galéria megtekintése

Az üzlet mindent felülír, még az egészséget is

A Greenpeace Hollandia megszerzett és nyilvánosságra hozott közel 240 oldalnyi dokumentumot az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokról. Az egyezmény (TTIP) tervezete a korábbi félelmeknél is aggasztóbb: zöld utat ad az üzleti érdekeknek az emberi egészséggel vagy a klímavédelemmel szemben.

A kezünkre játszották a dokumentumokat – a Greenpeace így kommentálta, hogy a környezetvédő szervezetnek miként sikerült megszereznie a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (angol rövidítéssel TTIP) tárgyalásainak 240 oldalnyi dokumentumait. A Greenpeace szerint a 2016. áprilisi helyzetet tükröző anyag valódi, azt bárki letöltheti a ttip-leaks.org honlapról.

Átlátszó TTIP-olvasószoba Berlinben, a Brandenburgi kapunál
Átlátszó TTIP-olvasószoba Berlinben, a Brandenburgi kapunál
Fabrizio Bensch / Reuters

A TTIP-ről 2013 óta tárgyalnak az USA és az EU képviselői között. A zárt ajtók mögötti alkudozást súlyos demokratikus deficit jellemzi: a választók, a civil csoportok, a szakszervezetek, sőt a nemzeti parlamentek ki vannak rekesztve az egyezkedésből, ugyanakkor az ipari lobbicsoportok és egyes óriáscégek naprakész tájékoztatást kapnak, megismerhetik az összes tárgyalási álláspontot, és a kormányok illetékesei kizárólag velük egyeztetnek.

 

A Greenpeace Hollandia által most nyilvánosságra hozott csomag (amely 13 véglegesített fejezetet tartalmaz, kiegészítve a felek megjegyzéseivel) eddig messze a legnagyobb merítés a titkos minősítésű anyagokból. Faiza Oulahsen, a Greenpeace Hollandia kampányfelelőse szerint a szöveg mindenki számára riasztó, aki fontosnak tartja a demokratikus döntéshozatalt, a környezet- vagy fogyasztóvédelmi szabályokat. Az egyezmény elfogadása esetén a jövőben nem lehet az emberek, állatok és növények egészségének és életének védelme, illetve a kimerülő természeti erőforrások megőrzése érdekében kereskedelmi korlátozásokat előírni. A klímavédelem sem lesz elegendő ok a fokozott szén-dioxid-kibocsátást okozó üzemanyagok (például­ az olajhomok) importjának korlátozására.

Kiderül az anyagból, hogy az EU döntéshozói nem mondtak igazat a vállalati szféra részvételének valós dimenzióiról. Minimális beleszólásról beszéltek, miközben világosan látszik: minden szófordulatot aprólékosan egyeztettek velük.

Michael Froman amerikai főképviselő szerint a kiszivárogtatók félreértelmezik a tárgyalási jegyzőkönyveket és félrevezetik a közvéleményt. A TTIP csak erősíteni fogja a fogyasztó-, klíma- és környezetvédelmi előírásokat – hangoztatta. Angela Merkel német kancellár minél gyorsabban szeretné lezárni a tárgyalásokat, ugyanakkor német kormányilletékesek hangoztatták: csak teljesen átlátható szabályozású egyezményre bólintanak rá.

Offenzív érdekeket emleget Szijjártó

2016 elején az USA budapesti és Magyarország washingtoni nagykövete egybehangzóan állította, hogy a magyar kormány már támogatja a TTIP-t. A Párbeszéd Magyarországért kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos magyar álláspontról azt közölte: a kormány csak olyan egyezményt fog támogatni, amely „tükrözi a magyar offenzív érdekeket”, de jelenleg „nem tartanak ott a tárgyalások, hogy érdemben állást kelljen foglalnunk”. (H. M.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.