galéria megtekintése

Most kiderül, béna kacsa lesz-e Obama

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 05. számában
jelent meg.


Kőműves Anita, Washington
Népszabadság

A héten ismét felpörögnek a politikai események Amerikában. Barack Obama elnök vasárnap tért vissza kéthetes vakációjáról, és szerdán nyakába veszi az országot, hogy ismertesse elképzeléseit. Kedden pedig először ül össze a november elején megválasztott, immár republikánus többségű kongresszus.

A washingtoni képviselőház eddig is a Republikánus Párt kezében volt, de mostantól – a múlt novemberi választások eredményeképpen – már a törvényhozás felsőházában, a szenátusban is többsége lesz. A demokrata párti elnök és a republikánus kongresszus márpedig azonnal egymásnak feszül majd. Barack Obama igyekszik bebizonyítani, hogy elnöksége utolsó két évében sem válik „béna kacsává”, és képes kézzelfogható eredményeket elérni. És mivel már többször nem indulhat a Fehér Házért, egyik legfontosabb célja történelmi örökségének építése lesz.

A héten tér vissza az élet a Capitoliumra, amelyet  egészében a republikánusok uralnak
A héten tér vissza az élet a Capitoliumra, amelyet egészében a republikánusok uralnak
Jim Lo Scalzo / MTI/EPA

A republikánusok pedig azt próbálják majd bebizonyítani, hogy képesek egyébre is, mint hogy nemet mondjanak a demokrata javaslatokra. Az elmúlt években a kongresszus olyan kevés törvényt tudott elfogadni a politikai ellentétek miatt, hogy népszerűsége ritkán látott mélységekbe zuhant. A RealClearPolitics összesítéséből az derül ki: az amerikaiak 14 százaléka szerint végzi jól a munkáját a kongresszus, míg 76 százaléka szerint nem.

 

„Szerintem a republikánusok többsége belátja, hogy felelősségteljesen kell kormányoznunk” – mondta a The Washington Postnak John McCain arizonai szenátor. – Meg kell mutatnunk, hogy gyakorlatias párt vagyunk, és szerintem ennek hatása lesz arra is, hogy 2016-ban sikerül-e republikánus elnököt választani” – tette hozzá. Az eskütételekkel és a beiktatásokkal teli első nap után a republikánusok azonnal a legnagyobb témákat veszik majd elő. Terítékre kerül Obama egészségbiztosítási törvénye, a veteránok ügye, a belbiztonsági minisztérium finanszírozása és az energiapolitika is.

Mitch McConnell, a szenátus új, republikánus vezetője azt mondta, vissza akar térni ahhoz a hagyományhoz, hogy a szenátus széles körű vitát folytasson a legfontosabb kérdésekről mindkét párt bevonásával. Az első ilyen az Egyesült Államok energiapolitikájáról szól majd: ezt azzal indítanák el, hogy a szenátus jóváhagyja a Keystone XL olajvezeték megépítését, amely Kanadából szállítana olajat a Mexikói-öbölbe. A republikánusok szerint a vezeték munkahelyeket teremtene, ám Obama vonakodik: a Fehér Ház szerint alaposan meg kell vizsgálni a környezetvédelmi kockázatokat.

Ráadásul a vezeték nem is teremtene sok állandó munkahelyet – állítják ugyancsak az elnök környezetében. Eközben Obama és csapata sem akarja, hogy csak a republikánusok legyenek reflektorfényben. Az elnök már szerdán országjárásra indul: ennek során a január 20-i évértékelő beszéde egyes elemeit fogja ismertetni. A The New York Times szerint ezek között lesznek törvényjavaslatok és elnöki rendeletek is egyebek közt a felsőoktatás, a lakhatás és a munkanélküliség témájában.

Obama a balján Mc Connellel júliusban. Most már a közbeszéd dominálása a tét
Obama a balján McConnellel júliusban. Most már a közbeszéd dominálása a tét
Larry Downing / Reuters

A Fehér Ház közleménye szerint az elnök olyan konkrét lépéseket akar tenni, amelyek segítenek abban, hogy a középosztály és a szegények is részesüljenek a gazdasági fellendülésből. Az amerikai gazdaság a számok alapján ugyanis jól teljesít. Mint a Post emlékeztet: a GDP tavaly, a harmadik negyedévben öt százalékkal nőtt, a tőzsdeindexek felfelé ívelnek, a munkanélküliség pedig a válság előtti szintre esett vissza. Ám a fellendülésből épp a rászorulók nem éreznek sokat, ami hozzájárult a demokraták novemberi vereségéhez is.

Az elnökök egyébként a beszéd után szoktak körutazást tenni, nem előtte, legalábbis Bill Clinton óta. Obama azonban nem szeretné hagyni, hogy január végéig a republikánusok dominálják a közbeszédet. Feltehetően a decemberi népszerűségi hullámot is meg akarja lovagolni. Akkor elnöki rendelettel leállította illegális bevándorlók millióinak kitoloncolását, széles körű klímavédelmi megállapodást kötött Kínával, és helyreállította a diplomáciai kapcsolatokat Kubával. Politikai elemzők szerint mindez azt mutatja, hogy az elnök a félidős választásokkal együtt járó politikai nyomás elmúltával magához ragadja a kezdeményezést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.