galéria megtekintése

Szerb választás: Belgrádban biztos a befutó

0 komment

Fehér Rózsa
NOL

Két évvel ezelőtt Szerbia elég nagy bizonytalansággal vágott bele a választási kampányba, a győztesre akkor senki sem mert volna nagy tétben fogadni. A mostani forgatókönyv ehhez képest unalmas és kiszámítható: a választások abszolút nyertese a Szerb Haladó Párt lesz. A kérdés csupán az, milyen fölénnyel nyer, kik lesznek a koalíciós partnerei, illetve hogy a haladóknak sikerül-e végre bevenniük Belgrád várát is. Március 16., az előrehozott országgyűlési választások napja ugyanis egybeesik a rendkívüli fővárosi helyhatósági választások időpontjával.

Az országos választások egyik leghangzatosabb ígérete éppen Belgrádhoz kapcsolódik, a héten a cannes-i ingatlanvásáron mutatták be a nagy nyilvánosságnak a Belgrád a vízen elnevezésű grandiózus projektet. A Száva folyó partján a Burdzs Kalifa projektfejlesztője, Mohamed Ali ­Rashid Abbar építené meg a „belgrádi Manhattant", a hárommilliárd dollárt érő modern lakó- és üzleti negyedet.

Szabó Barnabás / Népszabadság

 

De feltűnő, döbbenetes épülete most is van a szerb fővárosnak: az 1999-ben lebombázott hadügyminiszté­rium kiégett és kibelezett háborús mementóként emlékezteti a belgrádiakat arra, hogy a 78 napig tartó, az akkor még Szerbiá­ból és Montenegróból álló Jugoszláv Szövetségi Köztársaság elleni légitámadásokban legalább 2500-an vesztették életüket. Már­cius 24-én éppen 15 éve lesz annak, hogy az első bomba lehullott Szer­biára.

Ez a választás egyébként a többpárti rendszer bevezetése óta sorrendben a tizedik lesz Szerbiában, és hetedik alkalommal kerül sor rendkívüli választásokra – szóval ez errefelé egyáltalán nem számít rendkívüli eseménynek. Az országos választási listán 19 párt, koalíció és polgári csoportosulás indul, néhány ritka kivételtől eltekintve mindegyikük szemérmetlenül udvarol a biztos befutónak.

A mindennapi életben alig esik szó a választásokról, kevés szavazópolgár tudja, miért és mire is voksol vasárnap. Errefelé ez nem is annyira fontos: tiszta ideológiai értékrend híján a szerb szavazó általában nem valamire, hanem valakire – mindenekelőtt a győztesre – szavaz.

Szabó Barnabás / Népszabadság

A választások kiírásának formális oka nem volt, de tény, hogy két évvel ezelőtt természetellenes helyzet állt elő, amikor a kormány nem a legerősebb párt körül alakult meg. Számítani lehetett arra, hogy abban a pillanatban, amint a kormány fel tud mutatni valami kézzelfogható eredményt, meglovagolja a sikert, márpedig mostanra aláírták a Belgrád és Pristina kapcsolatát rendező brüsszeli megállapodást, és megkezdték az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat, ami igazán lefegyverző választási muníció.

A Szerb Haladó Párt támogatottsága a két évvel ezelőttihez képest megduplázódott és meghaladja a 40 százalékot, Alekszandar Vucsics pártelnök és kormányfő-helyettes népszerűsége pedig 64 százalék körül alakul. Ez feltehetőleg a korrupció és szervezett bűnözés elleni (marketing)küzdelmének tudható be: két volt demokrata párti miniszter mellett Szerbia első számú mágnása, Miroszlav Miskovics is rács mögé került. Az „érinthetetlenek" letartóztatása sokakat lenyűgözött, pedig bírósági ítélet még egyik ügyben sem született. Szer­biában egyébként is több az elévült (kényes) ügy, mint a kihirdetett bírósági ítélet.

