállapodást a beruházásról. Tanulságos eset a 2003-as paksi üzemzavar utáni mentesítés ügye is: a Roszatom leánycége a „legolcsóbb és leggyorsabb” ajánlattal nyert, ám a másfél évre jósolt kárelhárításból 11 év lett, a költségeket pedig a magyar kormány titkosította. (H. M.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.