galéria megtekintése

Belgrádban is csíp a röszkei könnygáz

13 komment

Fehér Rózsa

Tiltakozó jegyzéket küldött Szerbia szerda este Magyarországnak azért, mert a magyar hatóságok szerb területen is könnygázt vetettek be, de így reagált a szerb kormány arra is, hogy a magyar rendőrök rátámadtak a Szerbiai RTV újságíróira.

A szerb külügyminisztérium szerint a két ország baráti kapcsolatokat ápol, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezeket ilyen válságos helyzetben is megőrizzék; mégis meglehetősen nagy változás ez ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt még korábban soha nem tapasztalt, kiváló kapcsolatokról beszéltek szerb és magyar politikusok.

Fotó: Reuters

Alekszandar Vucsics nemrégiben a Bécsben megrendezett Balkán-csúcson kelt ki azok ellen, akik falakat húznak föl határaikon, ahelyett, hogy példát vennének a szerb vezetésről, majd a Twitteren jelentette be, hogy Szerbia kész befogadni meghatározott számú menekültet, mert a szerbek „európaibbak egyes európaiaknál”.

 

A szerbiai kormány túlzott buzgalommal igyekszik mindent megtenni Brüsszel jóindulatáért, de a migrációs hullám és a feszültség növekedése könnyen hozhat fordulatot, hiszen a muszlim terrorizmus mindig is „hasznos” közhangulat-formáló toposz volt Szerbiában.

A miniszterelnök nyitottságát már most sem osztja mindenki Szerbiában, még koalíciós partnerei is szólóznak olykor ebben a témában. Közöttük volt például a rasszista és diszkriminatív kijelentés vádjával feljelentett Bimbó Mihály VMSZ-es magyarkanizsai polgármester is, Pásztor Bálint VMSZ-es köztársasági képviselő menekültekre vonatkozó, ellenzékiek szerint ugyancsak kirekesztőnek minősített kijelentését pedig a Szerb Haladó Párt a magyar–szerb jó viszonyokra való tekintettel puszta félreértésnek titulálta.

Mindketten a menekültek okoztak anyagi károkra és feszültségekre hívták fel a figyelmet, ugyanis a magyar határzár miatt a főleg magyarok lakta Észak-Bácskában továbbra is rendkívüli helyzetre és újabb befogadóállomások építésére készülnek, miközben a szerb kormány ezidáig jóformán semmiféle anyagi támogatást nem nyújtott a VMSZ vezette magyar önkormányzatoknak. 

Fotó: Reuters

A máskor rendkívül beszédes, a kerítésépítést korábban Szerbia számára is jónak tartó Pásztor István VMSZ-elnök most jobbára hallgat, újságírók firtatására mindössze annyit válaszolt: nem mondta ő soha azt, hogy a tisztességes polgárokat nem fogja zavarni a kerítés, csak azt, hogy a törvénytisztelő emberek életére ennek nem lesz hatása...

Pásztor szűkszavúsága érthető: mostanság nehéz egyformán jól szolgálni Budapestet és Belgrádot is. A racionális kisebbségi vezetőnek ez azért eddig igencsak flottul ment: jó kapcsolatokat ápol(t) a mindenkori magyarországi kormánnyal, és Belgrádban is jól helyezkedett. Vajdaságban még ugyan a Demokrata Párt vezette hatalmi koalíció tagja, de szinte bizonyosra vehető, hogy a következő választásokon Pásztorék a tartományban is Vucsics mellé állnak.

Erre nem is kell már sokat várni, a szakértők azon spekulálnak, hogy már decemberben megtartják-e az önkormányzati és az előrehozott tartományi választásokat, vagy csak áprilisban kerül erre sor, és hogy Vucsics hozzácsapja-e ezekhez a parlamenti választásokat is.

Erre egyébként semmi oka nincs: se politikai, se alkotmányos, se bizalmi válságról nem lehet beszélni, de jól meg lehetne támasztani vele a helyenként meggyengült önkormányzati és tartományi jelölteket. Ha Vucsics úgy dönt, hogy minden józan rezon ellenére parlamenti választások is lesznek, Szerbia polgárai négy év alatt harmadszor választanak majd új szkupstinát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.