galéria megtekintése

Behatolással vádolják Oroszországot

3 komment

NOL

Az ukrán elnök állítását az oroszok tagadják. Petro Porosenko kezdeményezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának az összehívását is.

Orosz katonai egységek léptek be Ukrajnába – jelentette ki csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök, aki a „romló” donyecki helyzetre hivatkozva törölte törökországi útját. Porosenko azt mondta, a helye jelenleg Kijevben van, és összehívta az ukrán nemzetbiztonsági tanácsot. Ukrajna ezután az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését is kezdeményezi majd a válság megvitatása miatt.

Andrij Liszenko, a ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője elmondta, hogy Ukrajnába két, tankokból és páncélosokból álló hadoszlop vonult be csütörtökön a rosztovi Veszelo-Vozsnyeszenka, illetve Makszimovo felől, helyi idő szerint délelőtt tizenegykor pedig egy Grad típusú rakétát is kilőttek orosz területről az ukrán hadsereg egységei felé. Az ukrán határőrök elmenekültek az érkező oroszok elől, mert nem volt náluk nehézfegyverzet – tette hozzá a szóvivő. Szerinte az oroszok célja az lehet, hogy menekülési folyosót biztosítsanak a két szeparatista megyében, Donyeckben és Luganszkban harcoló lázadóknak.

Az elnöki sajtóhivatal által közzétett kép Petro Porosenko ukrán elnökről az orosz behatolás bejelentésekor
Az elnöki sajtóhivatal által közzétett kép Petro Porosenko ukrán elnökről az orosz behatolás bejelentésekor
Elnöki sajtóhivatal/Mihajlo Palincsak / MTI/AP

 

Oroszország cáfolja, hogy egységei a hónapok óta tartó válság bármely pontján ukrán területre léptek volna, annak ellenére, hogy nemrég az ukrán hadsereg egységei orosz légi deszantosokat fogtak el.

Az orosz egységek behatolásáról szóló bejelentés Porosenko azután tette, hogy a kelet-ukrajnai orosz és oroszpárti szeparatisták állítólag orosz egységek segítségével új frontot nyitottak a déli kikötővárosban, Novoazovszkban. Oleg Szidorkin novoazovszki polgármester szerdán az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy az oroszpárti erők több tucatnyi tankkal és harckocsival cirkálnak az utcákon, Novoazovszk közel van ahhoz a Mariupolhoz, ahonnan az ukrán hadsereg „antiterrorista" hadműveleten lévő egységei júniusban szorították ki a szeparatistákat, akik most így Mariupolt fenyegetik.

A BBC szerint a Nyugaton arra gyanakszanak, hogy a mariupoli fronttal a szeparatisták megpróbálják elterelni az ukrán erők Donyeckről és Luganszkrúl, ahol jelentős erőfölényre tettek szert a szeparatisták ellen.

Feltételes módban, de az Egyesült Államok és a NATO is azt állítja, hogy egy oroszok által irányított ellentámadásról van szó, Oroszország viszont azt is tagadja, hogy felfegyverezné vagy titokban támogatná a lázadókat. „Orosz beavatkozásnak nincs jele. Sem felszerelésnek, sem katonáknak. Azokat a vádakat, amelyek orosz páncélozott katonai személyszállítókról szóltak a múlt héten és az azelőttin, akkor és most is cáfolni fogjuk" – jelentette ki Andrej Kelin orosz EBESZ-képviselő. Az EBESZ ettől függetlenül rendkívüli ülést hívott össze, amely augusztusban már a második lesz.

A NATO egyébként nem az invasion, hanem az incursion kifejezést használja Porosenko által említett orosz katonai jelenlétre, amelyről az észak-atlanti szervezet műholdfelvételeket is nyilvánosságra hozott, azt állítva, mintegy ezer orosz jkatona lehet Ukrajna területén.

A NATO által kiadott felvétel az Ukrajna területén tartózkodó orosz katonákról
A NATO által kiadott felvétel a korábban Ukrajna területén tartózkodó orosz katonákról
Handout / Reuters

A donyecki szeparatisták egyik vezetője, Gyenisz Pusilin egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, Oroszország nem vesz részt a szeparatisták jelenlegi hadműveleteiben. „Ha az oroszok beléptek volna a háborúba, már Kijevnél tartanának. Jelenleg külső segítség nélkül működünk" – mondta a Pusilin, azt elismerve, hogy kaptak „önkéntes" segítséget, többek között Szerbiából is.

Van persze a szeparatisták között, aki valamelyest mást mond. Olekszandr Zaharcsenko, a májusban egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke a maga részéről elismerte, hogy 3000-4000 ezer orosz katona harcol ugyan a szeparatisták oldalán, de ők önkéntesek. Az egyik részük leszerelt, ha pedig nem, olyanokról van szó, akik a szabadságukat töltenék az Azovi-tenger partján, csak éppen vakációzás helyett inkább fegyvert ragadtak. A Komerszant ezzel kapcsolatban jegyzi meg, hogy Oroszországban minden katonának kötelezően jelentenie kell a parancsnokságon, hogy hol nyaral.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.