galéria megtekintése

Az USA szerint gyengül az Iszlám Állam

NOL

Az Iszlám Állam (IS) súlyos veszteségeket szenvedett a hét elején kezdett szíriai légi csapások következtében, de ez önmagában nem elég a szélsőséges szunnita szervezet megsemmisítéséhez – ismerte el Martin Dempsey amerikai tábornok.

Az amerikai légierő gépei Irak fölött.
Az amerikai légierő gépei Irak fölött.

A Pentagonban felszólaló Dempsey először a pozitív fejlemények ismertetésével kezdte: az elmúlt héten az Egyesült Államok vezette koalíció megsemmisítette az Irak és Szíria területén hatalmas területeket ellenőrzése alá vonó szervezet több logisztikai raktárát, így az akciók következtében jelentősen gyengült az IS  – írja a BBC.

A török-szír határnál is folyamatosak a légicsapások. A szíriai Kobane városát körülvevő, és a civileket távozni nem engedő IS állásait pénteken vették célba, ám az Egyesült Államok egyelőre nem nyilatkozott, hogy a koalíció gépei hajtják-e végre a csapásokat. A határ menti város a napokban került középpontba, miután az ott élő kurdok tömegével – becslések szerint 140 ezren – menekültek át Törökországba. 

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
A titkok titka
Vélemény
Zárlat
Vélemény
Erősítés

Dempsey tábornok azonban pénteken elismerte, hogy a folyamatossá vált légicsapások nem elegendőek a győzelemhez, a dzsihádisták visszaszorításához a „politikai megoldás és szárazföldi akció" kombinációja vezethet. Dempsey ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a szárazföldi csapatok jelenléte nem azt jelenti, hogy három évvel az iraki háború lezárása után amerikai katonáknak kellene Szíriában vagy Irakban harcolni.

„Ahhoz, hogy hatékonyan szembe tudjunk nézni azzal, ami ott folyik, és hogy a saját népe is elforduljon az IS-től, ahhoz iraki, kurd és a mérsékelt szíriai ellenzékből álló erőre van szükség" – vázolta fel a lehetséges megoldást a tábornok, aki szerint 15 ezer fős hadseregre volna szükség a sikeres hadművelethez.

A kormány által ledobott hordóbomba pusztította ház Aleppóban. Basár el-Aszad szíriai elnök a légicsapások ellenére folytatja a háborút a szíriai ellenzékkel
A kormány által ledobott hordóbomba pusztította ház Aleppóban. Basár el-Aszad szíriai elnök a légicsapások ellenére folytatja a háborút a szíriai ellenzékkel.
Reuters

A szíriai ellenzék felfegyverzését és kiképzését már jóváhagyták az Egyesült Államokban, a kurd harcosok is már jó ideje kapnak támogatást, a kérdés az, hogy mikor állhat össze egy olyan erő, amely képes szembenézni a kegyetlenségéről elhíresült IS-szel. A légicsapások addig is folytatódnak, a hadsereghez közeli források az AFP-nek úgy nyilatkoztak, hogy folyamatosan záporoznak az égből.

Chuck Hagel védelmi miniszter pedig újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy ezzel nemcsak a szervezet állásait semmisítik meg, de akadályozzák az utóbbi hónapokban gyorsan előrenyomuló szélsőségeseket a szabad mozgásban, és megnehezítik, hogy bármilyen hadműveletet kiterveljenek és véghezvigyenek.

Mint azt korábban megírtuk, pénteken a brit parlament óriási többséggel (524:43) felhatalmazást adott a terrorszervezettel szembeni harcra, valamint az Egyesült Királyság csatlakozására az USA kezdeményezte, és jelenleg is bővülő, mintegy negyven államot tömörítő koalícióhoz. A The Guardian értesülései szerint a brit légicsapások akár vasárnap is megkezdődhetnek.

David Cameron miniszterelnök – összhangban azzal, amit az amerikaiak is mondanak – kijelentette, évekig fog tartani a küzdelem az Iszlám Állammal szemben, és kizárólag légicsapásokkal nem lehet legyűrni a szervezetet.

A Vöröskereszt mindeközben arra figyelmeztetett, hogy a szíriai és iraki légicsapások csak rontanak a már így is katasztrofális humanitárius helyzeten, ezért a genfi székhelyű szervezet arra kérte a koalíció tagjait, hogy kíméljék meg a civileket, és tegyék lehetővé a segélyek célba juttatását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.