galéria megtekintése

Bemelegítés 70 napos csatával

0 komment


Dési András

Össznépi erőfeszítéssel készül Észak-Korea az uralkodó állampárt kongresszusára. Legutóbb ilyen eseményt 1980-ban rendeztek. A hatalmas felhajtás azt jelzi, hogy a pártapparátus erősödik a hatalmat eddig birtokló néphadsereggel szemben.

Phenjan utcáit színesbe öltöztették, a közvilágítást is bekapcsolták. A tévéhíradók mutatják a sűrű tömegben érkező, a vasútállomáson vastapssal fogadott küldötteket. Mindenütt hatalmas transzparensek, amelyek a 70 napos csatát dicsőítik. A Koreai Munkapárt pénteken kezdődő hetedik kongresszusát megelőző össznépi erőfeszítést, munkaversenysikereket, amelyekkel a kommunista ideológiát a primitív piacgazdasággal és monarchisztikus elemekkel elegyítő Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) készül a nagy eseményre.

Rendőrnő a kongresszusra készülő Phenjanban
Damir Sagolj / Reuters

Utoljára 1980-ban rendeztek pártkongresszust a 23 millió lakosú kelet-ázsiai országban, akkor a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un még nem is élt. Idén decemberben lesz öt éve, hogy az ifjú Kim hatalomra került, vagyis mérleget lehet vonni az eltelt félévtizedről. – Nincs kétségem afelől, hogy több napon át sikerjelentések sorozatát kürtölik majd világgá. A gazdasági fellendülés, a gyarapodás mellett arról, hogy két kísérleti atomrobbantást, továbbá számos ballisztikus rakétakísérletet hajtottak végre. Arról persze hallgatni fognak, hogy a kardcsörtetéssel nem tudták kizsarolni az Egyesült Államoktól a közvetlen tárgyalásokat – mondta lapunknak Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője.

 

A 36 éves pártkongresszusszünetet a szakértő a pártapparátus és a néphadsereg közötti hatalmi küzdelemmel magyarázza. A dinasztiaalapító Kim Ir Szen (1912–1994) idején a pártapparátus, fia, Kim Dzsong Il (1942–2011) regnálása alatt viszont a hadsereg volt a meghatározó. A Kim marsallnak is hívott jelenlegi „uralkodó” megint a pártot, s generációváltással főleg a fiatalabb kádereket hozza kedvezőbb helyzetbe. „Tisztogatások” persze a néphadseregben is előfordulnak, ott elsősorban a bűnbaknak kikiáltott tábornokokat likvidálják. Elrettentésül a kivégzéshez légvédelmi ágyút is használnak.

Csoma Mózes

Csoma Mózes szerint a rezsim az elmúlt években komoly pénzeket költött Phenjan bizonyos részeinek modernizálására, üvegpalotákat, szolgáltatóházakat húztak fel. Ez utóbbiakban étterem, szauna, sőt bowlingpálya is működik. Igaz, nem az átlagembereknek, hanem a jó 50 ezer fős nómenklatúrának és családjaiknak. Nekik gyakran a feketekereskedelemből és a virágzó csempészetből van pénzük. A hatóságok továbbra is engedik a szabadtéri piacokat, ahol az élelmiszerek mellett főleg Kínából származó, csempészhálózatok által importált fogyasztási cikkek kaphatók.

A kutató úgy látja, hogy a Kim-rendszer ördögi körben mozog. Miközben szeretne még több európai befektetőt, még több európai és persze kínai turistát fogadni, a háborús propagandával és a nukleáris programmal inkább elriaszt, mint vonz. A nyitást az is nehezíti, hogy a hatalmon lévők tisztában vannak vele: ha túl messze mennek, elveszíthetik a kontrollt. Ha a társadalom többsége megtudja az igazságot a külvilágról, így például arról, hogy a propagandagépezet által a „ragadozó tőkés kizsákmányolás igájában nyögő” Dél-Koreában valójában milyen az élet, Északon az egész rezsim legitimitása porladhat szét.

Mindent ellopnak, amit csak tudnak

Bár az észak-koreai szocializmus számára hivatalosan nem létezik a bűnözés, a csempészet, a feketekereskedelem mellett igen gyakoriak a vagyon elleni bűncselekmények. – Utóbbiakról már az 1960-as évekből származó magyar külügyi jelentésekben is olvastam. A lopások, rablások, a parasztok kifosztása főleg az 1990-es évek közepén, a nagy éhínség idején volt gyakori. Az elkövetők között sokszor bukkantak fel a laktanyákból kiszökő katonák. Útjaim során láttam, ahogy a parasztok vidéken éjszakára kivonultak a kis háztáji parcellájukra, hogy így védjék meg például a kukoricatermésüket a dézsmálóktól – mesélte Csoma Mózes. A Korea-szakértő szerint a KNDK-ban nincsenek olyan szervezett bűnözői csoportok, mint a kínai triádok. Ugyanakkor a hatalom csúcsain lévők például azzal tömik meg a zsebeiket, hogy a halászati jogokat eladják, átjátsszák fizetőképes kínai partnereknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.