galéria megtekintése

Azt üzente Brüsszel: a költségvetési vállalásokat teljesítenünk kell

9 komment

Halmai Katalin

A körültekintő költségvetési politikától való jelentős eltérés kockázatainak kivédésére idén a GDP 0,3, jövőre 0,6 százalékának megfelelő fiskális kiigazítást kér Magyarországtól az Európai Bizottság. A szerdán nyilvánosságra hozott ajánlások idén is a szektorális adók csökkentését, a közbeszerzések átláthatóságát és a szociális támogatási rendszer kiterjesztését javasolják Budapestnek.

Azt az üzenetet szeretnénk küldeni Magyarországnak, hogy a költségvetési vállalásait teljesíteni kell. Egyelőre nem látunk okot arra, hogy eljárást indítsunk a költségvetési politikától való jelentős eltérés kockázatai miatt, de éberségre van szükség — mondta Pierre Moscovici pénzügyi biztos az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott országspecifikus ajánlásait ismertetve.

Az uniós „kormány” a tagállamok gazdaságpolitikájának ellenőrzésére kapott széleskörű felhatalmazásával élve évente ajánlásokat tesz a huszonnyolc országnak államháztartási helyzetük, növekedési és munkahelyteremtési stratégiájuk javítására.

Pierre Moscovici pénzügyi biztos költségvetési kiigazítást kért Magyarországtól
Eric Vidal / Reuters

 

A Magyarországról közzétett értékelésben a testület gyakorlatilag megismétli a tavalyi útmutatásait. Továbbra is tart attól, hogy Budapest eltér a középtávú költségvetési pályától, ezért mind az idén, mind jövőre fiskális kiigazítást tart szükségesnek. Ennek mértéke 2016-ban a GDP 0,3, 2017-ben 0,6 százaléka.

Javasolja a szektorális adók további csökkentését, a közbeszerzések átláthatóságának és a pályázati kiírások nyilvánosságának a biztosítását, a szolgáltatási szektor szabályozói környezetének a javítását. A Bizottság szerint a közbeszerzések terén nem csökkent a korrupció kockázata. Számon kéri a kormánytól, hogy ígérete ellenére sem vizsgálta felül a hivatalos bejelentőkről szóló 2013-as törvényt, amely nem biztosítja megfelelő védelmüket megtorlás esetén.

Bár Brüsszel elismeri, hogy a közmunkaprogram hozzájárult a munkanélküliség csökkentéséhez, de továbbra sem tartja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy a közmunkásokat visszasegítse a munkaerőpiacra. Ezért a programban részt vevők teljes foglalkoztatásának az elősegítését javasolja. A Bizottság a szociális támogatásokhoz való hozzáférés kiszélesítését ajánlja, mert az továbbra is korlátozott, a reformok pedig tovább szűkíthetik az igénybe vevők körét.

Ahogy tavaly, úgy idén is szóvá teszi az Európai Bizottság, hogy a roma gyerekek kiszorulnak a minőségi oktatásból, ezért sürgeti a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok fokozottabb bekapcsolását az oktatási rendszerbe.

Az Európai Bizottság ajánlásait a tagállamok pénzügyminiszteri tanácsának kell jóváhagynia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.