galéria megtekintése

Ciprasz időzítésben már biztosan jó

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 22. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Mára már kormánylistát ígér a vasárnapi görög választás győztese. Alekszisz Ciprasz kapott egy újabb esélyt a választóktól, az EU pedig a stabilitásban reménykedik. Eközben a menekültválság megoldását is követelik tőle.

Ötfős többsége lesz a görög parlamentben a régi-új koalíciónak, amelyet a választások győztese, a baloldali Sziriza párt (35,5 százalék) és a konzervatív-nacionalista Független Görögök (ANEL) alakíthat meg. A görög és külföldi elemzők egybehangzóan állítják: Alekszisz Ciprasz ugyan szakított korábbi erősen megszorításellenes politikájával, és nem tudott alapvetően különböző programmal előállni, mint ellenzékbe szorult jobbközép ellenfele, az Új Demokrácia (ND). Ám a választók a megdöbbentő fordulatai ellenére még mindig hitelesebb politikusnak tartják, mint a korábbi pártoligarchákat.

Ciprasz programja nem sokban különbözött az ellenzékétől
Ciprasz programja nem sokban különbözött az ellenzékétől
Michalis Karagiannis / Reuters

Ciprasz kiváló szónok, és feltehetően elhiszik neki a görögök, hogy képes enyhíteni a hitelezők még júliusban elfogadott kemény feltételein. Utóbbinak megfelelően az új kormány első feladata – cserébe egy hárommilliárd eurós átutalásért – a 2015-ös költségvetés revíziója komoly adó- és nyugdíjreformok bevezetésével. A kormánynak decemberig be kell fejeznie a bankok feltőkésítését is és meg kell szüntetnie a nyáron a totális bankcsőd elkerülésére bevezetett tőkeellenőrzését is, írta a Guardian. Emellett privatizálnia kell az állami vállalatok és az állami tulajdon tekintélyes részét is. „Folytatjuk a tárgyalásokat, a legfontosabb csata az adósság kérdése lesz” – mondta a Reutersnek a győztes párt egyik vezetője.

 

A görögök tehát anélkül adtak bizalmat Ciprasznak, hogy az előző hónapokban a szólamokon és ígéreteken kívül bármit is kaptak volna. Jellemző a győzelmi beszédének egy bekezdése, mely szerint „ma Európában Görögország és a görög nép az ellenállás és a méltóság szinonimájává lett. Ezt a harcot együtt folytatjuk.” Ám ezután arra figyelmeztetett, hogy „lesznek még nehézségek, mert a válságtól varázslattal nem szabadulhatunk meg, ehhez kemény munka kell.”

A görögök egyelőre bíznak a 41 éves politikusban, tábora megerősödött. Az őt baloldalról támadó pártbeli kritikusai be sem jutottak a parlamentbe, s a Sziriza így is alig kevesebb mandátumot kapott, mint januárban. A görög állapotok egyik hazai megfigyelője, Pogátsa Zoltán közgazdász tegnapi blogbejegyzésében azt írta, „Ciprasz továbbra is messze a legkarizmatikusabb politikus a mezőnyben. Szavazói nagy része úgy ítélte meg, hogy derekasan küzdött, de az unió megzsarolta (ebben speciel igazuk is van), nem volt más választása (ebben nincs, le kellett volna mondania), Ciprasz jól időzítette a választásokat, a megszorító politika tényleges hatása még nem érvényesülhetett. A Sziriza még mindig az egyetlen tiszta párt.”

A görög parlamentbe csupán két olyan párt jutott be, amely EU-ellenes és az euró elhagyását hirdeti. Az egyik a Görög Kommunista Párt (KKE), a másik a neonáci Arany Hajnal. Utóbbi kevesebb szavazatot kapott, mint januárban, de az alacsonyabb részvétel miatt megőrizte harmadik helyét. Az Ekathemerini portál szerint az országosan 7 százalékot kapott pártra a munkanélküliek 16 százaléka szavazott. Az idegenellenes párt növelte befolyását a török partvidékkel szembeni Dodekanezosz szigetvilágban is, ahová a legtöbb menekülő érkezik.

Menekültek és megszorítások

Egyes politikai elemzők szerint a görög kormány a menekültáradat megállításának ígéretével érne el jobb pozíciókat az adósságtárgyaláson. A kormány január óta nem változtatott elődei politikáján, Görögország átjáróházzá változott, és a hatóságok szállítják a migránsokat északi határaihoz. Igaz, korábban az a vád érte a görögöket, hogy az országban lévő menekülteket embertelen körülmények közé kényszerítik. A magyar kritikákra legutóbb az athéni külügyminisztérium szóvivője reagált azzal, hogy ők „nem tartják EU-tagállamhoz méltónak, ha háborús áldozatokat erőszakkal, őrjáratokkal fogadnak és a Balkán-háborúk aknamezőire terelik”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.