galéria megtekintése

„Lefeküdtem Grúziában, felébredtem Dél-Oszétiában”

6 komment

F.G.

Dato Vanishvilit sokk érte, mikor egyik nap kilépett háza ajtaján. Az oroszok szögesdrótot húztak háza elé, és ezzel elvágták őt hazájától. Moszkva lassú bekebelezési terve következtében a grúzok többsége egy idegen országban, Dél-Oszétiában találta magát. Mindeközben a grúz fővárosban, Tbilisziben is egyre erősödnek az oroszbarát hangok.

A Grúziához tartozó Dél-Oszétia 1991-ben, a Szovjetunió összeomlásakor nyilvánította ki függetlenségét, amelyet hivatalosan azóta sem ismertek el külföldön. Dél-Oszétia sosem rejtette véka alá, hogy csatlakozni szeretne Oroszországhoz, Tbiliszi azonban hallani sem akart az északi terület elvesztéséről. Oroszország végül 2008-ban egy kilencnapos háború során megszállta a régiót, mondván Grúzia népirtást hajtott végre az oszétok ellen. A katonák azonban nemcsak déloszét, de grúz területeteket is támadtak.

Az orosz csapatok szögesdrótot húztak ki a déloszét–grúz határnál több faluban, így Khurvaletiben is, ahol a nyolcvanegy éves, gazdaként dolgozó Dato Vanishvili él. Az idős férfi is áldozata a lassú moszkvai tervnek, mely a régió bekebelezésére irányul – írja a Guardian cikke –, miközben burkoltan olyan területeket is elragadnak, amelyek már Grúziához tartoznak.

„Lefeküdtem Grúziában, felébredtem Dél-Oszétiában” – mondta az energikus gazda, aki eleinte elvágta az oroszok által kihúzott drótkerítéseket, de végül tehetetlenül kellett néznie, ahogy a kerítés mellé homokzsákokból építenek lövészállásokat és megfigyelő tornyokat.

 
„Soha többé nem látogathatom meg a lányaimat”

– jegyzi meg Vanishvili, akit az oroszok és az azokat támogató szeparatisták lehet örökre elvágtak családjától. A férfi családja a Grúzia által felügyelt területeken maradt. Az oroszok azt mondták Vanishvilinek, ha átlépi a határt, örökre elveszti otthonát.

A dél-oszétiai államhatárt jelző táblákat nemcsak grúz nyelven, de angolul is kihelyezték. Mivel a térségben kevesen beszélnek angolul, valószínű, hogy a felirat egy szélesebb célközönségnek szól.

Szögesdrót kerítés a határon
David Mdzinarishvili / Reuters

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben megállapodást írt alá Dél-Oszétiában, amely alapján Moszkva ellenőrzi a terület és a határ védelmét. Az oroszok hasonló egyezséget kötöttek a másik szakadár grúz régióval, Abháziával is korábban. Grúziai tisztviselők elítélik az orosz lépést, mondván az de facto annektálja a területet. A regionális megfigyelők sok hasonlóságot látnak az ukrajnai konfliktus és a 2008-as orosz invázió között.

A munkanélküliség miatt sokan az alkoholhoz nyúlnak

„Ami Ukrajnában történik, az történt velünk” – mondta Khatuna Sonishvilli, aki családjával elmenekült Dél-Oszétiából az orosz megszállás után. A férfi elmesélte, hogy egy papucsban hagyták el házukat, és mindössze a fia kiságyát vitték magukkal. Most egy menekültek által lakott grúz településen élnek, néhány kilométernyire Vanishvili körbekerített házától.

Családok mennek tönkre az ukrán konfliktusban

A kelet-ukrajnai háborús fronton néhány család a politikai nézetkülönbözőség miatt bomlott fel. Így történt Yelena Malyutanival is, aki Donyeckben élt férjével és tizenöt éves lányával. Az ukránbarát nőnek választania kellett oroszbarát férje és a politikai meggyőződése között. Ő az utóbbit választotta. Azóta a donyecki kényelmes családi házuk helyett egy kis lakásban él, amelyet 13 másik társával is meg kell osztani.

Több tucatnyian élnek a Sonishvili családhoz hasonlóan menekülttáborokban. A dél-oszétiai háború következtében 30 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A menekültek által lakott falvakban magas a munkanélküliség, főleg segélyekből élnek az emberek, és a gondok miatt sokan nyúlnak alkoholhoz.

Grúzia részben okolható sorsáért, mivel miután függetlenedett a Szovjetuniótól, felkavarta az etnikai harcokat Dél-Oszétiában és Abháziában. Ráadásul az Európai Unió Heidi Tagliavini svájci diplomatanő által vezetett vizsgálóbizottsága 2009 szeptemberében kiadott hivatalos jelentése megállapította, hogy a 2008-as háborút Grúzia kezdte, a grúz állítások az előzetes orosz támadásokról hamisak voltak.

A kormány néha a NATO, máskor az oroszok felé kacsint

Egy tbiliszi diplomata szerint azonban Putyin elhatározta, hogy amíg Grúzia nyugat felé tekinget, addig keresztbe tesz neki. Akárcsak Ukrajnában, itt is világossá tette, hogy ellenzi az ország NATO- és EU-csatlakozását, amit dél-oszétiai jelenlétével kíván aláásni. Ukrajna bekebelezése mellett úgy tűnik, Oroszország készen áll újabb konfliktusok generálására. Dél-Oszétiában rendszeresen katonai gyakorlatokat tartanak, erről tanúskodnak az EU-s megfigyelők jelentései is, akik 2008 óta növekvő ütemű katonai tevékenységet figyeltek meg a régióban. A folyamatos robbanások zaját minden héten hallják a menekülttáborokban lakók is.

Grúziában a nyugatbarát hangok kezdik elveszíteni befolyásukat, és egyre több oroszbarát megnyilvánulást hallani az országban. A grúz ortodox egyház – amelynek papjait „Moszkva ötödik hadoszlopának” nevezik – is szoros kapcsolatot ápol orosz partnerével.

A legtöbb grúz úgy gondolja, hogy a NATO- és az EU-tagság az egyetlen módja annak, hogy megvédjék országuk szuverenitását. A tbiliszi kormány továbbra is támogatja a NATO-tagságot, de már kevésbé lelkes az iránt. Giorgi Kandelaki grúz ellenzéki képviselő ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy valós veszélye van annak, hogy a Nyugat elveszti Grúziát. Mindemellett a grúz gazdaság az ukrajnai konfliktusok miatt gondokkal küzd.

Vanishvili kilátástalan helyzete egyben Grúzia állapotát is szimbolizálja. Az idős férfi bizonytalanságban él. Az oroszok felajánlottak neki egy megoldást – legyen orosz állampolgár –, de a férfi nem kér belőle: „Én Grúziában születtem, és itt akarok meghalni Grúziában.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.