Sokan gondolják úgy, hogy a mély gazdasági válsággal küzdő országnak ilyen tettre kész vezetőre van szüksége. A 7,1 millió lakosú Szerbiában 800 ezren dolgoznak az állami és 900 ezren a magánszektorban, előbbiben harminc százalékkal magasabb átlagbérért, mint a versenyszférában. Minden egyes foglalkoztatott egy-egy nyugdíjast tart el – ezt a terhet hosszú távon a nyugdíjrendszer nem tudja elviselni.

Szabó Barnabás / Népszabadság

Milan Csulibrk gazdasági szakértő a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a szerb gazdaság 25 éve vár a reformokra, és ha az új kormány egy-két hónapon belül nem vág bele ezek végrehajtásába, a halogatásnak drámai következményei lesznek: az eladósodás, a külkereskedelmi deficit, a fizetési mérleghiány tovább növekszik és veszélybe kerül az ország devizatartaléka. – Az új kormány első feladata az irreális költségvetés módosítása lesz. A kiadásokat egyszer s mindenkorra össze kell hangolni a szerb gazdaság valós lehetőségeivel. Eddig ezt egyetlen kormány sem tette meg, és ha most sem kerül rá sor, akkor ellenőrzés nélkül, spontán módon fog lezajlani ez a folyamat, más szóval az infláció fogja elértékteleníteni a pénzünket – állítja.

Pedig a szerbiai átlagpolgár most sem él nagy lábon: a nettó átlagbér 38 ezer dinár (100 ezer forint), a minimálbér pedig az egyik legalacsonyabb a térségben, mind­össze 21 ezer dinárt (56 ezer forintot) tesz ki – ilyen fizetéssel egy kiló csontos sertéshúsért több mint három órát kell gürcölni Szerbiában. A lakosság jó részét az egyre terjedő szürkegazdaság tartja víz felett. A gazdaságnak legalább a harminc, egyesek szerint akár az ötven százaléka is ebbe a tartományba esik.

– Szerbiában a foglalkoztatásban nem a rátermettség, hanem a politikai alkalmasság a fő szempont, még a privát szektorban is. A politikusaink csak a zavarosban tudnak halászni, ezért bárki legyen is hatalmon, rend itt belülről fakadóan soha nem lesz. Lényegi változást csupán az EU kényszeríthet Szerbiára – ért egyet a kérdésben Anna és Alekszandar. A lány újságírást tanul, Alekszandar egy helyi civil ifjúsági szervezet vezetője, mindketten itthon, ráadásul vidéki szülővárosukban szeretnének érvényesülni, de nincs jó véleményük a szerbiai politikusokról. Idealizmusuk kissé megkopott, már nem hisznek abban, hogy pártkönyvecske nélkül is kaphatnak munkalehetőséget. Nekik a munkahelyért a párttagság túl nagy ár lenne, ezért ha minden kötél szakad, egy-két éven belül ők is elmennek külföldre. Becslések szerint 1990 óta minimum 40 ezer felsőfokú végzettségű fiatal hagyta el Szerbiát. A munkanélküliség 29 százalékos, az itthon maradt fiataloknak a fele állásra vár.

Szabó Barnabás / Népszabadság

Dinko Gruhonyics újságíró, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények tényeinek a feltárására létrehozott bizottság (REKOM) tagja szerint a fiatalok nemcsak a kilátástalan gazdasági helyzet és a bizonytalan jövő miatt mennek külföldre, hanem ­annak a társadalomnak az erkölcsi torzsága miatt is, amelyben nincs egészséges verseny, és csak a talpnyaló párttagok kapnak esélyt. Beszédes adat: míg a 23 milliós Jugoszláviában egymillió párttag volt, addig a többpártrendszerű, kis Szerbiában kétmillió párttagot tartanak nyilván – sokuk zsebében egyszerre több pártkönyvecske is lapul.

– Az elmúlt 25 évben civilizációs hanyatlás tanúi vagyunk ebben az országban, ami a végzetes, militáns, nacionalista politika következménye. Irracionális, társadalmi és történelmi ellentmondásokkal terhelt, bonyolult társadalom a miénk, amelyet nem lehet pacifikálni a történtekért felelős szocialisták és a haladókká avanzsált radikálisok politikai rehabilitálásával. Beszélni kell a 90-es évekről, és fel kell hagyni azzal a retorikával, hogy ártatlanok vagyunk, mert a szőnyeg alá söpört problémák ismét robbanáshoz vezethetnek – mondja a riporter.

