galéria megtekintése

Ballisztikus rakéta a városközpontban

0 komment

NOL

Petro Porosenko ukrán elnök megvádolta Moszkvát, hogy reguláris alakulatainak katonái is részt vesznek a Donyec-medencei harcokban. Az orosz kollégával, Vlagyimir Putyinnal a békéről tárgyalna.

Újra menekültek lettek a harcok áldozatai Kelet-Ukrajnában. A kijevi katonai szóvivő bejelentése szerint három ember, köztük egy gyermek vesztette életét, amikor Luganszk közelében találat érte az autójukat. A kormányerők az oroszbarát lázadókat teszik felelőssé az incidensért, mondván, annak ellenére lőttek a kocsira, hogy azon fehér zászló volt. Egy héten belül ez már a második ilyen eset ebben a régióban. A múlt pénteken 17 ember halt meg, amikor egy menekültkonvojt ért támadás.

A vámkezelésre váró orosz segélykonvoj az ukrán határon
A vámkezelésre váró orosz segélykonvoj az ukrán határon
Alexander Demianchuk / Reuters

A lázadók viszont a hadsereget vádolják azzal, hogy lakott területeket vett tűz alá. Állításuk szerint Donyecket és több elővárosát is lőtték, a közeli Makijivka központjában pedig ballisztikus rakéta csapódott be. Csütörtökön is folytak még a harcok Ilovajszkban, amelynek elfoglalását korábban már bejelentették a kormánycsapatok. Most egy belügyminiszteri tanácsadó azt közölte, hogy az ottani összecsapásokban az eddigi legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az önkéntes belügyi alakulatok, amelyeknek 19 tagja esett el.

A feszültség közepette nehézkesen alakul a több mint egy hete Kelet-Ukrajnába indított orosz segély sorsa is. Noha már szerda este hírül adták, hogy az első kamionok – immár a Nemzetközi Vöröskereszt égisze alatt – átlépték az ukrán határt, valójában csak csütörtök dél körül kezdtek el foglalkozni velük az ukrán vámosok.

 

Petro Porosenko ukrán államfő internetes honlapján közölte, a Moszkva vezette posztszovjet vámunió jövő kedden esedékes minszki csúcstalálkozóján – ahol várhatóan tárgyal orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal – azt fogja követelni, hogy vonják ki országából a szeparatista harcosokat. Ugyanakkor azt is közölte, hogy a békéről akar megállapodni.

A harcok elől menekülők Sztavropolban
A harcok elől menekülők az oroszországi Sztavropolban
Eduard Korniyenko / Reuters

Porosenko az ENSZ-főtitkárhelyettesével, Jeffrey Feltmannal folytatott megbeszélésén azzal is megvádolta Moszkvát, hogy reguláris alakulatainak katonái is részt vesznek a Donyec-medencei harcokban. Egy újságíró Facebook-bejegyzése alapján híre ment, hogy a fegyveres erők Luhanszk közelében megkaparintottak egy harckocsit, amely állításuk szerint egy pszkovi deszantos egységhez tartozik. Ezt mutatják a benne talált dokumentumok – közölték, az orosz védelmi minisztérium azonban hamisnak nevezte a vádat, egyebek közt arra hivatkozva, hogy az olyan szolgálati okmányokra hivatkozik, amilyenek már öt éve nincsenek használatban az orosz hadseregben.

Kijev a jelek szerint az orosz fenyegetés hangsúlyozásával akarja elérni, hogy katonai támogatást kapjon a szövetségeseitől. Pavlo Klimkin külügyminiszter már másodszor beszélt erről. Mint az MTI beszámolt róla, az Express című kölni lapnak egyebek közt azt mondta, hogy a Nyugatnak ahhoz hasonlóan kellene támogatnia Ukrajnát, ahogyan szélsőséges dzsihadista szervezet, az Iszlám Állam ellen harcoló iraki erőket segíti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.