Gruhonyics arról beszél, hogy társadalmi ébredés tanúi vagyunk a régióban, és Bosznia-Hercegovinához hasonlóan Szerbiában is sor kerülhet a manipuláltak, a kisemmizettek lázadására. – Sok a jogfosztott és a „láthatatlan" ember, ilyenek pél­dául a traumatizált, elégedetlen háborús veteránok, akikről Szerbia nem hajlandó tudomást venni. A mintegy 800 ezer háborús veterán mellett Szerbiában csaknem 600 ezer ugyancsak traumatizált menekült van, és Szerbia őket is szégyelli. De a háború és az elszigeteltség évei ­miatt az őslakosság is súlyos sérüléseket élt át.

A koszovói kérdést végül azoknak a politikusoknak – Dacsicsnak, Milosevics volt szóvivőjének, és Vucsicsnak, a hágai ítéletre váró Seselj vajda egykori elvbarátjának – kellett megoldaniuk, akiknek szerepük volt a probléma kialakulásában, és Gruhonyics szerint ők a teljes „kapitulá­ciót" is alá fogják írni. – A következő, ennél sokkal nagyobb megoldandó probléma a Balkánon Bosznia-Hercegovina lesz, mert a daytoni megállapodás deklaratív elfogadása hamis fogadalom a szerbek és a horvátok részéről. A háború okai – elsősorban Szerbia és Horvátország imperializmusa – ma is léteznek. Az Európai Unió­nak – mint mondja – a csatlakozási tárgyalások során nyomást kell gyakorolnia Szer­biára ebben a kérdésben.

Gruhonyics megítélése szerint, bár deklaratíve egyik országban sincs na­cionalista kormány hatalmon, a nacionalizmus mégis erősen jelen van ezekben a társadalmakban. Pedig a nacionalizmus már eddig is rengeteg áldozatot szedett, 12 ezer, a kilencvenes években eltűnt emberről ma sem tudni, hol nyugszik. A REKOM tagjai szerint csak úgy lehet megnyugtatóan lezárni a történelemnek ezt a fejezetét, és elejét venni a manipulatív számháborúnak, a sebek feltépésének, ha minden érintett ország aktívan hozzájárul a munkához, és nyilvántartásba veszik az összes halott és eltűnt személyt. Ez persze cseppet sem könnyű, hiszen még mindig sokan vannak hatalmon azon politikusok közül, akiket közvetlen felelősség terhel a történtekért.

Szabó Barnabás / Népszabadság

Erről persze Szerbiában senki sem beszél. A lagymatag kampány hajrájában a kormány tagjai alapköveket helyeztek el, és „szalagavatókat" tartottak, egyik csatlósuk, a Szerb Megújhodási Mozgalom tagjai tömeggyűlésen emlékeztek az első, ­1991-es Milosevics elleni tömegdemonstrációra, a szélsőséges Dveri hívei a „sajtómegszállás" ellen tüntettek, a reformokat szorgalmazó, ezért megbuktatott gazdasági miniszter, Zoran Radulovics által vezetett lista szimpatizánsai pedig a párthovatartozás alapján történő foglalkoztatás ellen és a befektetési szerződések nyilvánosságra hozásáért vonultak a kormány épülete elé.

A Szerb Haladó Párt nehéztüzérség nélkül is biztosra megy, de egyelőre rejtély, hogy a mellékszereplőknek miként oszt majd kegyéből a győztes. Ha március 16. után nem áll fel egy olyan csapat, amely akár arra is kész, hogy az átfogó szerkezeti változások végrehajtása miatt elveszítse a következő választásokat, Szerbia a tönk szélére kerül. Vucsics azt ígéri, hogy a választások után – megfelelő támogatottság esetén – teljes gőzzel beindulnak a reformok, és június 30-ig húsz reformtörvény kerül a parlament elé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.